Gemeenteraadsverkiezing 2022
Je stemt op een stukje papier, maar je stem wordt wel degelijk gehoord
Rubriek: Gemeenteraadsverkiezing 2022
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: AmstellandNieuws Nol de Vries
‘Mijn stem telt, die van jou ook’. Het is de leus van de gemeentelijke campagne om de komende gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht te brengen van de Amstelveners. “Als kiezer kun je invloed uitoefenen op de keuzes die jouw gemeente maakt voor de komende jaren, daarom is die stem zo belangrijk.” En op 16 maart mag iedereen van 18 jaar en ouder die stem uitbrengen.
Aan het woord is burgemeester Tjapko Poppens, die over anderhalve maand mogelijk een compleet nieuw college moet leiden en als voorzitter een volledig nieuwe groep raadsleden onder zijn hoede krijgt, al zullen er ongetwijfeld bekende gezichten terugkeren in het college en de raad. Feit is dat er 12 partijen staan ingeschreven voor de komende gemeenteraadsverkiezingen met 186 kandidaten. Zij gaan voor 37 raads- en 5 wethouderszetels. En misschien wel belangrijker, ieders stem is medebepalend voor welke politieke partijen en namen aan deze zetels worden verbonden. “Dat wijst al op een stuk betrokkenheid en ik ben er best trots op dat er zoveel mensen zijn die dat willen.”
Waarom stemmen zo belangrijk is? Omdat het aan jou als kiezer is om “samen met de politiek te bepalen waar de gemeente Amstelveen naartoe gaat”, reageert Poppens. “Welke onderdelen vind je belangrijk, waar gaat de aandacht en waar gaat het geld naartoe. Verschillende partijen denken anders over bijvoorbeeld woningbouw, kijken anders naar voorzieningen en faciliteiten – sport, cultuur en groen bijvoorbeeld. Wat en hoe moeten we het onderhouden, wat moet worden uitgebreid of aangepast. De lokale overheid beslist over een groot aantal, niet bepaald onbelangrijke onderwerpen die juist jouw leefomgeving aangaan.”
De invloed van de stemgerechtigden vertaalt zich naar de samenstelling van de gemeenteraad. Tjapko Poppens: “Zij vormen het hoogste bestuursorgaan en controleren het college van burgemeester en wethouders, het dagelijks bestuur. De raad stelt kaders, waarmee deze richting geeft aan het beleid; bijvoorbeeld waar moeten woningen komen, welke voorzieningen – zorg, groen, welzijn en dergelijke – verdienen meer aandacht. De raad heeft budgetrecht en bepaalt waar het geld naartoe gaat. Op al die onderwerpen kun je met je stem invloed uitoefenen. Het is dé manier om aan te geven wat jij belangrijk vindt en wie jou daarvoor mag vertegenwoordigen. De raad bestaat tenslotte uit volksvertegenwoordigers, uit raadsleden die de oren en ogen van de gemeente zijn in de samenleving.”
Dan: “Er zijn ook steeds meer taken van de overheid naar de gemeenten toe gekomen. En dat is niet voor niets. De overheid erkent dat de gemeente dicht bij de inwoners staat en dus ook heel goed in staat is om de juiste voorzieningen en faciliteiten te leveren.” Niet voor niets hecht hij er veel waarde aan dat mensen gaan stemmen en de gemeente besteedt daar dan ook veel aandacht aan. “Gelukkig hebben we een opkomst, die doorgaans hoger is dan het landelijk gemiddelde. De betrokkenheid is er wel, maar dat gaat niet vanzelf. We moeten ons als gemeentebestuur ook laten horen.”
Maar die ene stem van mij zal het verschil niet maken, denken sommigen misschien wel, mijn stem maakt niet uit. “Het is juist omgekeerd”, stelt hij als reactie. “Elke stem telt. Hoe meer mensen stemmen, hoe meer mensen worden vertegenwoordigd in de raad.” Met andere woorden: hoe meer mensen stemmen, hoe meer de volksvertegenwoordiging in de raad een weerspiegeling is van de samenleving in Amstelveen. “Je stem wordt echt ge-hoord”, benadrukt de burgemeester. “Daarom roep ik iedereen op: kom naar de stembus, en laat die stem dan ook horen. En dat geldt zeker ook voor first time voters, mensen die net 18 jaar zijn geworden en dus voor het eerst gaan stemmen. Zij worden persoonlijk met een brief benaderd om ze op het belang van de verkiezingen te wijzen.”
Een advies van zijn kant is ook om je te verdiepen in waarvoor lokale partijen staan, maar ook om lokale afdelingen van partijen die vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer. “Overheden zijn niet dubbel met hetzelfde bezig. Het Rijk heeft verantwoordelijkheden en de gemeente heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. Als burger heb je daar met je stemrecht invloed op. En als je je daarin verdiept zul je zien dat dat lokaal anders wordt ingevuld dan landelijk.” Het loont volgens de burgemeester om te kijken waar partijen voor staan, waar ze de accenten leggen en wat ze belangrijk vinden om op basis daarvan een weloverwogen keuze te maken. “Als extra steuntje hebben we daarvoor ook het kieskompas, waaraan door alle deelnemende partijen is meegewerkt.”
Burgemeester benadrukt nogmaals: “Mijn stem telt, die van jou ook. Als kiezer kun je invloed uitoefenen op de keuzes die jouw gemeente maakt voor de komende jaren, daarom is die stem zo belangrijk. En het houdt niet op na 16 maart. Via verschillende participatieprojecten kun je als inwoner van Amstelveen blijvend invloed uitoefenen op het gemeentelijk beleid.” Maar eerst 16 maart maar eens een vakje rood kleuren..
“Door simpel een rondje rood te kleuren kun je invloed uitoefenen op lokale beleid”
“De gemeente beslist over veel onderwerpen die jouw leefomgeving beïnvloeden”
Bron: AmstellandNieuws | Nol de Vries