Duurzaamheid en Natuur
Statiegeld op drankblikje per 1 april 2023
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Statiegeld Nederland/KHN
Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem van toepassing. Dan is er statiegeld op drankblikjes, maar blikjes met het statiegeldlogo zijn mogelijk al eerder te koop. Daarvoor betaal je in maart nog geen statiegeld voor.
Vanaf april wordt er dan statiegeld geheven op drinkblikjes met een inhoud van 3 liter of minder. Net als bij statiegeldflesjes gaat het om €0,15 statiegeld. Je herkent de blikjes aan het statiegeldlogo.
Om duidelijk te maken hoe de blikjes (ongedeukt) moeten worden ingeleverd, wordt er met een grote voorlichtingscampagne gestart. https://www.nevobo.nl/nieuwsbe...
Je kan je lege blikjes straks net als flessen inleveren bij ongeveer 5000 supermarkten. Dit kan in dezelfde machines waar ook flessen ingeleverd worden. https://www.statiegeldnederlan...
Waarom statiegeld op blikjes?
Het doel van statiegeld op blikjes is om de 2,5 miljard blikjes die jaarlijks in Nederland verkocht worden niet als zwerfafval in de natuur te laten belanden. Net als bij de inzameling van plastic flesjes, is het straks dus ook mogelijk om je lege blikje in te leveren bij de supermarkt of één van de andere aangesloten innamepunten.
Denk hierbij aan sportverenigingen, tankstations, scholen, bioscopen etc. In totaal gaat het om ongeveer 22.000 innamepunten waar je jouw blikjes kunt inleveren en op ieder blikje zit €0.15 statiegeld. https://www.statiegeldnederlan......
Horeca
Horecaondernemers hebben geen innameplicht, maar we zien dat blikjes wel gebruikt worden in de horeca voor bijvoorbeeld speciaalbieren of energiedrankjes. Hoe zamel je als ondernemer deze blikjes in zodat je het statiegeld retour krijgt? Hierbij de uitleg:
Je kunt de blikjes inzamelen in speciale statiegeldzakken (small bags of mini bags). Deze zakken kunnen door de groothandel bij een bestelling worden meegeleverd. Je vult de zakken met blikjes, en geeft deze retour mee aan de groothandel. Vervolgens wordt de inhoud van de zakken in een van de telcentra geteld en ontvang jij een overzicht van het aantal getelde verpakkingen, een creditfactuur en vervolgens het statiegeld op de door jou opgegeven bankrekening.
Mocht je al werken met het inzamelen van kleine en grote PET-flessen, dan kun je al deze verpakkingen bij elkaar in één statiegeldzak verzamelen. Je hoeft dus niet per type verpakking een aparte statiegeldzak te gebruiken. Het is ook niet nodig om zelf de verpakkingen te tellen. https://www.khn.nl/nieuws/vrij...
Voorwaarden bij het inzamelen
Het is belangrijk dat de blikjes een onbeschadigde barcode hebben en dat het blikje in een goede staat verkeert. De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn, want dan kunnen de reverse vending machines (RVM’s) het blikje niet herkennen. Je kunt statiegeldblikjes herkennen aan het statiegeldlogo op het etiket. De eerste blikjes met statiegeldlogo zijn al in omloop. De statiegeldverplichting betreft alle metalen drinkverpakkingen. Als niet verplicht inzamelpunt ben je vrij om zelf een inzamelbak te kiezen. Bij de keuze voor een handige afvalbak houd je rekening met de volgende punten:
✓ Aantal gebruikers en blikjes dat je denkt in te zamelen
✓ Uitstraling van de inzamelbak
✓ Plaatsing: waar zet je de bak neer, binnen of buiten?
✓ Hufterproof
✓ Afsluitbaar
Foto Pixabay