Verkeer en Mobiliteit
Start verdubbeling en herstel Bovenkerkerweg
Rubriek: Verkeer en Mobiliteit
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente/H
De gemeente grijpt de verdubbeling van de Bovenkerkerweg aan om ook structureel een oplossing te vinden voor de verzakkingen die deze weg kent van de Nesserlaan tot aan de Beneluxbaan. De weg is aangelegd op een veendijk en in combinatie met populieren die veel water gebruiken,verzakt de weg steeds opnieuw. Aannemer BAM start eind juni met de verbreding en het herstel van verzakkingen tussen het hotel en de Zagerij aan de westzijde.
Verdubbeling
Als eerste wordt de Bovenkerkerweg tussen 200 meter ten noorden van de Nesserlaan en 200 meter ten zuiden van de Burgemeester Wiegelweg verdubbeld.Hierover is eerder een verkeersbesluit genomen. Daarnaast wil de gemeente de komende jaren gefaseerd werken aan het oplossen van de verzakkingen. Aannemer BAM herstelt tijdens de verdubbeling alvast het eerste deel van de verzakkingen tussen het hotel en de Zagerij aan de westzijde van de weg en houdt daarover een informatieavond.
Drukke verkeersader
“De Bovenkerkerweg is een drukke verkeersader tussen Amstelveen en Uithoorn”, zegt wethouder Herbert Raat (verkeer). “Door toekomstige ontwikkelingen, zoals de bouw van woningen in Legmeer en De Scheg en de ontwikkeling van bedrijventerrein Amstelveen-Zuid, zal de verkeersdruk verder toenemen. Daarom is verdubbeling van deze verbindingsweg van belang om de bereikbaarheid en verkeersveiligheid te kunnen waarborgen.”
Herstel groen na verdubbeling
De gemeente werkt voor omwonenden een schetsontwerp voor het herstel van het groen voor de verdubbeling uit en moet daarbij creatief omgaan met de beperkte ruimte en rekening houden met de ondergrondse kabels en leidingen. De groenontwerper kijkt naar het versterken van het bermgroen met bomen waar dat mogelijk is.
Groene inrichting noordelijk deel
Wethouder Floor Gordon (groen): “Jarenlang is de weg opgelapt en nu kiezen we voor een structurele en gefaseerde aanpak van het noordelijke deel van de Bovenkerkerweg met veel aandacht voor nieuw en gevarieerder groen. Diverse onafhankelijke bureaus geven aan dat de populieren vervangen moeten worden door bomen die beter geschikt zijn voor aanplant op een veendijk, zoals een zuilvormige iep, berk en Noorse esdoorn. Een hele pijnlijke, maar desondanks wél noodzakelijke maatregel." Gordon vult aan: “Het uitgangspunt is dat bomen die wijken worden gecompenseerd maar niet op precies dezelfde plek.” De zuilvormige bomen komen tussen het fietspad en de weg. In de westelijke berm is het idee om tussen het hotel en de Beneluxbaan groepsgewijs diverse bomen en struiken aan te planten met een kruidenrijke onderbeplanting wat de biodiversiteit bevordert. Deze plannen met de bijbehorende financiële middelen zijn opgenomen in de perspectiefnota waarover de gemeenteraad in juli besluit.
Planning
Het idee is dat het herstel van het noordelijke deel van de Bovenkerkerweggefaseerd wordt uitgevoerd tot medio 2026. Communicatie over wegwerkzaamheden vindt steeds per fase plaats. Zie ook www.amstelveen.nl/bovenkerkerweg.