Duurzaamheid en Natuur
Frituurvet in riolering zorgt voor verstopping en milieuvervuiling
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: waterschap Amstel-Gooi-Vecht/ANP
Gebruikt frituurvet blijkt nog te vaak te verdwijnen in het toilet of in de gootsteen. Het gestolde vet kan dan aan de binnenkant van de rioolleidingen gaan zitten en dat zorgt voor verstoppingen. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen met de jaarwisseling in aantocht, wanneer veel mensen thuis oliebollen bakken. De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s, zeggen ze.
Biobrandstof
Volgens de unie kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor gebruikt frituurvet te recyclen. Als het vet wordt ingeleverd bij een recyclepunt, dan wordt er biobrandstof van gemaakt. De unie geeft nog meer tips: verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in de verpakking en breng het naar de gele kliko bij een supermarkt. Het vet kan dan dus worden hergebruikt, bijvoorbeeld als groene energie.
200.000 euro
'De cijfers over door vet verstopte rioolleidingen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Die kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald', aldus de unie maandag. (ANP)
Advies waterschap Amstel-Gooi-Vecht
Giet het vet en de olie na gebruik terug in de verpakking. Hebt u die niet meer liggen? Gebruik dan bijvoorbeeld een leeg melkpak. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en afvalpunten staat een gele container. Daar kunt u vet of olie naartoe brengen. Zoek uw dichtstbijzijnde inleverpunt op de website Frituurvet, recycle het.
Niet in het riool
Spoel vet en olie niet weg door uw gootsteen of toilet. Het vet stolt en zorgt voor verstoppingen. Dat kan in uw eigen rioolbuizen gebeuren, maar ook verderop in rioolgemalen en rioolwaterzuiveringen. Verstoppingen kunnen zorgen voor wateroverlast. Daarnaast kosten ze gemeenten en waterschappen veel geld om schoon te maken.
Foto Waterschap