Gemeenteraadsverkiezing 2022
Herbert Raat VVD: Voorstander van isoleren, zonne-energie en groen op daken, meer groen in wijken en consuminderen
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: VVD
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de reactie van lijsttrekker Herbert Raat van de VVD.
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord
Natuurlijk kan de politiek hier altijd verbetering in brengen door contact op te nemen met de Vervoersregio en de verschillende vervoerders. Wij, de VVD doen dat ook, en hebben de afgelopen periode dit onderwerp via onze wethouder Rob Ellermeijer regelmatig onder de aandacht gebracht. Bij nieuwe infra projecten is toegankelijkheid altijd meegenomen in het ontwerp. De problemen zitten voornamelijk bij bestaande (oudere) OV punten die aangepast moeten worden.
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
Wij staan voor stabiel, consequent en optimistisch bestuur. We pakken aan en als individuele Amstelveners ons nodig hebben dan zijn we er voor ze. We laten ons niet meteen door de waan van de dag beïnvloeden, maar zitten wel boven op de actualiteit. We houden onze gemeente financieel gezond en proberen de kosten voor onze burgers zo laag mogelijk te houden. En we zijn realistisch en beloven geen gouden berg, op welk gebied dan ook. We merken dat de mensen die op ons stemmen deze houding zeer waarderen.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
Wat ons betreft wel. Wij zien helemaal niets in het volbouwen van onze natuurgebieden. Het klinkt populair: “Bouw de polders en de Scheg maar vol”, maar nog even los van het feit dat we qua infrastructuur en voorzieningen die groei helemaal niet aan zouden kunnen, verstenen we dan gebieden die we heel erg nodig hebben. Ze zijn niet alleen belangrijk voor de flora en fauna en de recreatie, maar ook het potentieel van waterborging van deze gebieden zijn voor Amstelveen in de toekomst cruciaal.
4. Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. te verbeteren?
Antwoord
Jazeker, dit probleem is ons bekend. Wij hebben regelmatig met onze ouderen. Het is inderdaad moeilijk voor ouderen om in de steeds verder digitaliserende wereld mee te komen. Er wordt vanuit de gemeente al veel gedaan op dit punt, maar wij vinden servicepunten in de wijken, niet alleen voor ouderen, maar ook voor anderen die hulp nodig hebben dan ook een heel erg goed idee.
5. Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
We zijn de afgelopen jaren al nadrukkelijk bezig geweest met het krijgen van meer grip op de woningmarkt. Het doelgroepenbeleid (toewijzen van woningen aan bepaalde doelgroepen) de opkoopbescherming, eigen bewoningsplicht en het anti-speculatie beding zijn allemaal instrumenten die in de afgelopen periode zijn ingezet. De effecten daarvan worden langzamerhand zichtbaar. Er is al extra aandacht voor de ouderen, en dat zal de komende periode alleen maar meer worden. In de Woonzorg visie staat precies hoe wij hierin staan. Doorstroom naar passende seniorenwoningen en het bouwen van een nieuw verpleeghuis zijn wat ons betreft de speerpunten.
6. Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
Omdat zo’n 8 jaar geleden het middensegment volledig onderbelicht bleek, is er de afgelopen jaren nadrukkelijk ingezet op bouw voor het middensegment. En ja, daar zijn er ondertussen dan ook genoeg van. Het middensegment is goed voorzien. Wij willen nu inzetten op het bouwen voor specifieke Amstelveense doelgroepen. En we willen dat wat voor Amstelveners is gebouwd, ook voor Amstelveners blijft. De woningmarkt is door huisjesmelkers en speculanten zo verziekt dat we (zover de wet ons dat toestaat) ons nog meer als marktmeester moeten opstellen. Wat ons betreft is het bijbouwen van sociale woningen niet de oplossing. We zitten met zo'n 30% sociaal erg goed, maar er moeten voor jongeren, starters en ouders wel doelgroep specifieke woningen komen. Zowel koop als huur.
7. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
Veranderingen in onze maatschappij in de afgelopen decennia hebben ervoor gezorgd dat we steeds meer “op ons zelf zijn”. We willen, als we jong zijn zo snel mogelijk het huis uit en dan ook eigenlijk alleen wonen. En als we oud zijn willen we zo lang mogelijk in ons “oude huis” blijven wonen. Bouw je 1-persoons units, dan bouw je eigenlijk eenzaamheid. En dat willen we niet. Zelfstandigheid heeft enorme voordelen, voor zowel jong als oud, maar het brengt als keerzijde van de medaille ook eenzaamheid met zicht mee. Wij zien winst in het stimuleren van mensen, zowel ouderen, als jongeren, als mensen met een beperking om meer (geclusterd) samen te gaan wonen. En dat we op zo’n manier ook weer beter op elkaar kunnen passen en meer sociale samenhang creëren.
8. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
Wij, de VVD, zijn meer van “niet praten maar doen”. Een groot deel van onze achterban is al lang begonnen met het verduurzamen van hun huizen en zijn bv minder vlees gaan eten. Waar wij erg aan hechten is dat het voor iedereen financieel behapbaar moet zijn: we moeten in de eerste plaats duidelijk naar onze inwoners communiceren wat het verduurzamen van woning en leven inhoudt en wat de kosten daarvan zijn. Kreten als “over betaalbaarheid wil ik niet praten” zijn aan ons niet besteed. Wij zijn voorstander van isoleren, zonne-energie en groen op daken (en de subsidies daarvoor), meer groen in de wijken en consuminderen. Wij willen niet investeren in energieopwekking die bewezen problemen geeft voor mens, dier en milieu (zoals windmolens en biomassa)
Wij hebben daarentegen vertrouwen in de innovatiekracht van Nederland: er zit heel veel in de pijplijn: goed voor het milieu, en…ook goed voor onze ondernemers.
9. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekend opening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
De ontmoetingscentra moeten op de eerste plaats fysiek toegankelijk zijn. Verouderde gebouwen moeten daarop aangepast worden en daar zijn al plannen voor. De wijkcoaches spelen een enorm belangrijke rol in het uitvragen van de behoeften van mensen en met vervolgens het aansluiten met activiteiten op die behoeften. Wij houden niet van verplichte nummers, maar is er in bepaalde buurten een redelijke groep mensen die in het weekend behoefte heeft aan een zinvolle en gezellige invulling, dan kan er natuurlijk altijd en een oplossing voor gevonden worden.
10. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakketvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheidsdoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord
Deze vraag is veel groter dan de invloedssfeer van een gemeente. Maar wij steunen natuurlijk van harte het duurzaamheidsplan van aanpak, PLECK 2.0, dat we vorig jaar hebben vastgesteld in de gemeenteraad.
Wat we eigenlijk met elkaar echt nodig hebben is een gedragsverandering van iedereen, en dat is een heel moeilijke opgave. Duurzamer leven moet “cool” worden en gezien worden als verrijken ipv “dat we van alles niet meer mogen” en daarop moeten we onze gemeentelijke communicatie beter richten. En dan niet: “wat gaat de gemeente voor u doen", maar "wat kan u zelf doen”. De noodzaak van aanpassen van gedrag, natuurlijk zonder dwang, want daar zijn wij van de VVD niet van, moeten we absoluut duidelijk maken.
Foto Amstelveenweb.com