Column en Blog
Column Frits Suer: Oneerlijke gemeenteraadsverkiezingen deel 2
Rubriek: Column en Blog
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Frits Suer
Mijn column over de in mijn ogen oneerlijke gemeenteraadsverkiezingen heeft uiteraard de nodige reacties opgeleverd. De meeste zijn instemmend, terwijl het Amstelveens Nieuwsblad mij uitdrukkelijk liet weten dat de plaatsing van redactionele artikelen altijd een keuze van de redactie is en niet onder druk tot stand komt van bijvoorbeeld wethouder Herbert Raat. Als twee mensen onafhankelijk van elkaar hetzelfde beweren, dan is dat voor mij een bron, die ik kan gebruiken voor een prikkelende column.
In de afgelopen dagen heb ik daarom eens onderzocht bij hoeveel foto’s en in hoeveel gemeentelijke advertenties de wethouders, soms twee pagina’s breed, onder het mom van informatieverstrekking iets lieten weten over een onderdeel uit hun portefeuille.
Ik heb daarom een hele jaargang van het Amstelveens Nieuwsblad nageplozen; dus vanaf 10 februari 2021 tot en met 17 februari 2022.
Welnu, hier zijn de resultaten:
Herbert Raat: op 29 foto’s en 14 x zichtbaar op foto’s in de gemeentelijke advertenties
Floor Gordon: op 25 foto’s en 9 x zichtbaar op een gemeentelijke advertentiepagina
Rob Ellermeijer: op 9 foto’s en 2 x te zien in een gemeentelijke advertentie
Marijn van Ballegooijen: op 16 foto s en 5 x zichtbaar in een gemeentelijke advertentie
Frank Berkhout: op 15 foto’s, maar nergens zichtbaar op een gemeentelijke advertentiepagina. Mijn kritiek gaat dus niet op voor de inderdaad sobere wethouder Berkhout.
Gemeenschapsgeld
Nu herinner ik me dat ruim twee jaar geleden het Amstelveens Nieuwsblad in financiële problemen kwam en een beroep deed op de gemeente. Met instemming van de hele gemeenteraad besloot men het Nieuwsblad te hulp te schieten o.a. door het inkopen van extra advertentiepagina’s. Let wel met gemeenschapsgeld! Maar nu zien we dat die extra advertentiepagina’s in feite worden aangewend ter promotie van de wethouders, waarvan er drie volgens verwachting lijsttrekker zijn geworden voor hun partij.
Een aantal advertenties kun je inderdaad zien als: het geven van informatie. In een aantal andere gevallen is dat, volgens mij, er met de haren bijgesleept met de bedoeling vooral zichzelf te profileren. Zeker in het laatste half jaar zou enige terughoudendheid in deze op zijn plaats zijn geweest, door bijvoorbeeld die pagina’s beschikbaar te stellen aan de Gemeenteraad.
Stel dat de kosten van zo’n advertentie gemiddeld 1300 euro zijn (incl. btw) , en ik kan vaststellen dat sommige advertenties wel degelijk de waarde hebben van informatieverstrekking (laten we zeggen de helft), dan nog kom ik tot de conclusie dat de drie lijsttrekkers voor 14 x ca. 1300 Euro aan gemeenschapsgeld hebben gebruikt om zichzelf in de aanloop naar de verkiezingen te profileren. En dan tel ik nog niet eens de kosten van de tekst in de advertenties mee. Roel Smit noemde dit in zijn column op RTVA: “een ongelijk speelveld”.
Hoewel ik weet dat wethouders in een positie zitten, waarin ze zelf ook nieuws kunnen maken - zie daarvoor de redactionele artikelen en foto’s op de redactiepagina’s - zou ik voor het bovengenoemde toch liever een ander woord gebruiken. Helemaal na de uitgave van 23 februari 2022. Op pagina 18, met de door de gemeente betaalde advertentie, glorieert wederom Herbert Raat, nu met het volstrektoverbodige onderwerp: financiën. Zomaar weer 1300 Euro ingepikt van de Amstelveensegemeenschap ten behoeve van de eigen profilering, zo vlak voor de verkiezingen. En niemand die er wat van durft te zeggen. Aldus - is mijn mening - worden de verkiezingen.
P.S. In dezelfde krant staat het besluit van de gemeenteraad om akkoord te gaan met de hoogbouw aan de Ouderkerkerlaan. Dit op voorstel van het College (ergo van Herbert Raat). Welnu in het Nieuwsblad van 26 mei 2021, zei diezelfde Herbert Raat nog: “Er komt in het gebied bij deOuderkerkerlaan geen hoogbouw”. Zo gemakkelijk worden toezeggingen dus gebroken.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Frits Suer
Voordat hij in 1986 het bedrijfsleven inging was Frits Suer 25 jaar sportjournalist met een onafhankelijke mening. Ook daarna in zijn nieuwe functies in o.a. het bedrijfsleven bleef hij een onafhankelijke geest en dat is hij ook als bestuurslid van bbA gebleven. Die onafhankelijkheid betekent dat zijn mening in de columns niet altijd de mening van de fractie van bbA hoeft te zijn.