Column en Blog
Blog Stieneke & Ilika: invoeren van een basisinkomen
Rubrieken: Column en Blog, Welzijn en Zorg
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Stieneke en Ilika
Stieneke Kruijer en Ilika Polderman zijn raadsleden voor GroenLinks Amstelveen. In hun politieke blog bespreken ze wat hen bezighoudt rondom de raads- en commissievergaderingen
Amstelveen 26 mei 2022. Beste Ilika,
Soms krijg je als raadslid opmerkelijke verzoeken. Zo kreeg de fractie van GroenLinks Amstelveen van de redactie van NH Nieuws de vraag hoe raadsleden in de huidige tijd met hoge energieprijzen en gasrekeningen tegenover een basisinkomen staan. Dit nieuwskanaal wil een item maken over de voor- en nadelen van een basisinkomen. Daarvoor vragen ze input van diverse raadsleden uit de provincie Noord-Holland. Aangezien ikzelf me al jaren bezighoud met het fenomeen basisinkomen – heb in het verleden drie keer in Amstelveen een bijeenkomst georganiseerd over dit onderwerp en ben lid van de Vereniging Basisinkomen – mocht ik een reactie schrijven.
Ik vind de gedachte aan het invoeren van een basisinkomen die iedere Nederlander van de overheid krijgt heel interessant. Het kan ons economisch systeem fundamenteel veranderen. Het basisinkomen moet hoog genoeg zijn om fatsoenlijk van te leven. Verhoging van kosten van de basisbehoeften zal natuurlijk gecompenseerd worden. Het basisinkomen is onvoorwaardelijk, dus geen gedoe met controle zoals nu het geval is als je een bijstanduitkering krijgt. Met het basisinkomen had de toeslagenaffaire voorkomen kunnen worden. In verschillende landen in de wereld zijn de afgelopen jaren al experimenten gedaan met het geven van zo’n inkomen aan specifieke groepen mensen. Uit een Fins experiment blijkt dat mensen die voorheen in de bijstand zaten, met de bestaanszekerheid van een basisinkomen makkelijker een baan zullen vinden. Want ze kunnen de baan aanpassen aan het uitvoeren van ouderschap-, mantelzorg- of studietaken. Het blijkt dat mensen zich gelukkiger gaan voelen. Het geeft zelfvertrouwen en waardigheid. Dat scheelt zorgkosten voor de behandeling van stress en burn-out.
In het verkiezingsprogramma van GroenLinks Amstelveen staat dat we in onze stad een proef willen met geven van een basisinkomen voor een klein groepje mensen voor een bepaalde periode. Experimenteren op kleine schaal is belangrijk om te leren van de resultaten. Dat Amstelveen een rol zou gaan spelen bij het ontwikkelen van dit vernieuwend idee, lijkt mij prachtig. Een vernieuwend idee waardoor ook de kloof tussen rijk en arm verkleind wordt. Amstelveen als koploper bij maatschappelijke veranderingen. Hoe mooi is dat!
Stieneke Kruijer. S.kruijer@amstelveen.nl
Amstelveen, 29 mei 2022. Dag Stieneke,
Door jou ben ik me ook gaan verdiepen in het basisinkomen de afgelopen jaren. En hoe meer ik erover weet, hoe enthousiaster ik word. Ik voer in het dagelijks leven vaak gesprekken met collega's of anderen. En dan vraag ik waar zij over nadenken en wat anderen als oplossing zien. Ik stel enkel vragen. Vaak lopen mensen vast als het gaat om de oplossing. En dan opper ik vaak het basisinkomen als oplossing. In mijn ervaring hebben veel mensen in eerste instantie weerstand. Tot we verder praten over wat het allemaal kan oplossen. Dan blijkt dat veel mensen dit eigenlijk wel zien zitten. En dat ze eerder niet wisten wat een basisinkomen precies is en wat het allemaal kan oplossen. Zo blijkt maar hoe belangrijk het is dit soort gesprekken te blijven voeren.
Afgelopen week kregen we als raadsleden een debatcursus. Een cursus waar vooral nieuwe raadsleden aan meededen. Maar gezien ik weet dat ik niets weet, ben ik volgens deze wijsbegeerte langs gegaan. En inderdaad heb ik weer wat nieuws opgepikt. Het leukste van de cursus vond ik vooral dat deze er niet op gericht was om een debat te kunnen winnen, of je opponent monddood te maken. Maar juist op het luisteren naar elkaar en door zo te praten dat anderen naar jou luisteren. Om op die manier tot een compromis te kunnen komen. Zodat we echt met elkaar in gesprek kunnen.
Wat zou dat mooi zijn. Echt in gesprek met elkaar gaan tijdens de raadsdebatten. Niet alleen zenden maar ook luisteren. In het nieuwe model zijn er ook raadsgesprekken, waar o.a. inwoners kunnen inspreken om zo ook het gesprek met de burger te bevorderen. Een nieuwe vorm waar we allemaal nog aan moeten wennen geloof ik. En hoe we dit gesprek het beste kunnen gaan vormgeven, ook daar blijven we over praten.
Voorlopig zijn we in de politiek nog niet uitgesproken. Maar het mooie is dat er deze periode steeds meer ruimte komt om naar elkaar te luisteren. Dat maakt een gesprek dan een stuk nuttiger.
Ilika Polderman. i.polderman@amstelveen.nl