Onderwijs en Educatie
Extra impuls voor verbetering luchtkwaliteit scholen
Rubriek: Onderwijs en Educatie
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: VNG
Op 27 % van de schoollocaties voldoet de luchtkwaliteit niet aan de wettelijke norm. Daarom krijgt elk klaslokaal een CO2-meter en komt er een hulpteam dat gaat helpen de ventilatie op orde te maken. De VNG gaat daarnaast met de minister in gesprek om de verouderde schoolgebouwen duurzaam aan te pakken.
Tijdens de coronapandemie is het belang van een goede ventilatie in lokalen voor de gezondheid van kinderen en leraren nogmaals aangetoond. Dat was aanleiding voor minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) om met de schoolbesturen van de PO-raad en de VO-raad en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deze afspraken te maken.
Inventarisatie
Om de ventilatieproblemen op korte termijn op te lossen zijn maatwerkoplossingen hard nodig, want geen schoolgebouw is hetzelfde. Gemeenten moeten daarin het voortouw nemen door samen met schoolbesturen in kaart te brengen waar het knelt en wat nodig is om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Eelco Eerenberg, wethouder in Utrecht en voorzitter VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs:
De afgelopen coronatijd heeft ons het nut en de noodzaak van goede ventilatie geleerd. Er zijn op dit moment nog te veel gebouwen en locaties waar de ventilatie in gebouwen nog niet in orde is. Daarom zijn we blij met deze maatwerkaanpak waarbij urgente situaties snel kunnen worden aangepakt.
Langetermijnaanpak
Daarnaast wil de VNG dat wordt gewerkt aan een structurele verbetering waarbij we alle schoolgebouwen duurzaam gezond willen maken. Over deze brede opgave gaat de VNG verder in gesprek met OCW, PO-raad en VO-raad om dit op korte termijn mogelijk te maken.
Hulpteam
Scholen, leraren en gemeenten die voor de ventilatie hulp en advies nodig hebben, kunnen terecht bij Ruimte-OK via 0800-0224402 en ventilatiehulp.nl. Vanaf 1 maart kan hier ook een hulpteam van experts worden ingeroepen. Scholen die hulp nodig hebben worden dan bezocht door een deskundige die helpt met goede ventilatie op de korte termijn en een plan om het op de langere termijn te verbeteren. OCW stelt hiervoor € 3 miljoen beschikbaar. Daarnaast kunnen scholen en gemeenten nog tot 30 april gebruik maken van de bestaande SUViS-subsidieregeling om de ventilatie te verbeteren.
Meer informatie
- Lees meer over ventilatie (ventilatiehulp.nl)
- Bekijk de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) (rvo.nl)