Gemeente en Politiek
Huis-aan-huiskranten verzetten zich tegen einde nee-ja-stickers
Rubriek: Gemeente en Politiek
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Amstelveens Nieuwsblad
Huis-aan-huiskranten weigeren mee te werken aan het nieuwe digitale systeem dat de bekende nee-ja-stickers en nee-nee-stickers voor op de brievenbus moet vervangen. De uitgevers van de kranten vinden dat het plan veel te weinig rekening houdt met de belangen van hun lokale journalistiek en willen de brievenbusstickers behouden.
Het plan om over te gaan naar een digitaal systeem komt van de folderbranche. Die willen zo folders voor de toekomst behouden, nu meerdere gemeenten de regels hebben omgedraaid en alleen nog folderbezorging toestaan bij adressen met een speciale ja-sticker. Het idee van het nieuwe systeem is dat het heel makkelijk wordt om online of telefonisch aan te geven of je wel of niet ongeadresseerd drukwerk wil ontvangen. Dit moet volgend jaar al in heel Nederland zijn ingevoerd.
Maar NNP, de brancheorganisatie voor de uitgevers van huis-aan-huiskranten, vreest voor een extra belemmering voor de bezorging van hun bladen. “Met de invoering van dit plan is er een groot risico van een omzetdaling tot wel 20 procent, en dat zou natuurlijk de doodsteek betekenen voor de onafhankelijke lokale journalistiek.” Daarbij zou het niet wenselijk zijn dat er een registratie komt van alle brievenbussen in Nederland in het beheer van de folderbranche.
De uitgevers van de huis-aan-huiskranten zeggen zich ook overvallen te voelen door de lancering van het digitale systeem, dat eerder deze week werd gepresenteerd. En ze zijn er verbolgen over dat de folderbranche dit “op eigen initiatief met diverse gemeenten heeft bekokstoofd”. Nu roepen ze de folderbranche op om de komst van het zogeheten InMijnBus-systeem per direct stop te zetten en in gesprek te gaan over een andere oplossing. Mocht die branche het plan toch doorzetten, dan volgen er volgens NNP mogelijk “nadere stappen”.
Nederland telt bijna vierhonderd huis-aan-huiskranten, met daarin onder meer veel ingestuurde berichten met activiteiten in de wijk. Daarbij voeren volgens NNP in de meeste gemeenten alleen nog lokale journalisten onafhankelijke journalistieke controle uit op de plaatselijke politiek. Bijvoorbeeld rond gemeenteraadsverkiezingen zouden deze kranten daarom een belangrijke maatschappelijke functie hebben.