Column en Blog
Column Astrid van Ballegoy: Positief kritisch
Rubriek: Column en Blog
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Astrid van Ballegoy/H
Het schijnt dat ik mijn column bij MijnAmstelveen te danken heb aan een positief kritische pen.
Dat beschouw ik maar als een compliment. We hebben meer ‘van je hela, hola houd er de moed maar in’ nodig.
Dus met een positief kritische blik stort ik me op een nieuw onderwerp: poly- en perfluoralkylstoffen. Ook wel bekend als PFAS of ‘Forever Chemicals’.
Oei, dat klinkt niet positief, maar misschien zijn deze stoffen nuttig voor het groeiproces van brandnetels en bramenstruiken? Helaas, dat zijn ze niet.
PFAS hopen zich geleidelijk op in het menselijk lichaam en in het milieu. En zoals je van forever chemicals mag verwachten; ze zijn niet afbreekbaar. PFAS kunnen leiden tot leverschade, schildklierziekte, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.
Hier word je niet blij van. Maar laat ik optimistisch blijven. Want PFAS komen toch alleen voor in gebieden waar chemische fabrieken staan die het al dan niet stiekem in de dichtstbijzijnde rivier lozen? Hier in Amstelveen is in geen velden of wegen een 3M- of Chemours-productielocatie te bekennen. Dus vast geen PFAS-gevaar in onze achtertuinen. Of toch wel?
Onlangs kreeg ik een online PFAS-kaart van Europa onder ogen. Toen ik inzoomde op Amstelveen, zag ik dat ook hier PFAS zijn aangetroffen. Bijvoorbeeld in het water van de Tankval (geen idee waarom iedereen het hier zo noemt) in het Amsterdamse Bos.
Als je googelt op ‘PFAS Amstelveen’ dan kom je terecht bij ‘Beleidsregels PFAS gemeente Amstelveen’. Op deze site kun je lezen dat er in 2008 een calamiteit met brandblusschuim heeft plaatsgevonden in de gemeente Haarlemmermeer. Hierbij zijn grote hoeveelheden PFAS in het watersysteem terechtgekomen. Er staat:
“Metingen hebben bevestigd dat PFAS ook in de bodem van Amstelveen aanwezig zijn. Vermoed wordt dat PFAS in de gehele gemeente zal worden aangetroffen.”
Oké, en hoe nu verder? Is het nog wel gezond om in Amstelveen groente uit je moestuin te eten?
Sorry, ik vergeet helemaal het positieve deel van mijn kritische column. Is er dan echt niets positiefs te vertellen over PFAS?
Echt wel! Uit onderzoek van Universiteit Hasselt blijkt dat hennepplanten significante hoeveelheden PFAS-stoffen uit de grond opnemen en in de bladeren opslaan. Drie maal raden wat er dit voorjaar in mijn moestuin groeit.