Duurzaamheid en Natuur
Amstelveen, Stad van de Toekomst: Niet bouwen in het groen en toch wordt geknabbeld aan de randen ervan
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Naomi Heidinga, Amstelveens Nieuwsblad
Het groen in de Randstad staat onder druk, ook in Amstelveen. Gaat de groei van de stad automatisch ten koste van het groen, of kunnen er andere keuzes worden gemaakt? Hoe kijken de politiek en beschermings-organisaties naar het groen in Amstelveen?
Qua groen heeft Amstelveen niet te klagen. Met het Amsterdamse Bos, de Poel, de heemparken, de groene opzet van wijken en de diverse polders is er divers aanbod aan natuur. Onlangs werd de Amstelscheg, de groene long van Amsterdam, zelfs bestempeld tot mooiste provinciale landschap van Noord-Holland. Maar dat betekent niet dat het groen niet onder druk staat. De woningnood is hoog, er moeten woningen gebouwd worden. Verschillende sportparken in Amstelveen kampen met een capaciteitstekort en het groen wordt intensiever gebruikt door recreanten. “Er wordt aan de randen van het groen geknabbeld,” aldus Hans Buijze, voorzitter van Groenraad Amstelveen en secretaris van Stichting Beschermers Amstelland. De Groenraad houdt het gemeentebestuur scherp wat betreft aantasting van het groen. “We merken dat het gemeentebestuur het groen niet altijd helder op het netvlies heeft. Daardoor wordt ingestemd met bouwplannen die in strijd zijn met landschappelijke waarden. Dat komt niet voort uit kwaadwillendheid, maar eerder het tegenovergestelde. Bij het beoordelen van vergunningsaanvragen wil de gemeente burgers tegemoet komen. Het groen wordt daarbij soms vergeten.”
NIET BOUWEN IN HET GROEN
Bouwen in het groen, dat gaat niet gebeuren. Tenminste, dat idee krijg je als je de verkiezingsprogramma’s van de Amstelveense partijen leest. D66 wil bijvoorbeeld een stevig beleid qua ruimtelijke ontwikkeling. Geen nieuwbouw in de Middelpolder, Bovenkerkerpolder, parken en het Amsterdamse Bos. Zelfs binnenstedelijk mag het bouwen niet ten koste gaan van groen. Waar groen verloren gaat door nieuwbouw, moet dit worden gecompenseerd, vindt D66. De VVD, de grootste partij van Amstelveen, wil meer groene plekken met bomen en planten in de wijken. Ook moet er een nieuw stadspark komen in Amstelveen-Zuid.
TEGEN HET LICHT
Dat alles hetzelfde zal blijven, valt echter te bezien. De partij ‘Actief voor Amstelveen’ vindt bijvoorbeeld dat de plannen voor gebieden die vallen onder Groengebied Amstelland opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. “De plannen die voor deze gebieden stammen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw en zijn op basis daarvan ook ingericht. AVA pleit er voor deze plannen tegen het licht te houden en te plaatsen in de huidige context van landschap, natuur, externe recreatie en voedselproductie.”
URGENTIE
Opnieuw naar het gebied kijken, om het groen duurzaam te beschermen en voorbereidt op de toekomst, dat vindt Renske Peters van Stichting Beschermers Amstelland belangrijk. De urgentie om het klimaatprobleem aan te pakken is groot, evenals het herstel van de biodiversiteit. Ze is blij met de uitverkiezing van de Amstelscheg. “De verkiezing helpt bij de bescherming van het gebied,” aldus Peters. “Dat zorgt voor meer bekendheid van het gebied. Niet alleen bij inwoners, maar ook bij bestuurders. In Amstelveen geeft de politiek nu aan niet te willen bouwen in bijvoorbeeld de Bovenkerkerpolder. Toch duiken er regelmatig weer berichten op over de mogelijkheden tot bebouwing.”
UITDAGINGEN
Peters ziet wel de nodige uitdagingen voor de Amstelscheg. “De verstedelijking van deze regio zorgt voor meer druk op het groen. De klimaatverandering dwingt ons om anders naar het landschap en de natuur te gaan kijken. De boeren en bewoners van het gebied hebben te maken met bodemdaling, De afgelopen twee jaar, zeker ook door corona, hebben veel bewoners het gebied herontdekt. Er werd volop gewandeld en gefietst in het gebied. Een goede ontwikkeling, hierdoor is er een grotere waardering voor de eigen omgeving ontstaan. Toch merk je dat het bij veel mensen aan kennis over het gebied ontbreekt. Weinig mensen weten hoe uniek dit gebied is. Niet alleen qua natuur, maar ook qua cultuurhistorie. En hoeveel werk en onderhoud het kost om dit gebied zo te houden. De boeren zijn onmisbaar in dit gebied. Aan de andere kant spelen ook de stikstofcrisis en discussies over minder intensief boeren een rol. Is het voor boeren met nieuwe spelregels nog wel mogelijk om een toekomstbestendig bedrijf op te bouwen? Daarnaast spelen zaken als klimaatverandering en de energiekwestie. We willen geen windmolens in het gebied, maar hoe zit dat met zonnepanelen? Hoe gaan we om met het water in het gebied? Ook met het oog op de bodemdaling, meer neerslag in korte tijd en langere drogere periodes in de zomer.”
DISCUSSIE
Over deze kwesties wil de stichting de discussie aangaan, onder meer met de eigen achterban. “We kunnen niet onze ogen sluiten voor wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Ik wil samen met de beschermers in kaart brengen wat we de toekomst is voor het gebied. Hoe zijn nieuwe functies in te passen?” Belangrijk is om hier ook jongeren bij te betrekken. “Zij kijken wellicht met een heel andere bril naar het gebied.” Bestuurders zouden tevens een gezamenlijke toekomstvisie op Amstelland moeten presenteren, vindt Peters. “Een visie die verder gaat dan tien jaar, waarin oog is voor de verschillende uitdagingen die er spelen.” Met de actualisatie van het gebiedsperspectief Amstelscheg wordt nu een begin gemaakt.
NATUURWAARDEN
Tot slot nog een belangrijke vraag: hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van het Amstelveense groen, qua natuurwaarden? Volgens Buijze is die vraag lastig te beantwoorden, omdat normen daarvoor moeilijk te formuleren zijn. “De Bovenkerkerpolder doet het goed, qua weidevogels, en dat is uniek. De Middelpolder is al aardig verrommeld.” Qua stadsnatuur kan volgens Buijze nog een wereld worden gewonnen, bijvoorbeeld wanneer meer ingezet wordt op natuurinclusief bouwen. “Door de verstedelijking en de intensieve landbouw neemt de ruimte voor flora en fauna verder af. Op zich kunnen veel dieren zich goed redden in een meer verstedelijkte omgeving, maar op dit vlak kan nog veel winst worden behaald. Door het plaatsen van nestkasten voor vogels en vleermuizen; de aanleg van groene, tegelvrije tuinen en groene daken en door het creëren van verticale tuinen bijvoorbeeld.”
https://www.beschermersamstell...
Dit artikel uit de reeks ‘Amstelveen, Stad van de toekomst’ is tot stand gekomen dankzij steun van het Mediafonds (https://mediaraadamstelveen.nl...).