Welzijn en Zorg
SP: ‘Slachtoffers van huiselijk geweld zijn geen economische daklozen’
Rubriek: Welzijn en Zorg
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: SP Amstelveen
De SP dient woensdag 16 februari een motie in met het verzoek om beleid te ontwikkelen voor dakloze slachtoffers van onder andere huiselijk geweld. Raadslid Casadei: “Op dit moment wordt iedereen die niet verslaafd is of met zware psychische problematiek te maken heeft bestempeld als economische dakloze. Maar daarmee doen we een grote groep mensen tekort. We bedoelen hiermee de slachtoffers van huiselijk geweld, van eer-gerelateerd geweld, van mensenhandel en vluchtelingen met oorlogstrauma’s. Onze hulpdienst heeft meerdere slachtoffers gesproken en de meeste van hen hebben niet de juiste hulpverlening gekregen. Bijkomend probleem is dat deze slachtoffers vaak de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn. Zij hebben als ze op straat komen te staan geen idee waar ze hulp kunnen krijgen.”
De gemeente heeft van het Rijk een fors bedrag gekregen om economische daklozen te helpen, zo meldt de SP. Hiervoor is de Regenbooggroep ingezet. Deze organisatie heeft onder meer het project Onder de Pannen in het leven geroepen voor economische daklozen. Die worden ondergebracht bij mensen die een kamer over hebben. Degene die de kamer verhuurt zal daar dan geen financiële nadelen van ondervinden. Het project, dat door de SP onder de aandacht is gebracht van het college, lijkt een bescheiden succes te worden. Verder helpt deze organisatie de woningzoekende met het vinden van een woning buiten de regio.
Hulpverlening slachtoffers
Maar mensen met meerdere problemen, waaronder traumaverwerking na huiselijk geweld, regelen van een onafhankelijke verblijfsstatus, schulden en dergelijke hebben behoefte aan een hulpverleningstraject, aldus de SP. ‘Zij zouden baat hebben bij een traject op maat door de juiste hulpverleningsinstantie. Geestelijke gezondheidszorg, hulp bij traumaverwerking en/of maatschappelijke hulpverlening is hier nodig. Volgens het verdrag van Istanbul, waar Nederland zich ook aan heeft gecommitteerd, hebben alle slachtoffers van huiselijk geweld sowieso recht op hulp. Mishandelde vrouwen kunnen worden verwezen naar een Blijf groep of naar de ambulante hulpverlening. Maar ze mogen zeker niet wegkwijnen in een hotel.’
Motie
In een brief aan de raad van 14 december 2021 schrijft het college dat de uitvoering van het daklozenbeleid nog in ontwikkeling is. En dat zich daarbij aspecten voordoen waarvan geleerd moet worden om zo de aanpak verder te kunnen verbeteren. De SP geeft nu aan op welk punt er verbeteringen nodig zijn. Daarom roept de motie van de SP, ‘Echte hulp aan dakloze slachtoffers’, het college op om beleid te maken voor de slachtoffers die hulp nodig hebben. SP hulpdienstmedewerker Wil Roode: “Wie meerdere problemen heeft zou een maatwerktraject via het gemeentelijke sociaal team moeten krijgen, want elke gemeente heeft zorgplicht voor zijn burgers. Het verbaast mij niet dat het met sommige hotelgasten niet goed gaat, omdat een hotel nu eenmaal geen maatschappelijke opvang biedt. Slachtoffers zitten daar geïsoleerd met hun problemen en zijn zonder hulp aan het verwerken wat hen is overkomen. De SP-hulpdienst doet wat het kan, maar het is toch echt de gemeente die moet zorgen voor indicaties en verwijzingen naar de juiste hulpverlening.”