Column en Blog
Bomen
Rubriek: Column en Blog
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Astrid van Ballegoy
In Amstelveen sneuvelen heel wat bomen. Soms zijn ze aan het eind van hun leven, maar er moeten in onze gemeente ook regelmatig bomen wijken omdat ze de mens in de weg staan. Ook de komende tijd zijn Amstelveense bomen de pineut. Uit onderzoek onder ruim 10.000 bomen blijkt dat 84 niet meer levensvatbaar zijn of voor breukgevaar zorgen. Dat wordt dus flink kappen.
Begin november zijn er al bomen weggevaagd en afgelopen maandag waren vier iepen aan de Maalderij in Bovenkerk de beurt. Deze iconische bomen hebben meer dan 70 jaar neergekeken op ons dorp. Ze hebben Bovenkerk zien groeien en veranderen. En wat er ook om hun heen gebeurde, altijd hebben ze trouw voor ons gezorgd.
Met z’n vieren op een rij waren ze druk met het omzetten van CO2 in zuurstof. Als natuurlijke luchtzuiveraars verbeterden ze onze gezondheid door de schadelijke effecten van fijnstof, roet, stikstofdioxide en ozon te verminderen. Geen overbodige luxe met de stroom auto’s die dagelijks als een stoet aan de bomen voorbij trok, al dan niet na een bezoek aan het tegenoverliggende tankstation.
Ze zorgden voor schaduw en verkoeling, boden beschutting voor dieren, dempten geluid, absorbeerden overtollig water en stabiliseerden de grond. In de schaduw van deze bomen werd het op hete dagen 10 tot 15 graden koeler dan in de volle zon. Een volwassen boom heeft een natuurlijk koelvermogen van 20 tot 30 kW. Dit staat gelijk aan 10 airco's. We zijn daar in Bovenkerk dus in de zomer de verkoeling van 40 airco’s kwijtgeraakt.
Bomen geven ons een prettig, ontspannen en comfortabel gevoel en maken deel uit van de geschiedenis van een plek. Ze groeien en ontwikkelen zich samen met de mensen om hun heen. Nu de vier Iepen er niet meer staan, is de entree van Bovenkerk kaal en straks in het voorjaar minder groen. Ik zal deze reusachtige bomen missen. Wat rest is dit laatste eerbetoon.