Gemeente en Politiek
Amstelveen 60 jaar
Rubrieken: Gemeente en Politiek, Mijn Historisch Amstelveen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Vereniging Historisch Amstelveen/M
Op 1 januari 2024 kan Amstelveen, naast Nieuwjaar, haar 60-jarig bestaan vieren. Amstelveen zelf is echter al veel ouder dan 60 jaar; het bestaat namelijk al vele eeuwen. Dat zit zo.
Op 1 januari 1964 werd de naam van de gemeente gewijzigd in Amstelveen. Hiermee kwam een eind aan de eeuwenoude, traditionele naam van de gemeente, Nieuwer-Amstel. Deze naam was al bekend sinds ongeveer 1300. Waar iets ‘nieuwer’ wordt genoemd, is meestal ook sprake van ‘ouder’. Dat is hier ook het geval, namelijk de gemeente Ouder-Amstel, die nu nog bestaat. Nieuwer-Amstel is, vermoedelijk aan het einde van de 13de eeuw, ontstaan als afsplitsing van Ouder-Amstel. Voor die tijd was dit één gebied onder de naam Amestelle.
Amstelveen was jarenlang de naam van de kern die nu het Oude Dorp wordt genoemd. Hier was het gemeentebestuur gevestigd. De gemeenteraad had in 1961 het verzoek gedaan de naam van de gemeente te wijzigen omdat de naam Amstelveen bekender was dan Nieuwer-Amstel. De PTT bijvoorbeeld noemde het post- en telefoondistrict ‘Amstelveen’ en ook de onderwijsinspectie gebruikte deze naam. Beide namen naast elkaar zouden te veel verwarring opleveren.
In september 1963 passeerde het wetsontwerp, waarmee de naam van de gemeente werd gewijzigd.
Het gemeentebestuur deelde de naamswijziging op oudhollandse wijze mee aan de inwoners. Zij liet dit op nieuwjaarsdag 1964 aankondigen door een stoet herauten te paard, die vooraf gegaan door een auto van de politie door de hele gemeente trok. De herauten verkondigden:
“De burgemeester zegt u heden,
Nieuwer-Amstel is verleden,
Amstelveen heet nu dit oord,
Zegt het voort, zegt het voort.’
Nieuwer-Amstelaren werden zodoende op 1 januari 1964 wakker als Amstelveners.
Foto: de herauten te paard in de Lindenlaan. Herkomst: Beeldbank Amstelveen