Column en Blog
Column Jacqueline Höcker: Waar te weinig over gesproken wordt ….
Rubrieken: Column en Blog, Coronanieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Jacqueline Höcker
Er wordt niet veel meer gesproken over Corona en de maatregelen nu er zoveel onveiligheid gevoeld wordt door de oorlog in Oekraïne. Het onvoorstelbare is toch gebeurd. Oorlog in Europa.
In Europa richten we nu onze aandacht op onze veiligheid in het land, over geld wat naar defensie moet, over mensenrechten die geschonden worden en de dreiging van een nucleaire oorlog.
Er wordt niet meer gesproken over grondrechten van Nederlanders waar in de Tweede Kamer met name door oppositie partijen veel te doen over is geweest ten tijde van de pandemie.
Corona is niet meer het onderwerp van de dag maar wordt wel besproken in de Tweede Kamer.
De corona maatregelen zoals die er waren zijn nu losgelaten. Maar we hebben nog steeds te maken met het virus, de ontstane polarisatie en 2G staat in de ijskast. Er is nog steeds een grote groep mensen die geen vertrouwen heeft in de toekomstige scenario’s zoals een digitaal vaccinatiepaspoort. In Vlaanderen heeft de rechter het corona toegangsbewijs afgewezen.Een groter wordende groep wil geen booster meer.
Het merendeel van de mensen is gevaccineerd en volgt het landelijk beleid.
Vanuit de lokale politiek is er weinig gesproken over polarisatie en dat wat er leeft bij inwoners.
En ja, natuurlijk wordt alles aangestuurd vanuit de landelijke overheid maar als lokale overheid was het wellicht belangrijk meer te anticiperen op de onzekerheden die bij velen leven.
Met de komst van het Coronavirus kwam de overheid voor grote opgaven te staan. Er was een grote dualiteit tussen wel gevaccineerd en niet gevaccineerd, het openen of sluiten van horeca en cultuur, onduidelijke informatie vanuit de landelijke overheid.
Het grote verschil tussen uitkomsten van statistici en bevindingen van wetenschappers was aanleiding tot onbegrip en ruzie.
Waar huisartsen er altijd voor de gezondheid van hun patiënten zijn, staat de GGD aan het roer betreffende testen en het corona toegangsbewijs.
Een herstelbewijs of medische verklaring ligt niet in handen van de eigen huisarts maar van de GGD die o.a geadviseerd wordt door het RIVM , die geen zicht heeft op de gezondheidsstatus van de individuele inwoner
We kregen te maken met demotivatie bij jongeren vanwege thuisonderwijs en overspannen ouders wat weer invloed had op leerprestaties.
Kleinkinderen en kinderen die niet bij hun (groot)ouders op bezoek mochten en ouderen die eenzaam of gestorven zijn.
Ondernemers en zzp-ers die hun spaargeld kwijt zijn, conflicten op het werk door ontslagdreiging.
Het niet kunnen sporten terwijl dat juist de gezondheid had kunnen bevorderen, angst voor nabijheid want knuffelen en zoenen kan gevaarlijk zijn.
Jongeren die in garages en achtertuinen meer drugs en drank hebben gebruikt dan ooit, opgelopen boetes vanwege overtreden van de avondklok en geen bijbaantje hebben om het te betalen.
Hoogleraar Ira Helsloot (Besturen van Veiligheid) aan de Radboud Universiteit meent “dat we met het coronabeleid als democratie gefaald hebben. Alle beslissingen die werden genomen werden klakkeloos aangenomen, terwijl de proportionaliteit ver te zoeken was. Alle aanbevelingen zoals die na de Mexicaanse griep gedaan in 2011 gegeven zijn, is niets mee gedaan, meent hij. Alle besluiten die door het Catshuis zijn genomen, zijn zonder wettelijke basis er doorheen gegaan. Politici op nationaal en lokaal niveau zijn hierin meegegaan”.
Er is de wet tijdelijke inperking grondrechten die nu verandert is in een permanente status. Er heerst bij een groep mensen nog steeds een onveilig gevoel over gesproken woorden van landelijke politici.
We willen een inclusieve samenleving zijn en laten we daar dan ook moeite voor doen.
Moet de lokale politiek niet een luisterend oor hebben naar wat leeft onder inwoners betreffende het coronabeleid? Het zal in ieder geval een bijdrage leveren aan meer openheid en vertrouwen.
Goed voor Amstelveen wil dat de effecten van de pandemie in kaart gebracht worden en daar waar het nodig is oplossingen te bieden, los van de al gegeven financiële steun. Ook in immateriële zin is er nog heel veel schade te herstellen zover als dat door de gemeente hersteld kan worden.
Wij hopen dat verbinding en het begrip voor elkaar de boventoon zullen voeren.
Laten we met elkaar bouwen aan een samenleving zonder polarisatie. Zeker nu ons bestaan onder druk staat door de oorlog in de Oekraïne.