Column en Blog
Blog Stieneke & Ilika: Nieuw vergadermodel leidt tot ‘respectvol debat en gesprek met middenweg’
Rubrieken: Column en Blog, Gemeente en Politiek
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Stieneke en Ilika
Stieneke Kruijer en Ilika Polderman zijn raadsleden voor GroenLinks Amstelveen. In hun politieke blog bespreken ze wat hen bezighoudt rondom de raads- en commissievergaderingen
24 april 2022. Hoi Stieneke,
Wat heb ik veel gezien afgelopen woensdag. De eerste raad met nieuwe raadsleden. En de eerste raad met een nieuw vergadermodel. Nieuw voor zowel de oude als de nieuwe raadsleden. Zelf was ik heel benieuwd of het nieuwe model zou gaan zorgen voor meer gesprek en debat is in de raad. En dat is volgens mij wel gelukt in het eerste raadsdebat.
Als voorzitter heb ik de leden van de commissie directe vragen gesteld over het voorliggende voorstel van de sustainable development goals. Ik moest de reacties bij te houden en de vergadering naar een conclusie leiden. GVA begon en vertelde over de tot stand koming van het voorstel en het belang. Goed om mee te beginnen dacht ik, dan weten we dat allemaal. Tegelijkertijd zag ik de spreektijd op de klok wegtikken. 3 minuten zijn zo voorbij. Zeker gezien we de vorige periode 11 minuten hadden. Maar het ging precies goed. Vervolgens sprak de PvdA die zich aansloot bij GvA en aangaf dat ze in elk geval een ambassadeur kandidaat hadden. Daarna GroenLinks. De eerste keer dat ons nieuwe raadslid mocht spreken. En zo leuk om te zien dat ze kort en helder de standpunten en vragen naar voren bracht. Toen AvA ging spreken kwam naar voren dat zij de benoeming van de ambassadeurs, die deze avond gepland stonden liever wilden uitstellen tot er een college geïnstalleerd was. Ah, een debatpunt! De ChristenUnie stelde samen met andere nog vragen over de financiën. En zo introduceerde ik de tweede termijn met een aantal directe vragen aan de raadsleden.
En toen vond ik het echt leuk worden. Ik zag een gesprek ontstaan tussen de raadsleden waar ze elkaar vragen stelden en samen tot een conclusie kwamen. Een respectvol debat en gesprek waar de middenweg werd gevonden. Uiteindelijk hebben we over de inhoud van het voorstel diezelfde avond nog gestemd en gaat de nieuwe geïnstalleerd werkgroep aan de slag. De ambassadeurs worden tegelijk benoemd met het nieuwe college.
Een avond waarin we een kijkje kregen in de werkwijze van de nieuwe raad en de nieuwe raadsleden. Ik heb deze avond afgesloten met leuke gesprekken met nieuwe raadsleden. Hun ambitie spat eraf. En ik word heel blij van deze nieuwe energie. En als raadslid met ervaring heb ik natuurlijk net zoveel ambitie en doelen. Dit belooft een leuke dynamische periode te worden.
Ilika Polderman. i.polderman@amstelveen.nl
Amstelveen, 24 april 2022
Hoi Ilika,
Op de eerste raadsvergadering nieuwe stijl heb ik een vraag gesteld over het gebrek aan crisisbedden in Amstelveen. De wethouder antwoordde dat hij daar inderdaad onderzoek naar gaat doen en hij probeert oplossingen te vinden. Nu de vinger aan de pols houden dat er vaart achter gezet wordt.
Zo kan je als raadslid af en toe kleine zetjes geven om te proberen omstandigheden in je eigen stad te veranderen.
Vaak is er een lange adem nodig om tot resultaat te komen. Zo ben ik al langer bezig met een aantal inwoners om te kijken of er een soort Knarrenhof-initiatief in onze stad opgezet in worden. Ook dat is politiek, want of je als groepje Amstelveners een stukje grond kan bemachtigen om gezamenlijk een appartementencomplex voor ouderen te bouwen hangt heel sterk af van de grondpolitiek in je gemeente. En in Amstelveen is het heel lastig. Ik ben er voorstander van dat niet alleen projectontwikkelaars de schaars beschikbare ruimte kunnen invullen, maar dat ook initiatieven van bewoners gehonoreerd kunnen worden. In een Knarrenhofproject krijgen zowel vermogende als niet-vermogende ouderen de mogelijkheid om samen te wonen in appartementen die speciaal ontworpen zijn voor de behoeften van de ouder wordende mens. Zo wordt er in het complex vaak een ruimte ontworpen waar familiebezoek kan overnachten. Dan hoeft niet ieder appartement hiervoor een extra kamer te hebben. Als bewoner van zo’n project geef je aan bereid te zijn, naar mogelijkheid, de medebewoners te helpen bij kleine hulpvragen. Natuurlijk niet bij professionele hulp, daarvoor kunnen de bewoners gezamenlijk als coöperatie deskundige zorg inhuren. Ik denk dat het initiatief ook eenzaamheidgevoelens kan helpen oplossen. Dat scheelt ongetwijfeld zorgkosten en kosten van de gemeente om dit soort problemen te tackelen. Dus een win-win situatie lijkt mij.
En zo zijn er meer wensen, waaraan ik wil helpen vormgeven. Om er nog maar een te noemen: het basisinkomen of een afgeleide vorm ervan. Daarover een volgende keer meer.
Stieneke Kruijer. S.kruijer@amstelveen.nL