Duurzaamheid en Natuur
Afvalbewustzijn
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Maureen van Munster
Ik woon in Amstelveen en kijk uit op een ondergrondse container voor restafval. Door veel thuiswerken kan ik regelmatig bekijken wat hier gebeurt. En wat ik zie, zorgt er niet voor dat dit een vrolijk artikel wordt. Maar er is hoop, als we allemaal een steentje bijdragen.
Vanuit mijn raam zie ik bijna iedere dag wel een kleine of grotere afvalberg bij de container. Alles passeert de revue: banken, bedden, fietsen, stoelen, kapotte rekken, planken, potten, kinderspeelgoed, tuinstoelen, lampen, vuilniszakken etc. etc. etc. Het wordt vaak ’s nachts neergezet en een enkele keer hebben mijn buren en ik geluk, want dan wordt het weggehaald door anderen. Soms is het dweilen met de kraan open. De gemeente heeft het nog niet weggehaald of de volgende lading staat er alweer.
Er lijkt weinig tegen te doen, want het heeft vooral te maken met gedrag van inwoners. Op alle containers zijn stickers geplakt met een vermelding van de boete die dergelijke bijplaatsingen op kunnen leveren: € 95. Het helpt niet echt. Zelden wordt iemand ‘op heterdaad’ betrapt en aangehouden en de hoeveelheid troep naast de container vermindert niet.
Wat iets helpt zijn de zogenaamde ‘Container Coats’, de plastic grasmatjes met bloemetjes, rondom de container. Her en der verspreid in Amstelveen kom je ze tegen. De filosofie erachter is, dat een nette omgeving het plaatsen van afval ontmoedigt.
Meer afval
Met elkaar produceren we een enorme hoeveelheid afval. Een inwoner van Amstelveen produceert per persoon per jaar circa 160 kilo restafval, 25 kilo plastic verpakkingsafval, 38 kilo oud papier en karton, 40 kilo groente-, fruit- en tuinafval, 28 kilo grof afval en 3,5 kilo textiel (cijfers 2022). In coronatijd nam de hoeveelheid afval toe en datzelfde gold voor de hoeveelheid afval die bij containers werd geplaatst. Iedereen was thuis, ging opruimen en kocht veel via internet. Inmiddels is de hoeveelheid afval weer verminderd, maar dat geldt niet voor bijgeplaatst afval bij containers. Maak even een wandeling door uw wijk en u ziet het.
Wat zijn de gevolgen van bijgeplaatst afval?
Het neerzetten van afval bij containers geeft niet alleen een rommelig straatbeeld. Het gaat veel verder. Het levert ook zwerfafval op en is slecht voor de natuur.
Hoe werkt dit? Meeuwen pikken zakken open op zoek naar voedsel of kinderen gaan spelen met de spullen. Het afval waait weg en wordt zwerfaval. Het komt in het groen en in het water. Dieren krijgen het binnen of raken erin verstrikt.
Een tijdje geleden was er een groot plastic voorwerp gedumpt bij de container in mijn buurt. Kinderen kwamen langs en gingen ermee aan de slag. Het kwam uiteindelijk in de sloot terecht. Een paar dagen later moest de dierenambulance komen om verstrikte eenden te redden.
Afval dat naast de containers wordt geplaatst kost ons extra geld. Er moet speciaal een voertuig komen om het op te halen. De extra kosten hiervan worden via de afvalstoffenheffing aan ons doorberekend.
Wat kunt u doen?
- U kunt een melding online over bijgeplaatst afval via Fixi.
- U kunt grof vuil zelf wegbrengen naar het Afvalbrengstation.
- U kunt online een afspraak maken om grof vuil op te laten halen.
- Breng spullen die u over heeft naar de kringloopwinkel om hergebruik mogelijk te maken of geef het weg.
- Spreek elkaar aan op het bijplaatsen van afval bij containers, hoewel ik me voor kan stellen dat dit soms niet makkelijk is.
- Gooi bijgeplaatst afval dat in de container past, zelf even in de container.
- Nog een tip: gooi kartonnen dozen niet in de restafvalcontainer. Restafval wordt verbrand en karton is een grondstof die kan worden hergebruikt. Daarnaast: hoe meer restafval er is, hoe hoger de kosten. Het kost namelijk veel geld om restafval te verbranden en ook dat zien we terug in onze afvalstoffenheffing. Maak dozen plat en gooi ze weg bij het oud papier. Dan leveren ze geld op.
Onze leefomgeving netjes houden, dat moeten we samen doen.
Foto: Pixabay