Gemeenteraadsverkiezing 2022
Floor Gordon lijsttrekker D66: ‘Wijkcentrum zien als cultuurhuis en een rol als meldpunt discriminatie - informatiepunt energietransitie
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Floor Gordon
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft op 1 februari 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de reactie van Floor Gordon lijsttrekker D66 Amstelveen
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord
Inclusie en gelijke kansen om mee te doen staan voor D66 als een paal boven water. D66 heeft daarom bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid van de stad, het openbaar vervoer, woongebouwen en ondernemingen. Het is aan de politiek om toegankelijkheid en inclusie op de agenda te zetten en te houden. Maar ook om mogelijk te maken dat iedereen mee kan doen. De komende jaren werkt D66 aan een fijnmazig busnetwerk in Amstelveen, met bijzondere aandacht voor de bereikbaarheid van het ziekenhuis en het oude dorp. D66 kijk ook naar het verbeteren van de oost-west-verbindingen. Volgens D66 moet de gemeente er alles aan doen om belemmeringen in de openbare ruimte weg te nemen. Om Amstelveen bereikbaar te maken en te houden voor mensen met een beperking is er een laagdrempelig meldpunt Toegankelijkheid geopend. Toegankelijkheidsschouwen met ervaringsdeskundigen geven de gemeente daarnaast ook inzicht in wat er beter en veiliger kan. Met tips en filmpjes kunnen winkeliers, restaurants en bedrijven bewust gemaakt hoe ze iedereen kunnen ontvangen. De gemeente kan met campagnes mensen bewust maken over het belang van het vrijhouden van geleide lijnen en instellingen en ondernemers stimuleren mee te doen met de Hoge Nood app.
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
D66 wil dat Amstelveners vertrouwen hebben in de overheid. Dit kan alleen als de gemeente eerlijk en transparant handelt en als zij zelf vertrouwen gééft aan Amstelveners. D66 wil dat mensen met problemen respectvol, vriendelijk en met empathie worden bejegend. Ambtenaren moeten naast en niet tegenover hen staan en hen zo goed als mogelijk helpen. D66 wil hier meer focus op en wil dit meten. D66 wil de gemeente een gezicht geven met wijkambtenaren en wijkwethouders en actief de dialoog voeren met de Amstelveense samenleving om ideeën, kennis en ervaringen uit de stad op te halen. Hierbij is speciale aandacht voor toegankelijke informatievoorziening voor laaggeletterden, internationals en inwoners met een audiovisuele beperking. D66 bevordert de afbakening en rolvastheid tussen gemeenteraad en college en raadsleden, die als volksvertegenwoordigers in nauw contact moeten staan met de Amstelveense samenleving. D66 werkt continu aan het betrekken van inwoners bij de lokale politiek. Tijdens de campagne zet D66 extra in op opkomstbevordering door het belang te onderstrepen van een goed lokaal bestuur. Vertrouwen komt ook met het afleggen van verantwoording. D66 heeft aan haar kiezers verantwoording afgelegd over wat zij de afgelopen jaren bereikt heeft. D66 voert campagne op inhoud en vanuit het eigen verhaal. Voor het vertrouwen in lokale democratie is het belangrijk dat (aspirant) volksvertegenwoordigers respectvol omgaan met andere partijen en het gedachtengoed van anderen. Moddergooien is bij D66 uit den boze.
Als het gaat om diversiteit gelooft D66 in de kracht van het goede voorbeeld. Onze sterke kandidatenlijst representeert van boven tot onder de diversiteit die onze gemeente kenmerkt. Daarnaast heeft D66 zich de afgelopen tijd in het bijzonder ingezet voor meer vrouwen in de politiek.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
Naast woningbouw legt ook de energietransitie een beslag op onze ruimte. Als we de stad groen willen houden, dan vraagt dit om stevige regie op de ruimtelijke ordening. D66 wil niet bouwen in de groene longen van stad. De Bovenkerkerpolder, de Middelpolder, onze sportvelden en wijkparken blijven groen. De hoofdgroenstructuur van Amstelveen brengen we kwalitatief in kaart en beschermen we. Er wordt alleen gebouwd op plekken die al bebouwd of verhard zijn. Groen dat door bouw verloren gaat wordt volledig gecompenseerd. De natuur staat onder druk, daarom pleit D66 voor een ecologische verbinding tussen de Westeinderscheg met daarin het dichte en waterrijke Amsterdamse bos en de open landschappelijke Amstelscheg. De realisatie van een nieuw bos of groene corridor in de Noorder Legmeerpolder in Amstelveen Zuid kan bijdragen aan een betere biodiversiteit. Dit nieuwe gebied is van belang voor de natuur maar ook als recreatiegebied voor de Amstelveners.
4. Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. te verbeteren?
Antwoord
Er is een dringende behoefte aan de ontwikkeling van vaardigheden in alledaags mediagebruik van ouderen, zo blijkt ook uit onderzoek. D66 wil de digitale ongelijkheid van ouderen terugdringen door ouderen te helpen om de digitale drempels te overwinnen. De Amstelveense bibliotheek speelt een belangrijke rol in het bevorderen van kansengelijkheid, óók voor ouderen. D66 wil de functie van centraal-informatiepunt versterken, en extra investeren in programma’s om taal, reken- en digitale vaardigheden van Amstelveners te verbeteren. Om de maatschappelijke functie te versterken is een bestendige samenwerking met onder andere culturele instellingen, wijkcentra, Participe en bijvoorbeeld het jongerenwerk nodig. D66 zet zich ervoor in dat regelingen voor mensen toegankelijk en begrijpelijk zijn en in het algemeen zo min mogelijk ‘papierwerk’ vragen. D66 wil de participatie van inwoners transparanter, toegankelijker en inclusiever maken, zodat ook ouderen goed kunnen (blijven) meedoen. Speciaal voor de Amstelveense ouderen wil D66 daarnaast een actieprogramma starten voor het herkennen van digitale fraudepogingen zoals phishing.
5. Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
Wonen is een fundamenteel recht dat in onze grondwet is vastgelegd. Wij willen dat iedereen kans heeft op een woning, ongeacht inkomen of achtergrond. De afgelopen periode zijn gelukkig al veel woningbouwprojecten in gang gezet. D66 stuurt op leefbaarheid en zetdaarmee geen stop op de woningbouw. Wat D66 betreft komt de prioriteit te liggen op betaalbare woningen voor starters en doorstromers. D66 wil dat bij nieuwe initiatieven ten minste 20 procent van de nieuwe woningen bestaat uit sociale woningbouw. Jongeren hebben in Amstelveen te weinig mogelijkheden om de eerste of de tweede stap (na studentenhuisvesting) in hun wooncarrière te zetten. Zij hebben te weinig wachttijd opgebouwd voor een sociale woning en hebben vaak een te laag inkomen voor de vrije sector. D66 wil in de bouwprogramma’s extra aandacht is voor jongeren en dat met corporaties afspraken worden gemaakt over het bouwen van extra woningen voor jongeren. Er is voor ouderen te weinig mogelijkheid om hun grote eengezinswoning te verruilen voor een comfortabele seniorenwoning. De kinderen zijn uit huis en men wil vaak best wel de woning verruilen voor een veilige, drempelvrije, gelijkvloerse woning. Die is echter onvoldoende of alleen als dure huurwoning beschikbaar, met als gevolg dat de grote woning niet beschikbaar komt voor een jong gezin. Er zullen dus meer passende en comfortabele (koop-)seniorenwoningen moeten komen. En tevens zorgwoningen, bestemd vor mensen met een fysieke beperking. De druk op de woningmarkt vraagt erom dat we creatiever worden met bestaande woningen. Onder goede voorwaarden staat D66 positief tegenover bijzondere woonvormen, zoals kangoeroewoningen. In een kangoeroewoning woon je met meerdere generaties onder een dak. Ouderen kunnen zo makkelijk een beroep doen op hulp of zorg. Voor de jongere generatie zijn er ook vaak voordelen: een oppas voor de kinderen of de geruststelling dat je vader of moeder nog zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen.
6. Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
D66 streeft naar gemengde wijken waarin voor alle inkomensgroepen ruimte is. In de periode 2018 zijn veel woningbouwprojecten in gang gezet in het dure segment vallen, zoals de genoemde Bankrasstaete woontoren of de woningbouw langs de Poelover. Sinds 2018 is juistvolop ingezet op de ontwikkeling van duurzame en omvangrijke woningbouw voor studenten en de middeninkomens. Van de woningbouwinitiatieven die in 2018-2022 in gang gezet zijn,in totaal ruim 7.3000 woningen inclusief Kronenburg en Legmeer is 80% betaalbaar: ruim 42% sociaal (voornamelijk studentenhuisvesting) en ruim 37% in het middensegment. Veel van deze betaalbare woningen worden de komende periode gebouwd en opgeleverd. De komende vier jaar moeten we wat D66 betreft meer sociale woningen bouwen dan de laatste jaren is gebeurd. D66 wil dat bij nieuwe initiatieven ten minste 20 procent van de nieuwe woningen bestaat uit sociale woningbouw. Omdat de afgelopen periode meer projecten voor huur- dan voor koopwoningen in productie zijn genomen, leggen we meer prioriteit bij initiatieven met meer betaalbare koopwoningen voor starters en doorstromers.
7. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
Eenzaamheid in onze stad moet worden bestreden. D66 wil aandacht en informatie voor eenzaamheid vergroten, het taboe doorbreken dat op eenzaamheid rust, en wil een gerichte aanpak om eenzaamheid te bestrijden. Speciale aandacht hebben we daarbij voor ouderen, jongeren, LHBTI+-personen en mensen met een migratieachtergrond/kenniswerkers. We betrekken daarbij niet alleen scholen en welzijnsorganisaties, zorgverleners en vrijwilligers, maar ook sport - en cultuurverenigingen en ondernemers. D66 heeft aandacht voor de veiligheid van kwetsbare groepen en wil dat ouderen, mensen met beperkingen en internationale inwoners altijd mee kunnen doen. Maar ook kinderen kunnen vereenzamen: D66 accepteert niet dat leerlingen (met ontheffing van leerplicht) thuis komen te zitten, omdat ze als ‘niet schoolgeschikt’ worden geacht en/of niet terechtkunnen in het onderwijs. Alle kinderen en jongeren hebben recht op onderwijs. Ook wanneer er sprake is van bijvoorbeeld fysieke of verstandelijke beperkingen, leer- of gedragsproblemen, hoogbegaafd zijn, of een combinatie daarvan.
8. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
Het belang van het thema Duurzaamheid wordt binnen Amstelveen breed erkend en de afgelopen periode zijn de meeste beleidsdocumenten unaniem of met ruime meerderheid van stemmen aangenomen. Tegelijk ontbreekt het bij veel andere partijen aan ambitie of concrete voorstellen en overheerst een afwachtende houding. D66 wil de rekening niet bij volgende generaties neerleggen en probeert met goede en concrete voorstellen andere partijen te inspireren en overtuigen om te investeren in een toekomstbestendige en duurzame stad [zie verder beantwoording onder vraag 9].
9. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
Wijkcentra en andere ontmoetingscentra vervullen een belangrijke functie in de wijken. D66 wil dat activiteiten van wijkcentra zich blijven richten op verbinding, ontmoeting en ontplooiing en zij een diverse groep Amstelveners aantrekken. Deze activiteiten kunnen ook buiten de wijkcentra plaatsvinden, zoals binnen de gebouwen van onze culturele instellingen, in onze ruime schoolgebouwen en in de buitenlucht. Hierbij moet de directe invloed van inwoners worden vergroot: zij moeten veel meer zelf initiatieven kunnen ontplooien. Het welzijnswerk heeft een belangrijke taak om dit mogelijk maken. Naast volwassenen moeten kinderen en jongeren méér van onze centra gebruik (kunnen) maken. D66 ziet onze wijkcentra graag meer als cultuurhuizen waar de ervaring van kunst en cultuur dicht bij inwoners wordt gebracht, waar kunstenaars tentoonstellingen kunnen houden en waar de ontwikkeling van talent centraal staat. Het aanbod van opvoedondersteuning en preventieve programma’s op scholen en in wijkcentra verdient voor D66 meer aandacht en uitbreiding. Ook zouden de wijkcentra mogelijk een rol kunnen spelen als meldpunten voor discriminatie of informatiepunten in de energietransitie. Voor D66 is ook de school een plek die ook buiten schooluren een belangrijke functie vervult en onze wijken kan verrijken. Een plek voor educatie, zorg, welzijn, ontmoeting en ontspanning. Bij een rijk aanbod van activiteiten kunnen ontmoetingsplekken in de wijk mogelijk ook vaker open zijn. In hoeverre hier extra budget voor nodig is, is nu nog te vroeg om te zeggen.
10. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord
Nederland bungelt op de EU lijsten ten aanzien van klimaat onderaan. De opwekking van duurzame energie is laag, onze lucht en ons water zijn vervuild en de biodiversiteit holt achteruit. Wat D66 betreft kan Amstelveen laten zien dat we ambitieus én verstandig een koploper kunnen worden; door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met isolatie en schone mobiliteit; door de opwekking van hernieuwbare energie te vergroten met zonnepanelen en aardwarmte; door afvalscheiding en een economie met hergebruik van grondstoffen; door de aanpak van hittestress en wateroverlast; door te investeren in biodiversiteit en een groene gezonde leefomgeving. D66 maakt zich hard voor een fossielvrije toekomst met duurzame energie uit hernieuwbare bronnen. D66 wil grondstoffen maximaal hergebruiken en onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. We geven koers door door concrete doelstellingen te formuleren en jaarlijks resultaten te meten. Dat hebben we de afgelopen periode gedaan door het vaststellen van gemeentelijk duurzaamheidsbeleid in het Plan voor Energietransitie, Circulaire economie en Klimaatadaptatie (versie 3.0 inmiddels). Daarbij sluiten we aan bij landelijk beleid en doelstellingen, maar hebben de ambitie om al in 2040 onafhankelijk van fossiele brandstoffen te zijn.
De komende jaren zijn cruciaal voor het klimaatbestendig maken van de gemeente Amstelveen. Om onze stad goed achter te laten voor volgende generaties is meer ambitie nodig bij het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. De komende jaren verhogen we daarom onze lokale ambities voor het klimaatadaptief, circulair en CO2 -neutraal maken van de gemeente Amstelveen. Dit doen we op een rechtvaardige manier, waarbij alle Amstelveners gelijke kansen krijgen om daarin mee te gaan. Daarbij heeft D66 bijzondere aandacht voor de sociale kant van de energietransitie.
De afgelopen periode zijn er, veelal geïnitieerd door de D66 wethouder of fractie, veel resultaten geboekt. Onderzoeken naar aardwarmte, gebiedsontwikkelingen en het zwembad. Vastgesteld beleid zoals de Transitievisie Warmte, Regionale Energiestrategie 1.0, Marktconsultatie duurzame warmte, QuickScan uitbreiding elektriciteitsnetwerk, Visie op zonne-energie, een actieplan Klimaatadaptatie (met bewonersagenda) en de Leidraad Duurzaam Bouwen. Met collectieve inkoopacties isolatie en zonnepanelen is veel CO2bespaard. Het gemeentelijk vastgoed is verduurzaamd, er zijn energiecoaches opgeleid en actief in Amstelveen, afvalscheiding op scholen is ingevoerd.
Om de klimaatambities te behalen is draagvlak onder onze inwoners cruciaal. D66 wil dat de gemeente de komende jaren veelvuldig en op een laagdrempelige manier met Amstelveners in gesprek gaat over de haalbaarheid van plannen en hun ideeën en zorgen.
D66 wil dat de gemeente een duidelijk pad uitstippelt om het wettelijk verplichte CO2 -reductiedoel van 2030 te bereiken en een 95% reductie in 2040. Om de klimaatambities te verwezenlijken is er structureel meer geld nodig. De gemeente zal met eigen middelen het budget structureel met miljoenen moeten verhogen. Amstelveen streeft naar het realiseren van een materialen hub voor herbruikbare materialen voor de openbare ruimte. Circulair inkopen en aanbesteden wordt de norm in Amstelveen. Bij het selecteren van aanbestedingen kijkt de gemeente naar de true pricing (inclusief externe kosten zoals CO2 -uitstoot, etc.) van een product in plaats van enkel de laagste prijs.
D66 wil dat de gemeente Amstelveners ondersteunt met vergroening, met gemeenschappelijke inkoopacties voor zonnepanelen, energievouchers en bij het scheiden van afval en het isoleren van hun woning. D66 wil een verdere professionalisering van energiecoaches en energieadviseurs. D66 wil stevigere afspraken met woningcorporaties over de verbetering van woningen en huurders stimuleren om zelf kleine energiebesparende maatregelen te treffen die bijdragen aan energiebesparing en wooncomfort, zoals radiatorfolie of tochtstrippen.
D66 wil de verhuurders van woningen stimuleren om grotere energiebesparende maatregelen te treffen, zoals glas-, dak, of gevelisolatie. D66 wil ondernemers helpen te verduurzamen door het aanbieden van gratis scans om te onderzoeken of bedrijfsdaken geschikt zijn voor zonnepanelen, met betere informatievoorziening over het verplichte energielabel C en met het stimuleren van energiebesparende maatregelen die zich aantoonbaar terugverdienen. D66 blijft werken aan voorlichting over afvalscheiding en denkt aan een lagere heffing bij betere afvalscheiding en mobiele milieustraten om afvalscheiding te verbeteren.