Duurzaamheid en Natuur
Boswachter Peter treft zeldzame slapende boommarter aan in Amsterdamse Bos
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Amsterdamse Bos
Ik had tijdens een late dienst bosuilen gehoord en ben bij daglicht gaankijken of ik ze kon vinden. Op een gegeven moment zag ik een nest in een boom op ongeveer 8 meter hoogte. Ik dacht: ‘Dat nest is wel heel erg rond. Dat is apart.’
Mijn verrekijker lag nog in de auto en vanwege de afstand en het tegenlicht was het lastig om te zien wat het nest zo rond maakte. Het zag eruit alsof het harige wezentje dat op het nest lag opgerold adem haalde.
Ik heb mijn verrekijker gehaald en zag ik dat het een boommarter was die een duivennest gebruikte als rustplek. Het nest stelde op zich niet veel voor en was voor de boommarter net groot genoeg om op in slaap te vallen.
De boommarter is een zeldzame soort in Nederland en wordt overdag niet veel gezien. De waarneming geeft mooi aan dat in het Amsterdamse Bos bijzondere diersoorten leven. Omdat schuchtere dieren als de boommarter erg verstoringsgevoelig zijn, is het belangrijk dat bezoekers (en hun dieren) op de paden blijven.
Andere marterachtigen die in het Amsterdamse Bos leven zijn de steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn. We hebben de hoop om in de toekomst ook de otter weer in het Amsterdamse Bos terug te zien.’