Gemeenteraadsverkiezing 2022
Jacqueline Höcker Goed voor Amstelveen: Speerpunt is meer zorgwoningen in Amstelveen
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Jacqueline Höcker
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de bijdrage van Jacqueline Höcker van Goed voor Amstelveen.
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord
Goed voor Amstelveen is bekend met klachten en moeilijkheden voor mensen met een beperking. Wij vinden dat de politiek hier zeker een rol in kan spelen maar niet alleen als Amstelveen. De vervoersregio zal dit een hogere prioriteit moeten geven.
Denk aan de uitschuifplaat van de bus, ook wanneer er een kinderwagen staat kan de rolstoel niet naar binnen. Er zijn zelfs buschauffeurs die het teveel moeite vinden om te wachten. Daarnaast willen wij een appél doen op de mensen die geen beperking hebben om oplettend en behulpzaam te zijn en problemen ook te melden. Onze ervaring is dat ook veel klachten niet gemeld worden. Het afstemmen van werkzaamheden aan b.v.perrons en de mogelijkheid tot instappen en reizen voor mensen met een beperking moet ook duidelijker gecommuniceerd worden en gebruiksvriendelijker. In Middenhoven bv. Zie je duidelijk verlaagde stoepranden en een kleine helling waardoor rolstoelgebruikers makkelijk op het perron kunnen komen.Wij vinden het echt belangrijk dat mensen met een beperking niet gezien worden als een kleine groep maar als een belangrijke groep mensen.
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
Het vertrouwen in de politiek begrijpen wij heel goed, bij ons als lokale partij is het vertrouwen in landelijke politiek diep gezakt. Dat betekent dat wij vanuit onze authenticiteit en onze mogelijkheden een stuk vertrouwen willen teruggeven. Wij krijgen veel mail van inwoners met klachten, dat pakken we direct op. Wij benoemen het vertrouwen ook dat inwoners ons erop moeten kunnen aanspreken in geval van geen gehoor geven.
9 jaar geleden moest ik niets van politiek weten, door een vraag of ik op basis van mijn expertise toch in de politiek wilde komen, heb ik ja gezegd.
Ik zou ook willen zeggen tegen inwoners: wees politiek actief als je tijd en mogelijkheden hebt en draag bij aan een vernieuwing van politiek vanuit een humaan democratisch en transparant perspectief. Iedereen kan een bijdrage leveren.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
Onze partij is gebaseerd op duurzaamheid en het groen hebben we juist nodig om een gezondere leefomgeving te krijgen. Wij willen ook de agrariërs ondersteunen om lokalevoedselvoorzieningen te behouden. Wij willen niet dat het groengebied Amstelschegbebouwd wordt. Het tekort aan woningbouw is een groot landelijk probleem en dus ook hier in Amstelveen in ernstige mate.
We zien dat gebiedsvisies versplinterd zijn waardoor er ook nog stukken bebouwd kunnen worden. Daar hebben we een toegankelijke regelgeving voor nodig. We zien bv. Voor kleinere ontwikkelingsprojecten betreffende woningbouw en zorgwoningen te weinig aandacht en we willen meer expertise binnen de gemeente. Een stuk meer transparantie zou welkom zijn.
4. Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. te verbeteren?
Antwoord
In ons verkiezingsprogramma noemen wij dat de “vergeten generatie”. We willen dat de bibliotheek weer terugkomt in de wijken en dat een servicepunt zoals die er nu op het Stadshart er is, ook in de wijken komt. Ook het koppelen van mensen die digitaal vaardig zijn aan de mensen die hulp nodig hebben zullen wij stimuleren.
Daarnaast willen wij meer ouderenadviseurs want zij kunnen de ouderen informatie geven waar men terecht kan voor hulp, zij hebben niet alleen een adviserende rol maar ook een zorgende rol. Voor veel ouderen is social media en digitale vaardigheden ook nog eng. ( en soms ook terecht)
5. Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
Er moeten veel meer (zorg) woningen komen, dat is een speerpunt in ons verkiezingsprogramma, en daarmee ook voor mensen met een beperking want die doelgroep wordt onderbelicht. Wij willen dat er meer eengezinswoningen (grondgebonden woningen) moeten komen zodat gezinnen door kunnen stromen van appartement naar huis, daardoor komen woningen vrij voor andere doelgroepen. Er moet voor iedere doelgroep naar financiële draagkracht gebouwd worden. Met name ouderen en mensen voor wie werk niet mogelijk is zoals mensen met een beperking, kunnen geen €800 euro betalen per maand wat voor velen nog een te groot bedrag is.
Het is ons een groot goed wanneer iedereen de mogelijkheid krijgt om in Amstelveen tekunnen blijven wonen. Daarom zouden wij veel meer in kaart willen brengen hoe de verhouding inkomens/ woningzoekende/ bouwvraag er nu voor staat
6. Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
Ook dat is een speerpunt in ons verkiezingsprogramma, want wat is betaalbaar? Betaalbaar is voor iedereen anders en daarom is het juist belangrijk om onze kinderen ook in Amstelveen te kunnen houden. Wij willen ook veel meer kijken naar 3D geprinte woningen, die kunnen er snel zijn, minder duur en kunnen ook weer verplaatst worden als dat nodig is. Eerder hebben wij hier contact over gezocht met de wethouder . Wij pakken dit na de verkiezingen weer op. We zullen dure woningen met weinig vierkante meters niet zomaar steunen, de verhouding tussen financiële draagkracht en vraag moet in balans zijn.
7. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
Daar denken wij zeker aan , zie vraag 5. Eenzaamheid onder ouderen en jongeren en ook de gewone volwassene is enorm. Wij hebben hier al eerder over gesproken want wij willen veel meer in kaart brengen wat de schade en effecten zijn van de coronapandemie en het corona beleid. Daar waar mogelijk heeft de gemeente ook de zorgtaak om te investeren in maatschappelijk ( economisch, fysiek, psychisch ) herstel op financieel en immaterieel gebied.
Wij zullen de geplande motie voor onderzoek en/of herstelfonds dan ook na de verkiezingen en collegevorming indienen.
8. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
Dit is een vraag naar ons hart. In 2020 heb ik de motie Duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ingediend (Sustainable Development Goals) dat door de gemeenteraad is omarmt. Wij vragen daarin om het toekomstig beleid betreffende duurzaamheid de leidraad te laten zijn op economisch, sociaal maatschappelijk, fysiek en psychisch niveau. Zoals uitbannen van armoede, goede zorg voor iedereen beschikbaar, inclusiviteit, participatie, eengezonde lucht en schoon (drink) water, goede samenwerkingsverbanden, het vermeerderen van groen en aanplanten van veel meer bomen, aan banden leggen van luchtvervuiling dus ook Schiphol etc. etc. Op onze website www.goedvooramstelveen.nl kan men de doelen zien.Soms worden deze doelen in verband gebracht met het World Economic Forum en Klaus Schwab. Daar distantiëren wij ons van. Voor Amstelveen willen wij voor iedereen een democratische, duurzame, vrije gemeente waar mensen in een gezonde leefomgeving, met veel groen, goede gezondheidszorg, schone lucht en zelfbeschikkingsrecht een goed leven kunnen leiden.
Door deze motie is er een paraplu waar beleid op afgestemd moet worden. Inmiddels is er al een werkgroep vanuit de gemeenteraad betreffende deze SDG’s. We zijn metvertegenwoordigers van partijen ( behalve 2) al aan de slag.
9. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
Dit is een goede vraag, ja daar willen wij wel meer budget voor, onder de voorwaarde dat er wel genoeg mensen zijn die wijkcentra in het weekend kunnen bemensen. Wij weten ook dat er een onzichtbare groep is die zich alleen voelt en met name in het weekend. Ook activiteitendie ontplooid worden in wijkcentra kunnen zorgen om deze groep meer aan te spreken. Soms gaat het niet alleen om activiteiten maar vooral om het samenzijn. Wij zouden daarin ook meer psychische voeding willen zien zoals lezingen, literatuur en meer geest-verrijkende activiteiten.
10. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord
De vraag die u schetst is ook een grote zorg van ons. Wij willen veel meer buurteconomie. Voor ondernemers zijn de grote bedrijven die vaak goedkoper hun waren aanbieden een doorn in het oog. Lokaal kunnen wij geen belasting heffen op alle overbodige verpakkingsmaterialen bv. Maar er zijn bij ons wel plannen in het kader van duurzaamheid het verpakkingsmateriaal te hergebruiken en daar willen wij in het nieuwe college termijn een voorstel voor doen. Wij zien ook graag dat wij hier publicitair een campagne kunnen starten om mensen bewuster te maken dat lokaal kopen en niet per postorder ons allemaal zal verrijken.
Wanneer wij duurzaamheidsdoelen bereiken is afhankelijk van het doel.
Bij het burgeronderzoek Vliegen aan Banden staan wij van de 12 partijen op de 1 ste plek.
Wij willen niet meer dan 400.000 vliegbewegingen, meer inzetten van treinen, stop op niet-noodzakelijke nachtvluchten en een goede transparante communicatie van Schiphol betreffende onderzoeken over luchtvervuiling en geluidsoverlast.
Wij alleen kunnen dat niet doen maar wel met andere partijen een vuist maken naar Den Haag en invloed uitoefenen.
Foto Amstelveenweb.com