Coronanieuws
1G-2G-3G-systeem: wat houdt het in en wat zijn de consequenties?
Rubriek: Coronanieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Rijksoverheid, Gezondheidsraad
In Nederland geldt voor locaties waar de QR-code wordt gecheckt nog het 3G-systeem. Maar wat houdt welke methode precies in? En er wordt gesproken over 1G. Wat zijn daar de consequenties van?
Omstreden maatregel
Naar aanleiding van de laatste persconferentie van het demissionaire kabinet zijn verschillende maatregelen aangescherpt. Zo is het advies om weer 1,5 meter afstand te houden, weer thuis te werken en alleen naar het werk te gaan als dit echt moet en op meer (doorstroom)locaties moet de CoronaCheck-app worden getoond.
Nu wordt nog de 3G-methode gehanteerd. Een overbelasting van de zorg wordt gevreesd waardoor operaties (weer) worden uitgesteld. Het demissionaire kabinet hoopt met de 2G-methode een lockdown te voorkomen. Deze aangekondigde maatregel roept nu nog veel weerstand op. Uit het onderzoek van I&O Research afgelopen week blijkt dat een kleine meerderheid van de Nederlanders zo’n 2G-systeem eventueel steunt: 55 procent is voor, 31 procent tegen, 12 procent is neutraal en 2 procent weet het niet.
Wat zijn de verschillen?
Bij 3G krijgen mensen die gevaccineerd zijn, hersteld van corona of in de afgelopen 24-uur negatief getest zijn toegang tot een locatie (Gevaccineerd, Genezen, Getest). Bij 2G krijgen alleen mensen die gevaccineerd zijn of hersteld van corona toegang (Gevaccineerd en Genezen). Een herstelbewijs is nu nog 180 dagen geldig, maar dat wordt 365 dagen.
Wat zijn de voordelen van 2G ten opzichte van 3G?
Wat 2G ten opzichte van 3G als voordeel heeft, is dat minder mensen zonder antistoffen met elkaar in contact komen. “Ongevaccineerde mensen kunnen met het huidige systeem binnenkomen met een negatieve test. Vervolgens kunnen ze ter plekke besmet raken en hebben dan een grotere kans om ernstig ziek te worden. Ze hebben minder antistoffen dan mensen die zijn gevaccineerd of genezen”, aldus Frits Rosendaal, epidemioloog aan het LUMC tegen Nu.nl. Volgens Rosendaal is meest ideaal om de 2 methodes door elkaar te gebruiken zodat bij drukke evenementen een negatieve test ook noodzakelijk is.
Over de effectiviteit van het 2G-systeem is nog weinig bekend: het OMT komt de komende week met een spoedadvies hierover.
Invoering van 1G
Als tegenhanger van 3G en 2G stelt de politieke partij de ChristenUnie 1G als alternatief voor. Bij deze methode moeten zowel gevaccineerden en ongevaccineerde een negatieve test kunnen overleggen als ze ergens naar binnen willen. Het kabinet heeft aangegeven het in de overwegingen mee te nemen, maar minister De Jonge geeft ook aan geen voorstander te zijn. Dit zou betekenen dat er dagelijks honderdduizenden testen moeten worden afgenomen.
Voordeel voor mensen die geen vaccin kunnen krijgen
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, noemt het 1G-systeem in het radioprogramma 1 op 1 de veiligste optie. Het kan verdeeldheid tegengaan en biedt mensen die geen vaccin kunnen nemen door onderliggende ziekte, ook ruimte om gewoon mee te kunnen doen.
Overigens wordt er gewerkt aan het verstrekken van een QR-code voor mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd. De aanvraag kan worden ingediend en wordt beoordeeld door een arts. De procedure is nog in ontwikkeling.
https://www.ioresearch.nl/actu...
Schema van de NOS: https://nos.nl/collectie/13883...
Op dit moment werkt Nederland met een 3G-toegangssysteem voor verschillende sectoren, zoals de horeca en bij evenementen. 3G staat voor de drie G's van Gevaccineerd, Genezen of Getest. Dit heeft alles te maken met het coronatoegangsbewijs (CTB) dat werkt door middel van een QR-code.
Voldoe je aan een van de drie G's, dan krijgt degene die jouw QR-code scant een groen scherm met een vinkje te zien en mag je, na identificatie, naar binnen. Je CTB is dus je bewijs dat je gevaccineerd bent tegen corona, hersteld bent van corona of negatief getest bent op corona.