Projecten en Wonen
Funderingsherstel panden Amsterdamseweg
Rubriek: Projecten en Wonen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente
Bij een bouweenheid van vijf panden aan de Amsterdamseweg is de fundering dermate aangetast dat herstelwerkzaamheden op korte termijn noodzakelijk zijn om verdere verzakking te voorkomen met het oog op de veiligheid. Omdat vooralsnog niet alle pandeigenaren hebben bevestigd mee te werken en dit wel noodzakelijk is om de fundering voor de gehele bouweenheid te kunnen verstevigen, kan de gemeente genoodzaakt zijn om bestuursrechtelijk op te treden.
De gemeente heeft eerder een informatiebijeenkomst over funderingsherstel georganiseerd voor de eigenaren van de betreffende panden aan de Amsterdamseweg. Van nog niet allepandeigenaren is duidelijk of ze willen meewerken. “Als in een blok van vijf panden niet alle eigenaren meewerken aan de aanleg van een nieuwe fundering, dan hebben de werkzaamheden voor de andere eigenaren ook geen zin”, zegt wethouder Herbert Raat (handhaving en vergunningen). “Als wij als gemeente niet optreden, zijn de pandeigenaren die wel hun verantwoordelijkheid nemen de dupe van het niet willen meewerken van de buren. We begrijpen dat het wettelijk verplichte herstel een financiële investering vraagt van de eigenaren, maar zij zijn primair verantwoordelijk voor de staat van een pand.”
Funderingsherstel
Sinds 2015 is bekend dat er funderingsherstel noodzakelijk is bij een aantal panden aan de Amsterdamseweg. Door verzakkingen zijn onder meer scheve vloeren, scheuren in de muren en klemmende ramen en deuren ontstaan. Het is de wettelijke verantwoordelijkheid van een (pand)eigenaar om noodzakelijk onderhoud uit te voeren en daar de kosten voor te dragen. In dit geval is het belangrijk dat het funderingsherstel gelijktijdig wordt uitgevoerd bij de gehele bouweenheid om (meer) problemen in de toekomst te voorkomen. De gemeente kan (indien gewenst) ondersteuning bieden bij het vinden van (tijdelijke) nieuwe locaties voor de aanwezige detailhandel en het daar gevestigde bedrijf.
Grondwaterpeil
De pandeigenaren vragen de gemeente om een financiële tegemoetkoming, omdat zij vinden dat de gemeente medeverantwoordelijk is voor de verzakkingen vanwege hetgrondwaterbeleid. De oorzaak van de verzakkingen ligt onder meer bij een daling van het grondwaterpeil. De gemeente heeft een interne grondwaterexpert de situatie laten onderzoeken. Deze laat weten dat de gemeente geen invloed kan hebben gehad op het grondwaterpeil. De gemeente heeft in deze wijk nergens het grondwaterpeil actief gewijzigd.
Procedure
De pandeigenaren ontvangen een brief van de gemeente met uitleg over funderingsherstel en het verzoek om uitsluitsel te geven over hun bereidheid om funderingsherstel voor de bouweenheid te laten uitvoeren. Mochten niet alle eigenaren bereid zijn mee te werken, dan ziet de gemeente zich genoodzaakt om een handhavingsprocedure te starten.
Foto pixabay