Duurzaamheid en Natuur
Houtstoken? Houd rekening met elkaar met windstil of mistig weer!
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente Amstelveen
Nu het kouder wordt en de gasprijzen zijn gestegen, steken veel mensen de open haard of houtkachel aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof.
Fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Zo’n 30% van de Nederlanders ondervindt hinder door houtstook in hun directe omgeving in de vorm van geuroverlast, roetneerslag en gezondheidsklachten.
Schoner houtstoken
Stook daarom liever niet of zo min mogelijk. Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik droog hout met een vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding.
Stookadvies van Stookwijzer
Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert, Stookwijzer.nu en op de Twitter pagina van de gemeente. Volg hiervoor @Gem_Amstelveen op Twitter.
Tips voor schoner stoken
Kijk voor tips om zo schoon mogelijk te stoken op de pagina Houtstook. https://www.amstelveen.nl/wone...