Gemeente en Politiek
Amstelveen remt opvang Oekraïners enigszins af: ‘We doen al meer dan gevraagd’
Rubrieken: Gemeente en Politiek, Acties voor Oekraïne
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Amstelveens Nieuwsblad
De gemeente doet het iets rustiger aan met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er verblijven nu in de opvanglocaties Ibishotel en Adagio Aparthotel zo’n 420 vluchtelingen. De gemeente wil dat terugbrengen naar 360.
De gemeente zegt dit op een moment dat de regering op het punt staat het aantal Oekraïense vluchtelingen per veiligheidsregio te verhogen van 2000 naar 3000. Amstelveen wil omlaag gezien de grote druk op voorzieningen als onderwijs, zorg en ambtelijk apparaat. “Het aantal mensen dat wij opvangen blijft ook na de verhoging door de regering ruim boven de taakstelling,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. “Bij 360 vluchtelingen is dat nog steeds zo. Intussen doen andere gemeenten veel minder dan zij moeten doen. Het is niet zo dat we vluchtelingen wegsturen, de daling moet komen uit natuurlijk verloop, bijvoorbeeld door teruggaan naar Oekraïne.” Van Ballegooijen zei dit maandag tijdens het eerste zogeheten ‘raadsgesprek’, onderdeel van de nieuwe vergaderopzet van de raad en maandag geheel gewijd aan de Oekraïners.
PARTICULIEREN Het aantal vluchtelingen dat de gemeente onderdak geeft is al omlaag gegaan, van 460 naar 420. “Bij particulieren verblijven er nog eens 300, wat het totaal brengt op 720, inclusief kinderen,” aldus Van Ballegooijen.
Begin april trok de raad 5 miljoen euro uit voor de opvang. Daarvan worden onder meer hotelkamers, leefgeld en het beroep op allerlei voorzieningen voorgefinancierd totdat het Rijk hiervoor met geld over de brug komt. “Het Rijk zegt dat het alle kosten voor zijn rekening neemt, maar als ik het voorzichtig zeg, verwacht ik toch dat dit voor de gemeente niet geheel kostendekkend zal zijn,” zei burgemeester Tjapko Poppens. Die 5 miljoen is inmiddels al bijna op. Poppens kondigde daarom aan dat de raad binnenkort opnieuw een voorstel tegemoet kan zien om 5 miljoen euro uit te trekken. In hoeverre dat geld ook uitgegeven wordt, hangt af van hoe snel het Rijk geld aan de gemeente gaat uitkeren.
SCHOOL Intussen wordt er met hulp van vrijwilligers en tal van organisaties van alles aan gedaan om te zorgen voor huisarts- en tandartszorg, werk, vertier, sport en natuurlijk onderwijs. “Er bleek overigens al een Oekraïense school in Amstelveen te zijn,” zei wethouder Frank Berkhout, “bedoeld voor expats. Die geeft op zondagen les in Westend. In de eerste weken van de oorlog is die school explosief gegroeid.” Kinderen in de hotels en bij particulieren gaan inmiddels naar school en voor vertier naar Griffioen, vlakbij de hotels. Berkhout zei dat zich onder de vluchtelingen onderwijzers bevinden en dat er ook les gegeven wordt op afstand vanuit Oekraïne, vooral voortgezet onderwijs.
Wat de komst van de Oekraïners op termijn gaat betekenen is nog onduidelijk. Dat hangt mede af van het verloop van de oorlog. De vluchtelingen kunnen niet in de hotels blijven. Langduriger of permanente huisvesting kan een lastig vraagstuk worden, omdat ook voor statushouders, economisch daklozen en jongeren dringend woningen nodig zijn. “Hoe dat moet, weten we nog niet,” zei Berkhout. “Oekraïners staan vooralsnog niet op wachtlijsten voor sociale woningen.”