Activiteiten en Cultuur
Mogelijk sluiting Augustinuskerk en Titus Brandsmakerk
Rubrieken: Activiteiten en Cultuur, Mijn Historisch Amstelveen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Vereniging Historisch Amstelveen
Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw gaan steeds minder mensen naar de kerk (ontkerkelijking). Ook in Amstelveen zijn al heel wat kerken in de loop van de tijd gesloten. Sommige kregen een andere bestemming. Dat gold voor de Dorpskerk, de H. Annakerk, de Johanneskapel, de Bankraskerk en naar verwachting ook voor de nog leegstaande Heilige Geestkerk. Andere werden gesloopt, zoals de Adventkerk en de Carmelkerk. Van de Handwegkerk resteert alleen nog de gevel. Ook kerkbesturen zijn in de loop van de tijd samengegaan. Van meerdere katholieke parochies in Amstelveen, zoals vroeger, is al lang geen sprake meer. De Amstelveense katholieken behoren tot de R.K. Parochie Amstelland, waaronder ook Ouderkerk aan de Amstel en de Amsterdamse geloofsgemeenschap De Goede Herder vallen. (Vanaf Pasen 2023 zal deze parochie de naam Heilige Maria parochie dragen).
Omdat binnen de R.K. Parochie Amstelland het aantal kerkbezoekers terugloopt en ook het aantal vrijwilligers afneemt, heeft de parochie het plan om van de vijf bestaande kerken (St. Augustinuskerk, De Goede Herderkerk, de H. Titus Brandsmakerk, de St. Urbanus in Bovenkerk en de St. Urbanus in Ouderkerk aan de Amstel) er één open te houden, met nog twee tot drie lokale steunpunten (in de buurt van de huidige Augustinuskerk en in Ouderkerk). De hoofdkerk zou dan de recent opgebouwde St. Urbanuskerk in Bovenkerk zijn. Deze kerk is bij de wederopbouw verduurzaamd en is goed geïsoleerd en verwarmbaar. De Augustinuskerk is dat niet; hierin zou veel geld gestoken moeten worden. Als dit plan doorgaat, dan wordt voor de Augustinuskerk en de Titus Brandsmakerk ‘een andere bestemming gezocht’.
De Augustinuskerk, op de hoek van de Kalfjeslaan en de Amstelveenseweg, ligt weliswaar op Amsterdams grondgebied, maar is sterk op Amstelveen georiënteerd. De kerk werd in 1935 ingewijd en is de opvolger van de kerk De Buitenveldert van de Augustinusparochie aan de Amstelveenseweg. Deze kerk en de Augustinusparochie waren in 1921 op Amsterdams grondgebied komen te liggen door annexatie door Amsterdam. De Augustinusparochie groeide door nieuwbouw voor de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en in de jaren zestig van de twintigste eeuw in Buitenveldert.
Sluiting van een kerk roept altijd emoties op onder de gelovigen. Zo ook bij de Augustinuskerk. Een aantal kerkgangers van deze kerk is een werkgroep gestart om de kerk open te houden.
De Thaborkerk (de latere Titus Brandsmakerk) werd op 11 oktober 1969 ingewijd aan het Westelijk Halfrond in Amstelveen. Hier was de nieuwe wijk Bankras-Kostverloren in aanbouw en dit noodzaakte tot de bouw van nieuwe kerken. De Thaborkerk heeft een bijzondere, modernistische architectuur. In 1969 werd bericht dat de Thaborkerk ‘makkelijke stoelen’ had, zoals men ze nog zelden zag in katholieke kerken. De parochie was een Karmelietenparochie, evenals de parochie van de Carmelkerk aan de Rembrandtweg. Ook aan het Westelijk Halfrond werd een karmelietenklooster gebouwd.
De Titus Brandsmaparochie is op 1 oktober 1990 ontstaan uit de Carmelparochie en de Thaborparochie. Vanwege het teruglopend kerkbezoek worden de Carmelkerk en het bijbehorende klooster gesloten en in 1994 uiteindelijk gesloopt. De karmelieten verhuizen naar het klooster aan het Westelijk Halfrond. Ook dit klooster is op 21 december 2012 gesloten. Het wordt momenteel verhuurd als woonruimte. In de Titus Brandsmakerk komt inmiddels ook de Japanse gemeenschap samen.