Gemeente en Politiek
Lokale aanpak tegen landelijke bezuinigingen op cultuur, sport en onderwijs
Rubrieken: Gemeente en Politiek, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Fadoua Mouhsine D66 /H
D66, het CDA, GroenLinks en de PvdA willen de impact van landelijke bezuinigingen en btw-verhogingen op kunst, cultuur, sport en onderwijs in Amstelveen laten onderzoeken. Op 13 november presenteren zij een voorstel aan de gemeenteraad waarin zij vragen om concrete scenario's, zodat de raad gerichte keuzes kan maken om de negatieve effecten voor de stad te beperken.
Zware klap voor cultuur en sport
Het kabinet heeft besloten het btw-tarief op cultuur, boeken en sport te verhogen van 9% naar 21%. Volgens D66, het CDA, GroenLinks en de Partij van de Arbeid betekent dit niet alleen een financiële klap van honderden miljoenen euro's voor culturele instellingen en sportverenigingen, maar leidt het ook tot grote maatschappelijke gevolgen. "Dit is een boete op bewegen," zegt Driss Aarabi, raadslid van D66. “Door hogere kosten zullen minder mensen sporten en dit is schadelijk voor hun gezondheid. Vooral lage inkomens worden hierdoor hard geraakt. Wij willen juist dat sport en cultuur toegankelijk blijven voor iedereen. We moeten investeren in wat ons verbindt en gezond houdt.”
Ook in de Amstelveense kunst- en cultuursector zijn de zorgen groot. Verwacht wordt dat bezoekersaantallen sterk zullen dalen, waardoor de al kwetsbare financiële positie van instellingen verder verslechtert. Robert Zuidbroek (D66), Arjen Siegmann (CDA), Stieneke Kruijer (GroenLinks) en Rosalie Bouwman (PvdA) noemen de btw-verhogingop kunst en cultuur "onbegrijpelijk". “Deze maatregel raakt niet alleen de instellingen, maar ook de vele zzp’ers die afhankelijk zijn van werk in deze sector,” zeggen zij. “Het kabinet lijkt zich niet te realiseren dat kunst en cultuur de levensader vormen van onze samenleving. Landelijk verzetten wij ons tegen deze plannen en ook lokaal moeten we alles op alles zetten om onze kunst en cultuur te beschermen."
Onderwijs onder druk
Ook het onderwijs wordt getroffen door de maatregelen. Bezuinigingen op onder andere brede brugklassen, lerarenbeloningen, begeleiding voor leerlingen en naschoolse activiteiten leiden tot grote financiële problemen. Saloua Chaara (D66), woordvoerder onderwijs: “De tekorten in het voortgezet onderwijs kunnen oplopen tot miljoenen euro’s. Bovendien raakt de btw-verhoging op cultuur en sport onze scholen direct. Omdat zij jarenlang hebben geïnvesteerd in een uitstekend aanbod voor cultuur en sporteducatie, worden zij genoodzaakt hierin te snijden.” Chaara vervolgt: "Dit past niet bij Amstelveen. Wij zijn een onderwijsstad waar sport en cultuur hoog in het vaandel staan. Sport, cultuur en onderwijs zijn geen voorzieningen om op te bezuinigen. Ze zijn té bepalend voor de kansen van onze jeugd.”
Brede steun voor voorstel
Op 13 november leggen D66, CDA, GroenLinks en de PvdA hun voorstel voor aan de gemeenteraad. Hiermee willen zij onder andere scenario’s uitgewerkt zien die ervoor zorgen dat Amstelveen haar hoogwaardige aanbod kan behouden. Het voorstel krijgt brede steun binnen de gemeenteraad. Burgerbelangen Amstelveen, SP, VVD, Goed voor Amstelveen en Actief voor Amstelveen dienen het voorstel mee in.