Gemeente en Politiek
Cultuurvisie Amstelveen 2025-2028
Rubriek: Gemeente en Politiek
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente/h
Het college presenteert de nieuwe cultuurvisie 2025-2028: De stad als podium – Ruimte voor cultuur. Deze cultuurvisie bouwt voort op de bestaande, rijke culturele infrastructuur die de afgelopen jaren is opgebouwd en zet nieuwe stappen om kunst en cultuur nog zichtbaarder en toegankelijker te maken voor iedereen.
De Cultuurvisie ‘De stad als podium – Ruimte voor cultuur’ wordt op 13 november besproken tijdens een raadsdebat en op 27 november behandeld in de raadsvergadering.
Met deze cultuurvisie bouwt de gemeente voort op de successen uit de cultuuragenda 2020-2024 en creëert zij nieuwe mogelijkheden voor inwoners en bezoekers. “We streven naar een stad waar cultuur een integraal onderdeel is van het dagelijks leven, waar ruimte is voor experiment en vernieuwing, en waar iedereen de kans krijgt om mee te doen en te genieten”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur).
“Alle kinderen in Amstelveen moeten al van jongs af aan toegang hebben tot cultuur. De culturele instellingen, amateurkunstverenigingen en de gemeenteraad hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan deze cultuurvisie en daarmee aan de leefbaarheid en het welzijn van onze stad. Samen bouwen we verder aan het rijke culturele leven van Amstelveen.”
Concrete ambities
De Cultuurvisie 2025-2028 richt zich op een aantal concrete activiteiten en initiatieven inde komende jaren. Zo wordt er meer ruimte gecreëerd voor culturele experimenten en innovatieve projecten. Dit betekent dat kunstenaars, creatieve startups en culturele organisaties de kans krijgen om nieuwe vormen van kunst en cultuur te ontwikkelen en te presenteren. De stad heeft creativiteit nodig om vooraan te blijven lopen en om een aantrekkelijke stad te zijn voor innovatieve bedrijven.
Daarnaast investeert de gemeente in de zichtbaarheid en toegankelijkheid van cultuur. Dit omvat onder andere het verder versterken van de culturele infrastructuur, het organiseren van festivals en evenementen die cultuur dichter bij de inwoners brengen én inwoners samenbrengen, en het stimuleren van samenwerking tussen culturele en maatschappelijke organisaties.
Een ander belangrijk aspect van de nieuwe cultuurvisie is het verbinden van kunst en cultuur met andere domeinen zoals sport, welzijn en onderwijs. Door cultuur te verweven met deze sectoren, willen we een breder publiek bereiken en de positieve impact van kunst en cultuur op de samenleving vergroten.
Het proces
In de nieuwe Cultuurvisie staan nog veel meer ambitieuze plannen. Deze zijn tot stand gekomen door intensief overleg met de culturele instellingen, amateurkunstverenigingen, kunstenaars, inwoners en de gemeenteraad.