Column en Blog
Actieplan
Rubrieken: Column en Blog, Conchita Willems
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Conchita Willems
Stuur een mail
Soms wordt een druppel samen met andere druppels een stille, levendige bron die vervolgens uitgroeit tot een grote, stromende rivier. Dan borrelen kleine ideeën in de samenleving omhoog die een mentaliteitsverandering in gang zetten. Op de Kids Climate Conference 2014 van 20 september werd weer eens duidelijk hoe zo’n stroom zich beweegt. Ik had het voorrecht een dialoogsessie te leiden tussen kinderen van 8 tot 14 en maatschappelijke besluitvormers. Hieruit ontstonden kleine, concrete ideeën met groot effect voor het duurzaam omgaan met water. We maakten een simpele rekensom. Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten per dag. Als alle daar aanwezige kinderen en volwassenen – zo’n 150 in totaal - een jaar lang 4 minuten korter zouden douchen, betekent dat een besparing van 600 minuten per dag. Dat staat gelijk aan 4800 liter water per dag (we gebruiken gemiddeld zo’n 8 liter per minuut). Eén kleine aanpassing bespaart dus 1.752.000 liter water per jaar, en ook nog eens €8.250. ‘Wat zijn nou 4 minuten minder?’ vroeg een jongetje van 8 in opperste verbazing. ‘Waarom doen we dat niet allemaal?’ Druppels samen worden een bron en vervolgens een rivier. – Laurentien van Oranje, Kids Climate Conference
In 2014 al een prachtig initiatief van kinderen, leerkrachten samen met het Wereld Natuur Fonds en vele andere organisaties. Samen wilden deze organisaties alle kinderen in Nederland helpen om iedereen in Nederland minder warm water te laten gebruiken. Kinderen zijn zeer begaan met de natuur en willen iets concreets doen voor de aarde. Door minder warm water te gebruiken, verspillen we minder energie, wat de uitstoot van CO2 verlaagt. Nog steeds is dit actieplan om korter te douchen aan de orde. Al een goede gewoonte? Een inspirerend besefpunt geworden? Het is fijn dat een actieplan van toen, voortdurende verbetering oproept in het nu met het oog op de toekomst.
Ik denk aan de symboliek van de lotus. De lotus groeit in water, en staat voor leven, en bloeit het hele jaar door. Wanneer de zaden rijp zijn, buigt de bloem naar voren en zorgt er op deze manier voor dat de zaadjes in het water vallen. De zaadjes nestelen zich in de bodem van het water en logischerwijs ontstaan er weer nieuwe prachtige lotusbloemen. Deze hele cyclus van de lotusbloem; van zaadje tot het ontstaan van een prachtige bloem staat ook voor innerlijke groei van een mens. De bloem leeft in het licht, en de wortels van de lotus zullen er altijd voor de voeding zijn. De bloem boven het water toont dat, dankzij dit proces er lichtpuntjes zijn die het leven mooi maken.
Laten u en ik behalve korter douchen, ons ervan bewust blijven hoe innerlijke veranderingen vanuit actieplan, goede gewoontevorming en saamhorigheidsbesef zorgen voor duurzaamheid; zowel in de betekenis van het milieu voor de mens als de invloed van de mens op het milieu.