Duurzaamheid en Natuur
Infrarood panelen voor verwarming
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Milieu Centraal
Infrarood panelen (IR panelen) kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is. Milieu Centraal legt uit wanneer infrarood verwarming een goed idee is.
Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). IR-panelen zet je neer of hang je aan de muur of het plafond. Ze geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.
Er is ook infrarood vloerverwarming, maar dat is eigenlijk hetzelfde als elektrische vloerverwarming.
Tips infrarood panelen
- Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt).
- In zeer goed geïsoleerde huizen kan volledige verwarming met infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze zijn, als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Een warmtepomp is nóg beter voor het milieu, maar duurder in aanschaf.
- Infrarood panelen verwarmen je lichaam, niet de lucht. Het heeft dus geen zin om ze aan te zetten (of aan te laten) als je een ruimte niet gebruikt. Zorg er daarom voor dat ze alleen aan staan als je een ruimte gebruikt. Een thermostaat met bewegingssensor is daarvoor handig.
- Ga je infrarood panelen gebruiken in ruimtes waar je kort bent, kies dan voor panelen met een korte opwarmtijd, bijvoorbeeld 3 minuten.
- Overweeg om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. Je kan dan ervaren of je de warmte van IR-panelen prettig vindt.
Hoe werken infraroodpanelen?
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn. Maar buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Om wel de hele ruimte te verwarmen met infraroodpanelen zou je meerdere infraroodpanelen tegelijk aan moeten zetten, maar dat kost veel stroom.
Vlakke plaat, groot stralingsoppervlak
IR-panelen werken op stroom, en doen dat slimmer dan vroeger. Een ouderwets elektrisch straalkacheltje in de badkamer had een spiraal die roodgloeiend heet werd. IR-panelen worden minder heet, tussen de 60 en 200 graden. Ze hebben geen spiraal, maar een vlakke plaat die warm wordt. Daardoor heb je een groter stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Met minder stroom krijg je meer straling dan bij de ouderwetse straalkachel.
Liefst aan het plafond hangen
Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als het aan het plafond hangt, dan zit er niks in de weg tussen jou en het paneel. De beste hoogte is ongeveer 2,6 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen, met draadjes aan het plafond. Op de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden.
Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor
Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Sommige panelen hebben zelfs een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand aanwezig is.
Hoe duurzaam is infrarood verwarming?
Verwarmen op stroom heeft de toekomst. Maar dan moet de stroom liefst wel duurzaam zijn: van wind, zon en waterkracht. En het apparaat waarmee je verwarmt moet slim gebruik maken van deze duurzame stroom. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk warmte maken met zo weinig mogelijk stroom. Een warmtepomp is daarvoor heel geschikt, infrarood verwarming veel minder, hoewel infraroodpanelen soms wel een goede keuze zijn.
Stroom is nog niet groen
Op dit moment is de stroom in Nederland nog een mix van vooral grijze stroom uit (fossiele) kolen-, gas- en kerncentrales en een deel duurzame stroom. Zolang de stroom in Nederland niet CO2-vrij is, is verwarmen op stroom niet per se milieuvriendelijker dan op gas. De CO2-uitstoot voor het opwekken van stroom kan namelijk hoger zijn dan de CO2-uitstoot van verwarming op gas.
Warmtepomp is duurzamer dan hr-ketel
Een warmtepomp gebruikt op een slimme manier stroom om je huis te verwarmen met warmte uit de lucht of de bodem. Een warmtepomp kan met weinig stroom namelijk veel warmte leveren. Zelfs met de grijs-groene stroom-mix die we nu hebben, veroorzaakt een volledige warmtepomp tot 35 tot 50% minder CO2 dan een gasgestookte hr-ketel.
Elektrische kachel of infrarood vloerverwarming: minder duurzaam
Elektrische kachels en elektrische boilers gebruiken veel stroom om het huis en het water warm te krijgen. Daardoor zorgt het gebruik van deze apparaten voor 1,9 keer zoveel CO2-uitstookt als een hr-ketel op gas (met de huidige grijs-groene-stroommix). Hetzelfde geldt voor elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming.
Infrarood vloerverwarming wordt wel als duurzaam aangeprezen, maar is niet wezenlijk anders dan elektrische vloerverwarming. De manier van warmte opwekken en het rendement zijn gelijk. Lees meer over elektrische vloerverwarming.
En hoe duurzaam zijn infraroodpanelen?
Of infraroodpanelen een duurzame verwarming is, hangt af van het gebruik: als bijverwarming of als hoofdverwarming. En van hoe goed je huis is geïsoleerd.
Bron: Milieu Centraal