Welzijn en Zorg
Een andere kijk op dementie
Rubriek: Welzijn en Zorg
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente Amstelveen/B
In Amstelveen verschijnt een dezer dagen een boekje met persoonlijke verhalen over dementie. “Deze uitgave met ervaringen van mensen met vergeetachtigheid, mantelzorgers en professionals van zorg- en welzijnsorganisaties is een prachtig voorbeeld van hoe we op een andere manier naar een leven met dementie kunnen kijken”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.
Het boekje is te vinden in wijkcentra, het Odensehuis, een aantal supermarkten en de Voedselbank. Inwoners kunnen ook exemplaren tegenkomen bij huisartsen, apothekers, de fysio, diëtisten en psychologen.
De mens zien
“In Amstelveen willen we dat onze inwoners zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden”, zegt Van Ballegooijen. “Dat begint met een simpel idee. We blijven de mens zien, niet alleen de patiënt. Het leven stopt niet bij een diagnose dementie. Integendeel, met de juiste hulp en ondersteuning is er nog veel mogelijk.”
Wereld Alzheimerdag
Het boekje verschijnt rond Wereld Alzheimerdag en is bedoeld om bewustzijn rond dementie te vergroten. Het biedt bovendien een overzicht van wat Amstelveen te bieden heeft aan ondersteuning. De gemeente hoopt hiermee de drempel te verlagen voor degenen die wellicht aarzelen om hulp te zoeken of betrokken te raken.
Openstaan
“Daarnaast willen we alle Amstelveners uitnodigen om meer open te staan voor de medemens met dementie. Een vriendelijk woord, een helpende hand of gewoonweg het tonen van begrip kan een wereld van verschil maken”, besluit Van Ballegooijen.
Het boekje werd donderdag gepresenteerd in Schouwburg Amstelveen. Daar keken zo’n honderdvijftig professionals uit de zorg en welzijn naar de theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen’ van Radio Kootwijk, over de toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken en de bijbehorende dilemma’s voor zorgmedewerkers. De voorstelling werd gehouden in het kader van ‘Het jaar van dementie’ in Amstelveen, met als thema ‘De Mens Zien’.