Column en Blog
Amstelveen leeftijdsvriendelijke stad
Rubrieken: Column en Blog, Gemeente en Politiek
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Jacqueline Solleveld/H
bbA heeft wonen, welzijn en zorg voor ouderen hoog in het vaandel staan. Tijdens de Raadsvergadering van 13 november jl. hebben wij de motie ‘Amstelveen leeftijdsvriendelijke stad’ mee ingediend omdat wij vinden dat we niet het wiel zelf moeten willen uitvinden. We moeten leren en gebruikmaken van diverse praktijkonderzoeken en goede praktijkvoorbeelden uit de regio, landelijk maar ook uit andere landen om samen met ouderen attente plekken in een woonomgeving en levensloopvriendelijke buurten en wijken te kunnen realiseren passend bij Amstelveen.
Zinvol en gezond ouder worden in Amstelveen.
Voor het zinvol en gezond ouder worden zijn gemeenschappen en netwerken waarin ouderen elkaar ontmoeten cruciaal. In de leefwereld van mensen en met name thuiswonende ouderen zijn vooral relaties en contacten op wijkniveau belangrijk, want deze zijn laagdrempelig en dichtbij, en kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid van ouderen.
Samenhang der dingen nodig voor gemeenschapsvorming.
Gemeenschappen zijn aan verandering onderhevig. Contacten kunnen wegvallen en mogelijkheden van ouderen zelf nemen geleidelijk af. Tegelijkertijd kunnen ook nieuwe contacten en mogelijkheden ontstaan om bij te dragen. In Amstelveen zijn verschillende initiatieven gestart, waarbij beroepsgroepen die actief zijn in de wijk, zoals sociaal- en zorgprofessionals, sport- en beweegcoaches, een ondersteunende rol bieden in de sociale verbondenheid bij ouderen. Naast dat het noodzakelijk is dat professionals en ouderen elkaar vinden en elkaars expertise (meer) delen, is de samenhang der dingen daarbij essentieel.
Leren van elkaar
Hoe gaan we van en met elkaar leren hoe zorg-, sport-, en sociaal professionals van elkaar en in samenwerking met vrijwilligers, ouderen en hun netwerk, attente plekken in de woonomgeving en gemeenschapsvorming kunnen bevorderen? Dat is een grote uitdaging in Amstelveen, een stad met ruim 140 nationaliteiten.
In Nederland zijn bv. ‘Nederland zorgt voor elkaar’ actief en ook zgn. leerateliers die de mogelijkheid bieden om van diverse onderzoeken en praktijkvoorbeelden te leren.Wereldwijd is de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) in 2010 het netwerk “’Leefbare steden en communities’ (Age-friendly Cities and Communities) gestart.
bbA vindt het belangrijk dat Amstelveen gebruik maakt van de beschikbare kennis en expertise in Nederland en die de WHO beschikbaar heeft. En zich aansluit bij regionale en (inter)nationale netwerken, om in samenhang en met elkaar te leren hoe we straten, buurten en wijken passend inrichten om dagelijkse attentheid te stimuleren en mensen naar elkaar te laten omzien, zodat het nu en in de toekomst fijn ouder worden is in onze mooie stad.
Foto Pixabay