Activiteiten en Cultuur
Life according to Bark: een avontuurlijke reis van een moderne kunstenaar
Rubriek: Activiteiten en Cultuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: AmstellandNieuws | Herman Kleintjes
Sommige dingen in het leven zijn niet voorbestemd, maar gebeuren. Het verhaal van de Amstelveense kunstenaar Thomas Bark, nu beter bekend als Barkie, is daar het levende bewijs van. Nooit had hij in zijn jeugd de aandrang om kunst te maken, maar door zijn avontuurlijke inborst in combinatie met zijn fascinatie voor moderne kunst kwam de kunstenaar Barkie naar boven drijven. Het resulteerde in zijn eerste ‘Cosmos’ series, maar daar zal het zeker niet bij blijven.
Wat weten we eigenlijk van kunstenaars als Van Gogh, Rembrandt of Picasso? Spatte bij hun al de creativiteit ervan af op jonge leeftijd, tekenden zij toen al de sterren van de hemel? Thomas Bark in ieder geval niet. Wel kreeg hij via zijn ouders door het bezoeken van musea het verhaal achter kunst mee, maar voetbal was zijn passie. Zelf een niet onverdienstelijke keeper bij Sporting Martinus ontwikkelde hij de droom om prof keeper en keepertrainer te worden. De Sportacademie volgde en hij ging stage lopen bij de keeperafdeling van FC Volendam. Maar het wereldje stond hem op een bepaald moment tegen en hij stopte zijn opleiding.
Als ‘high school dropout’ keek hij om zich heen en stelde hij een reis samen via een backpackers website en besloot te gaan reizen. Voor zijn eerste reis verdiende hij geld door te werken bij zijn vader. Met zijn eerste digitale camera vertrok hij naar Azië. Barkie: “Tijdens die reis is mijn passie ontstaan voor fotograferen. Mooie plekken zoeken en mooie foto’s maken, was echt vet. Maar nog niet echt met het idee om kunst te maken. Ik publiceerde de foto’s wel op het opkomende Instagram en kreeg veel positieve reacties. Thuis ging ik weer bij mijn vader werken en verdiende geld voor mijn tweede reis. Twee maanden Nieuw-Zeeland. Inmiddels was ik ook begonnen via youtube te leren bewerken van foto’s. Aan de hand van deze manier van bewerken ging ik composities en lichtinval bepalen voor het maken van mijn foto’s. De natuur fotograferen, daar lag mijn hart. Geen steden, geen vervuiling, maar puur natuur, de rust, de sterrenhemels daar lag mijn passie.”
Van crypto tot moderne kunst
Maar de natuur moest even wachten. Het liep allemaal anders. Eenmaal terug begon hij met zijn vader te investeren in Ethereum die toen nog op zo’n 20 euro stonden. Wie een beetje de historie van Ethereum kent in de begin jaren kan zich voorstellen dat Thomas Bark een behoorlijk vermogentje verdiende. Het liefste was hij met dat geld de wijde wereld ingetrokken, maar zijn vader haalde hem over een appartement te kopen in Amstelveen en toch wat vastigheid te zoeken. Bijvoorbeeld ook door in Nederland op zoek te gaan naar fotografie klussen. Barkie: “Niet alleen een eigen huis was nieuw ik kreeg ook een extra baan. Via een voetbalvriend die manager was van de internationale DJ Justin Mylo kreeg ik de kans om zijn optredens te fotograferen. Eerste opdracht was zijn optreden op ADE. Mijn bluf dat ik zijn social media kon verbeteren, was een schot in de roos. Zij gaven mij de kans en ze waren tevreden over mijn foto’s. Ik ben toen met Justin de halve wereld afgereisd en mijn fotografie kwam in een stroomversnelling. Mijn passie voor fotografie kende in die periode geen grenzen, maar mijn passie voor natuurfotografie bleef knagen. Op dat moment ben ik me ook gaan verdiepen in de moderne kunst. Dat gaf mij echt een vibe. Ik voelde een ongelooflijke drive om kunst te maken van mijn verhaal, het leven op aarde.”
Een road trip op Java vol fotografie volgde en wakkerde de liefde voor Indonesië aan. De reis betekende een nieuw hoofdstuk in het avontuurlijke verhaal. Via de zelfde backpack website waar hij zijn eerste reis samenstelde, zag hij Sumba, een ongerept en vergeten eiland in Indonesië met witte stranden, schitterende surf golven maar geen accomodaties. Barkie besloot in het diepe te springen en zijn huis te verkopen om een stuk land te kopen op het prachtige ongerepte eiland. Daar ontwikkelt hij nu het project Sumba Sunset Paradise. In dit ecologische resort aan een prachtig strand stopt hij nu iedere cent die hij verdient en het moet als alles goed gaat in 2023/2024 te openen.
‘Cosmos, Life on Earth’ kunstseries
Ondertussen stond de creatieve ontwikkeling van Barkie niet stil. Hij bleef reizen en veel vrienden wilden zijn foto’s kopen. Barkie: “Maar ik wilde graag een extra dimensie voor mijn foto’s creëren. Ik ben gaan experimenteren met verschillend papier, kwasten, andere materialen en kwam uit bij de toevoeging van diamond dust voor het 3-d effect. Ik heb zo’n anderhalf jaar gefreewheeld en dat heeft tenslotte geresulteerd in mijn ‘Cosmos’, Life on Earth kunstseries waardoor ik mijn eigen herkenbare stijl heb gevonden. Er is veel belangstelling voor mijn werken en de reacties zijn vooral heel positief. Het idee achter mijn kunst is vrij simpel; alles moet gemaakt worden met topmateriaal voor mensen die kunst waarderen en kunst herkennen. Maar ik wil ook jongeren bereiken. Kunst is nu te duur, daarom hou ik mijn prijs expres lager en mijn oplages zo exclusief mogelijk.”
De Ghost Gallery Amsterdam
Terwijl er op Sumba hard gewerkt wordt aan de ontwikkeling van het resort, staat Barkie hier ook niet stil. Onlangs opende hij met de eveneens Amstelveense kunstenaar Steyn Skyler op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord de Ghost Gallery Amsterdam. Naast het exposeren van hun eigen kunstwerken bieden zij ook een platform voor jonge aanstormende creatievelingen. Het uitendelijke plan is een nieuwe beweging creëren die alle verschillende stijlen van kunst en creativiteit samenbrengt in een collectief dat is gevestigd in Amsterdam-Noord. Daarnaast is de focus gericht op het uitbrengen van NFT’s (Non-fungible tokens). Handel die steeds populairder wordt. Deze handel in digitale kunst sluit perfect aan op de crypto-handel waardoor Barkie zoveel heeft kunnen ondernemen. Als je een Ghost Gallery NFT koopt, krijg je zowel een digitaal als een fysiek kunstwerk. De aangekochte NFT is gelijk een ticket voor toekomstige evenementen en exposities op verschillende locaties in Amsterdam. Kortom, de creatieve wereldreis van Barkie is aardig op weg maar nog lang niet ten einde.
Wil je meer weten over Barkie, de kunstwerken, NFT’s of de Ghost Gallery Amsterdam kijk dan op www.thomasbarkie.com
AmstellandNieuws | Herman Kleintjes
Foto’s: Eastcamp