Onderwijs en Educatie
Iedereen voelt zich thuis op Panta Rhei
Rubriek: Onderwijs en Educatie
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente Amstelveen
Als wethouder duurzaamheid en vervangend wethouder onderwijs, bezocht Floor Gordon afgelopen week Panta Rhei. Dit is de enige school in Amstelveen die vmbo-basis, vmbo-kader, mavo en een Internationale Schakelklas (ISK) aanbiedt. Speciale aandacht van de wethouder ging uit naar de techniekafdeling.
Leerkrachten en leerlingen vertellen trots dat kinderen, door de persoonlijke aandacht en kleine klassen, vaak naar een hoger niveau groeien dan hun schooladvies. Derdejaars Mavoleerling Rania vertelt enthousiast aan de wethouder; “Panta Rhei is echt een hele gezellige multiculturele school. Iedereen voelt zich thuis op school. Het maakt hier niet uit wie of wat je bent. Want er is altijd wel een groepje waar je bij past. Verder vind ik het fijn dat ik mijn talenten kan ontwikkelen. Zo zit ik in de medezeggenschapsraad, de leerlingenraad en de jongerenrechtbank die we op school hebben. Er is echt genoeg te doen!”
Onmisbaar in de 21e eeuw
Leerlingen kiezen een plusprofiel: sport, expressie, game & technologie of koken. Opvallend is dat alle onderbouwleerlingen het vak Technologie & Toepassing krijgen. Zo ontdekken ze dat techniek overal is en dat er veel verschillende toepassingen zijn. Een waardevolle les volgens wethouder Gordon; “De huidige tijd kent veel uitdagingen, zoals de energietransitie. Daarvoor is belangrijk dat er meer vakmensen komen en dat we zo goed mogelijk techniekonderwijs aanbieden. Want er zijn veel handjes nodig om al die zonnepanelen te installeren en isolatie aan te brengen. De leerlingen van Panta Rhei zijn echt onmisbaar voor onze groene toekomst.”
Racen met zelfgemaakte auto’s
De oproep van de wethouder is niet aan dovemans oren gericht op Panta Rhei. Zij maken zich sterk voor techniekonderwijs en werken hiervoor veel samen met het bedrijfsleven en MBO’s. Ze bouwen bijvoorbeeld zelf raceauto’s, waarbij de lessen plaat- en constructiewerk en elektrotechniek goed van pas komen. Floor Gordon: ”Mooi om te zien hoe de leerkrachten proberen om de leerlingen enthousiast te maken voor techniek. Door aan te sluiten bij hun leefwereld met het bouwen van die raceauto, een tinyhouse of bijvoorbeeld een kleine windmolen. En als je eenmaal gegrepen wordt door techniek, dan kun je altijd en overal aan de slag of zelfs je eigen bedrijf beginnen.”