Gemeente en Politiek
D66 Amstelveen wil composteerbare GFE-zakjes promoten
Rubrieken: Gemeente en Politiek, Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Maarten de Haan, D66
D66 wil de afvalscheiding van Groente-, Fruit-, Tuin- en Eetafval (GFT/E) verbeteren door het gebruik van composteerbare afvalzakjes te promoten.
GFE-scheiding kan beter
De gemeente Amstelveen heeft de doelstelling dat per inwoner maximaal 100 kilo restafval per jaar wordt ingeleverd en 75% van het afval wordt gescheiden.
Echter, het aangeboden Groente-, Fruit-, Tuin- en Eetafval (GFT/E) is met 19% afgenomen tussen 2020 en 2021, en het aanbod van GFT/E-afval in bovengrondse GTE-cocons (containers bij flats) lag in 2019 rond de 15-20%. Om meer GFT/E-afval in te zamelen gaat de gemeente extra GTE-cocons neerzetten bij hoogbouw en extra inzamelrondes organiseren bij laagbouw.
Composteerbare GFE-afvalzakjes promoten
Maarten de Haan: Amstelveen is goed bezig om inwoners te stimuleren om hun GFT/E-afval gescheiden aan te bieden, echter de promotie van composteerbare GFE-zakjes om het organische keukenafval te scheiden ontbreekt en wordt zelfs ontraden, terwijl dit een belangrijke bijdrage kan leveren om de hoeveelheid gescheiden afval te verbeteren.
Met een GFE-zakje is het makkelijker om etensresten te verzamelen in de keuken en weg te gooien in een GFE-bak/cocon.
Je ziet dat andere gemeenten zoals Amsterdam het gebruik van composteerbare GFE-zakjes promoot op hun gemeentelijke website en dat Tilburg ze gratis aan inwoners aanbiedt.
D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder om het beleid rondom composteerbare GFE-zakjes te revalueren en deze te gaan promoten via de gemeentelijke communicatiekanalen (zoals de afval-app, afvalscheidingscampagnes, etc.) en gratis aan te bieden op enkele uitgiftepunten.
GFE-cocon met de waarschuwing om geen composteerbare zakjes te gebruiken. - Beeld: D66