Column en Blog
Column Astrid van Ballegoy: Gezonde lucht
Rubriek: Column en Blog
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Astrid van Ballegoy
Tijdens het laatste debat van de Tweede Kamer over luchtkwaliteit riep Eva van Esch (PvdD) op om houtstook te ontmoedigen. Waarom? Vuurkorven, houtkachels en open haarden zorgen toch juist voor gezelligheid in onze huiskamers. En met de hoge energieprijzen moet warmte wel een beetje betaalbaar blijven.
Natuurlijk, maar waar vuur is, is rook. En rook van houtstook kan aanzienlijke schade toebrengen aan zowel onze gezondheid als het milieu.
De effecten van fijnstof door houtverbranding worden volgens het Longfonds vaak onderschat. De stoffen die hierbij vrijkomen, zoals dioxine, benzeen, PAK's, ultrafijnstof en koolmonoxide, kunnen o.a. kanker veroorzaken en het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Een open haard met 5 kilo hout produceert in een uur 4300 keer meer kankerverwekkende stoffen dan een pakje sigaretten.
Wereldwijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de impact van houtverbranding in woonomgevingen. Jaarlijks zijn er in Nederland minstens 3000 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van houtrook. Mensen met astma, ouderen, COPD-patiënten, kleuters en zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico en dienen houtrook te vermijden.
Dus ouders, stop je je kroost in bed en ruik je houtrook in de slaapkamer, houd dan alle ramen potdicht. Zo’n 70 procent van de rook die uit een schoorsteen komt, kan weer binnenkomen in het huis waar de rook vandaan komt of in een huis in de buurt.
Je zou verwachten dat er regelgeving is rondom houtrookoverlast, maar dat is niet het geval. Natuurlijk kun je zelf bijdragen aan het verminderen van problemen door schone energie te gebruiken en bewustzijn te creëren bij buren. En de overheid waarschuwt bij bepaalde weersomstandigheden met een stookalert. Houd dit in de gaten. Je kunt hinder van houtrook melden bij de gemeente. Zij hebben een zorgplicht voor hun burgers.
Verstandig omgaan met houtkachels, open haarden, barbecues en vuurkorven doe je niet alleen voor jezelf. Laten we in de koude maanden die eraan komen ook aan elkaar denken.