Gemeente en Politiek
Gemeenteraad Amstelveen gaat op andere manier vergaderen
Rubriek: Gemeente en Politiek
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente/Amstelveen Nieuwsblad
De gemeenteraad van Amstelveen is woensdag 16 februari 2022 unaniem akkoord gegaan met een andere opzet van vergaderen. De nieuwe werkwijze moet de vergaderdruk verlichten en burgerparticipatie stimuleren.
Het oude systeem van negen keer per jaar drie commissievergaderingen gevolgd door een raadsvergadering gaat op de schop. Er komt nu dertien keer per jaar één raadsavond met eerst twee parallelle vergaderingen voor oordeelsvorming – wat nu in de commissies gebeurt - en daarna een plenaire raadszitting voor het nemen van besluiten. https://ris2.ibabs.eu/Agenda/D...
Verder komen er ‘raadsgesprekken’, avonden die bedoeld zijn voor de beeldvorming van de raadsleden, om informatie te verzamelen waarop zij hun oordeel en besluiten baseren. Die raadsgesprekken kunnen bewonersavonden zijn, bezoeken ergens in de stad, presentaties van deskundigen etc.
De SP kwam nog wel met een amendement. In de nieuwe opzet is er op de raadsavonden geen spreekrecht meer voor burgers die er in commissievergaderingen nog wel was. Burgers moeten ruim aan bod kunnen komen bij de raadsgesprekken. SP-fractieleider Patrick Adriaans wilde dit spreekrecht echter ook handhaven op de raadsavonden, omdat in het verleden de inspraak nog wel invloed kon hebben op de oordeelsvorming. “Het nieuwe model is teveel opgezet vanuit het raadhuis, van binnenuit,” zei Adriaans. “En het spreekrecht van inwoners wordt nu beperkt zonder dat de inwoners daar zelf over hebben kunnen inspreken.”
Hij kreeg de handen van de meeste andere raadsleden niet op elkaar. Robert Zuidbroek (D66), die vier jaar een raadscommissie voorzat, vond het geen goed idee: “Inspreken kunnen de burgers in de beeldvormende fase tijdens de raadsgesprekken. Dat is de fase waarin de raadsleden informatie verzamelen om op de raadsavonden hun oordeel te vormen. Als je de burgers op de raadsavonden laat inspreken, dan gaan de dingen door elkaar lopen. Als commissievoorzitter heb ik dat zelf gezien. Het is niet fijn voor de insprekers en niet voor de raadsleden. De oordeelsvormende fase is nu écht bedoeld voor de raadsleden: we hebben nu alle informatie die we nodig hebben en komen nu tot een politiek oordeel.”
Het SP-amendement haalde het met 10 stemmen voor en 23 tegen niet. De raad nam wel het voorstel voor de nieuwe vergaderorde als geheel unaniem aan. De nieuwe vergaderorde gaat na de raadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart meteen in. In het raadhuis is op 29 maart een afscheidsvergadering van de oude raad en op 30 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.