Duurzaamheid en Natuur
45 NH Klimaatburgemeesters inspireren tijdens Nationale Klimaatweek
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Provincie Noord-Holland
Hoe wordt Noord-Holland klimaatneutraal en circulair in 2050? Dat lukt alleen als we allemaal meedoen. En dat kan op vele manieren. 45 Noord-Hollandse Klimaatburgemeesters en 25 Klimaatsupporters zetten zich hiervoor in, zoals Petra van Kleef. Lees haar interview ter inspiratie. ‘We denken vaak dat spullen gelukkiger maken, maar dat klopt niet’Als klimaatburgemeester wil Petra van Kleef (40) een voorbeeld zijn voor anderen om een duurzamer leven te leiden. Met humor en optimisme probeert ze mensen te inspireren om minder afval te produceren en beter om te gaan met het klimaat. https://www.noord-holland.nl/A...
Hoe is jouw duurzaamheidsmissie begonnen?
“In het begin volgde ik vooral mijn onderbuikgevoel bij het verduurzamen van mijn leven. Vlees eten deed ik al een tijd niet meer, maar ik maakte nog wel veel kilometers met auto en ik ging op vliegvakantie. Totdat ik een artikel las over zero waste en ontdekte dat er nog veel mis is met ons afvalsysteem. Ik werd fanatiek in het verminderen van mijn afval. Dat vond ik zo leuk om te doen, dat ik in 2018 een blog ben gestart, die is uitgegroeid tot de Groene Helden Academie.”
Hoe ziet jouw duurzame leefstijl er nu uit?
“We hebben de auto weggedaan, we vliegen niet meer en eten zoveel mogelijk vegan. Maar de belangrijkste stap is dat we zo min mogelijk spullen kopen. Nieuwe dingen kopen we vrijwel nooit. En als we dat bij hoge uitzondering wel doen, dan hebben we echt ons best gedaan om het ergens tweedehands te vinden.”
Dat scheelt ook een hoop kosten?
“Dat is inderdaad een bijkomend voordeel. Mijn ervaring is dat tweedehandsspullen gemiddeld 10% van de nieuwprijs kosten. Ik blijf het leuk vinden om te struinen in kringloopwinkels. Maar aan shoppen om het shoppen heb ik geen behoefte meer.”
Hoe bevalt het leven zonder auto?
“Goed! We doen zoveel mogelijk met de fiets en het ov. Deze zomer zijn we ook met de bus en de trein op vakantie geweest. Als we echt een auto nodig hebben, lenen we die. Of we gebruiken de loodgietersauto van mijn vriend waarin hij maximaal 500 km privé mag rijden. Wat mij opvalt is dat onze hele maatschappij ingericht is op gemak. Maar gemak maakt je niet per se gelukkig. Als je ergens moeite voor doet en het lukt, geeft dat veel meer voldoening.”
Welke vooroordelen over duurzaam leven kun jij nog meer weerleggen?
“Op mijn blog merk ik aan de reacties dat mensen vaak denken dat duurzaam leven duurder is. Voor biologisch eten betaal je vaak meer, maar je betaalt wel de echte prijs zonder verborgen kosten. Ook het ov ervaren mensen als duur, alleen staan mensen er vaak niet bij stil hoeveel kosten je aan een auto hebt. Als je dat tegen elkaar wegstreept is het maar de vraag of het ov duurder is. Ik leef zelf per saldo nu een stuk voordeliger.”
Wat wil je dan meegeven aan mensen met minder budget of die denken dat ze het niet kunnen betalen?
“Doe wat kunt. Er zijn mogelijkheden voor iedereen. Babette Porcelein heeft de Verborgen Impact Top 10 opgesteld. Hier kun je zelf berekenen hoeveel aardbollen je levensstijl kost. Het is duidelijk dat je al heel veel doet door geen nieuwe spullen te kopen. Ook Too good to go vind ik een mooi initiatief. Dat levert vaak wel weer meer afval op, maar voedsel weggooien is weer erger dan een verpakking vermijden.”
Wat heeft het je gebracht om klimaatburgemeester te zijn?
“Klimaatburgemeester zijn opent deuren. Ik geef lezingen over zero waste en vorige maand hebben we een duurzame middag georganiseerd. In de klimaatweek kun je op 5 november bij me op bezoek komen tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute. Je kunt je aanmelden op de website van de Duurzame Huizenroute. Verder maak ik die week extra veel tamtam met duurzame tips op mijn blog.”
Waar ben je bang voor?
“Ik stel me weleens voor dat de polder onder zal lopen. En ik ben bang voor oorlog en chaos door klimaatverandering. Ik lees veel boeken en kijk documentaires over klimaatverandering en soms raak ik daar echt van in de put. Maar het helpt om bezig te zijn met verduurzaming en te praten met mensen die dit ook belangrijk vinden. Dan probeer ik te bedenken op welke manier ik invloed heb. Het voelt goed om in ieder geval zelf je best te doen om zo min mogelijk impact te maken.”
Hoe kijk je naar de toekomst?
“Hoopvol! Hoewel veel dingen nog niet goed gaan, zie ik dingen gebeuren die je een paar jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Bedrijven die het roer omgooien, klimaatbewegingen die steeds meer voet aan de grond krijgen. Maar ook meer mensen die meegaan in de duurzame beweging. Een steeds grotere groep mensen wil op een duurzame manier leven. Ze krijgen in de gaten dat dat ook voor hun eigen welzijn beter is.”
Wat wil jij mensen meegeven in deze klimaatweek?
“Het liefst zou ik mensen een kijkje in de toekomst willen geven. We weten natuurlijk niet exact wat ons hier in Nederland te wachten staat. Maar dat de kans op natuurrampen steeds groter wordt, is duidelijk. Daarom wil ik graag een vraag meegeven: ‘Welk comfort kun je nu loslaten, zodat iedereen op deze aarde een comfortabel leven kan blijven leiden?’ We denken vaak dat spullen ons gelukkiger maken, maar dat klopt niet. Daar moet je alleen eerst zelf achter komen.” >
Klimaatburgemeesters zetten zich in voor een beter klimaat. Zij zijn het voorbeeld in hun gemeente en inspireren anderen om zich ook hard te maken voor een beter klimaat. Dit jaar zijn er 45 klimaatburgemeesters in de provincie Noord-Holland actief. Tijdens de Nationale Klimaatweek van 31 oktober t/m 6 november organiseren zij allerlei activiteiten. Meer weten? Hier vind je het programma.