Gemeente en Politiek
Blog Stieneke & Ilika: samenwerking met Technasium KKC Amstelveen
Rubrieken: Gemeente en Politiek, Column en Blog
Gepubliceerd:
Laatste update:
Stieneke Kruijer en Ilika Polderman zijn raadsleden voor GroenLinks Amstelveen. Ze zitten samen in de commissie Burgers&Samenleving. In hun politieke blog bespreken ze wat hen bezighoudt rondom de raads- en commissievergaderingen
25 december 2021. Hoi Ilika,
Kerst is een mooie gelegenheid om te overdenken hoe het was en hoe het wordt. Voor iedere rol die je in het leven speelt zijn er dan speciale onderwerpen die in het oog springen. In mijn rol als gemeenteraadslid denk ik meteen aan de bijeenkomst over betaalbare woningen voor zelfstandig wonende senioren die GroenLinks in oktober organiseerde in de Buurtkamer. Dat leverde nogal wat activiteiten op voor het nieuwe jaar. De leukste die naar aanleiding van de bijeenkomst op mij pad kwam, vind ik een samenwerking bij een project met het Technasiumvan het KKC. GroenLinks Amstelveen wordt een van de opdrachtgevers voor een O&O project. De leerlingen van de derde klassen op het technasium krijgen in het kader van hun Onderzoek&Ontwerp werkzaamheden de opdracht om een levensloopbestendige woning voor de yep (young eldery people) te ontwerpen. Leerlingen onderzoeken dan wat de wensen zijn van senioren, zowel voor een geschikte woning als voor de leefomgeving. En maken daar een ontwerp van, met toepassen van allerlei technische mogelijkheden om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. Uit ervaring weet ik dat jongeren vaak heel verrassende oplossingen kunnen bedenken; ze zijn goed in out-off-the-box denken. Het project start in januari en half maart zijn de eindpresentaties. Ik ga natuurlijk de andere raadsleden en wethouder enthousiast maken om te komen luisteren.
Behalve deze ontzettend leuke samenwerking met leerlingen heeft GroenLinks ook het initiatief genomen om een beeldvormende bijeenkomst te organiseren over woningen voor ouderen. De bijeenkomst is voor de raadsleden, maar voor zover mogelijk in Corona tijd ook voor inwoners van Amstelveen. Mijn fractiegenoot Cheimaa Aouni en ik hebben al druk overleg met de griffie over deze bijeenkomst en begin januari zitten we samen met ambtenaren om het een en ander verder te organiseren. Veel vragen die leven bij oudere Amstelveners over wonen kunnen dan beantwoord worden, hoop ik. Het is een onderwerp dat leeft in Amstelveen, dus moet je er als raadslid iets mee. Nou ja, weer genoeg te doen dus in het nieuwe jaar.
stieneke Kruijer: S.kruijer@amstelveen.nl
Hoi Stieneke,
Als ik terugdenk aan de bijeenkomst over woningen voor ouderen ben ik, ondanks mijnleeftijd, blij dat ik een woning in Amstelveen heb. Een passende woning is steeds lastiger te vinden. En innovatief denken is daarvoor broodnodig. Jongeren zijn zeker een creatieve bron vol inspiratie. Dat we leerlingen van het KKC de kans geven om iets te ontwerpen is waardevol opzich. Al sinds ik raadslid ben verdiep ik me in de relatie tussen politiek en jongeren. De vraag hoe jongeren beter bij de politiek betrokken kunnen worden blijft terugkomen.
Er worden veel bijeenkomsten gehouden en veel gepraat met jongeren. En toch komt het niet tot die duurzame betrokkenheid. Dit jaar was de eerste week van februari de boostweekduurzame jongerenparticipatie. De NJI en VNG hadden hiervoor een webinar georganiseerd om de dialoog met jongeren aan te gaan. De uiteindelijke uitkomst van deze webinar, sloot naadloos aan bij mijn eigen ervaring. Jongeren moeten zien dat ze gehoord worden.
Vaak hebben ze het idee dat ze een afvink boksje zijn voor politieke partijen. De partijen willen wel in gesprek met jongeren, maar vooral om zelf te vertellen. Wil de politiek wel echt luisteren naar wat jongeren te vertellen hebben? En nemen ze wel serieus wat ze inbrengen?
Zolang jongeren zeggen wat we willen horen, dan is dat handig. Maar zodra ze kritisch zijn, of beginnen over een onderwerp waar wij niets mee hebben als volwassenen, dan wordt het lastig. En doordat jongeren zich niet gehoord voelen als ze participeren, is de participatie vaak van korte duur. Duurzame jongeren participatie vraagt van de politiek een houding die open staat voor kritiek en andere ideeën. En een actieve houding door zelf naar jongeren toe te gaan.
Deze opdracht voor het technasium is een mooi voorbeeld hoe het ook kan. En ik ben heel benieuwd waar ze mee komen.
Ilika Polderman: i.polderman@amstelveen.nl