Gemeenteraadsverkiezing 2022
Emiel Sjaardema 50PLUS: speerpunt is nieuwbouw of herontwikkeling voor starters en senioren in Amstelveen
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Emiel Sjaardema
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft op 1 februari 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de reactie van Emiel Sjaardema, Lijsttrekker 50PLUS Amstelveen.
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord
Helaas heeft de politiek m.b.t. het openbaar vervoer sinds december 2017 behoorlijk wat steken laten vallen. In december 2017 is er een nieuwe concessie afgegeven aan Connexxion. Gevolg was dat er veel haltes en lijnen zijn vervallen of ingekort.
50PLUS vindt dat de gemeente zich moet inzetten om de vervallen bushaltes zoveel als mogelijk in ere te herstellen. Bij nieuwe concessies zal hier op moeten worden ingezet.
Zeker de buslijnen van Kudelstaart naar Amsterdam en Aalsmeer naar Amsterdam en vice versa. Lijn 199 moet weer doorgetrokken worden naar de Rai, zodat er weer een rechtstreekse verbinding is met het Gelderlandplein. Ook kunnen de bewoners van Randwijk en Elsrijk dan weer met de bus naar het ziekenhuis Amstelland.
Voor mensen met een rollator is al veel gedaan door de bushaltes te verhogen. Maar buiten de spitsuren zou er misschien iets ruimere rit tijden kunnen komen, zodat bus-of trambestuurders, indien nodig, gehandicapte reizigers kunnen helpen? Er zijn niet altijd hulpvaardige medereizigers in de buurt.
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
Juist omdat wij ons niet gehoord en vertegenwoordigd voelen door de huidige politiek hebben een aantal geboren en getogen Amstelveners het plan opgevat om mee te gaan doen met de gemeenteraadsverkiezingen. Mede gezien ons verkiezingsprogramma mikken we, met steun van de kiezers, op 2 zetels. Als we het alleen aan de huidige politiek laten gebeurt er niets. We zullen zelf ook iets moeten doen om dat te veranderen. Daarnaast gaan we voor 2 burgerraadsleden. Ook hier zoeken we juist geen politieke ervaring maar mensen met een sterke drive om voor de belangen van alle Amstelveners op te komen.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
Het aantasten van dit natuur- en recreatiegebied staat absoluut niet ter discussie! Deze moet behouden blijven als groene long om aan de hectiek van de grote stad te kunnen ontsnappen. Wij staan open voor het investeren in dit gebied en de toegankelijkheid daarvan voor onze bewoners. Woningbouw zal vooral binnen de nu al bebouwde gebieden en nog te ontwikkelen bedrijven terreinen moeten plaatsvinden. Bouwen voor de regio of in opdracht van het rijk is dweilen met de kraan open.
4. Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. te verbeteren?
Antwoord
Het is niet alleen een kwestie van ouderen te leren omgaan met computers, het is vooral dat de gemeentelijke loketten de menselijk maat moeten houden. Soms is het voor de gemeente makkelijk om zaken digitaal te doen. Ook vanwege kosten besparing, maar de gemeentelijke diensten zijn er vooral om de burgers te helpen. Vandaar ook de naam gemeentelijke DIENST. Als zaken persé digitaal moeten worden gedaan, dan is het wenselijk dat de gemeente de niet digitaal vaardige burgers ondersteuning biedt. En dat zijn niet alleen de ouderen, maar ook de laag geletterden. Mensen op weg helpen in de digitale communicatie is goed, maar 50PLUS vindt persoonlijke dienstverlening van de gemeente beter.
5. Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
Dit is een van onze speerpunten! Onderstaand een aantal uitgelicht ter beantwoording van de vraag. Voor de volledige uitwerking verwijs ik graag naar ons volledige verkiezingsprogramma.
50PLUS Amstelveen wil dat de gemeente Amstelveen bij nieuwbouwplannen of herontwikkeling meer ruimte geeft aan starters en senioren uit de gemeente Amstelveen. De gemeente Amstelveen moet hiervoor woningcorporatie(s) actief stimuleren om voldoende sociale huurwoningen te bouwen. En de schaarse grond eerlijker verdelen. Nieuwbouw zal binnen de bebouwde kom plaats moeten vinden door middel van het ombouwen van kantoren naar appartementen en de herontwikkeling van bedrijventerreinen.
Bij het ombouwen van bestaande kantoorgebouwen moet de buurt actief worden betrokken bij het invullen van de plannen. Het uitgangspunt van 50Plus is hierbij dat dezelfde hoogte wordt aangehouden en er dus geen torenflats verrijzen! Mooi voorbeeld hiervan is de Bovenkerkerweg. Bouw daar gericht voor senioren t.b.v. doorstroming en onze jongeren die nu geen kans maken op een betaalbare huurwoning. Hierdoor zal tevens het draagvlak van de omwonenden toenemen.
50PLUS Amstelveen wil dat er ook meer seniorenwoningen gebouwd gaan worden, het liefst met hofjes en bij voorkeur dicht bij de voorzieningen als winkels e.d. Dat verkleint de eenzaamheid en is beter voor het sociale contact.
50PLUS Amstelveen staat een positieve grondhouding voor, bij aanpassingen om een woning levensloopbestendig te maken. Ook al in een vroeg stadium. En de huidige subsidie om doorstroom te bevorderen zal beter moeten aansluiten op de praktijk. Betrek hier de ouderen bij. Niet praten over, maar met de ouderen!
Noodzakelijke aanpassingen, omdat de bewoner anders niet in zijn woning zou kunnen blijven wonen moeten de hoogste prioriteit hebben en dienen door de gemeente te worden gefaciliteerd en ondersteund.
6. Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het 'middensegment' gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd 'Bankrasstaete'. Hij 'staet' er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de 'gewone' Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
Dit is werkelijk een schande voor zo'n rijke gemeente als Amstelveen. De gemeente kan en moet hier echt mee aan de slag!
Voor starters op de woningmarkt zullen ook woningen moeten worden gebouwd. Deze woningen moeten betaalbaar zijn voor deze groep woningzoekenden. Er zal moeten worden gekeken naar de bouwkosten en de grondkosten om die zo laag mogelijk te houden. Wel moeten hier aanvullende bepalingen van toepassing op zijn:
a. Zelfbewoning, dus bouwen voor iemand anders (beleggers/huisjesmelkers) zal niet mogen voorkomen;
b. Er zal een termijn vastgelegd moeten worden, waarbinnen de woning niet verkocht mag worden;
c. Er moet een anti speculatiebeding van toepassing zijn, zodat kopers deze woningen niet voordelig kunnen kopen en dan weer duur doorverkopen.
d. Er moet worden zorg gedragen dat de woning weer op de markt komt als de kopers de mogelijkheid hebben naar een andere woning door te stromen
Er is voldoende aanbod aan studentenwoningen in Amstelveen. De meeste daarvan zijn bestemd voor studenten die in Amsterdam studeren. In plaats van die voorziening nog eens verder uit te breiden met 2.500 wooneenheden kunnen we er beter zorgen dat Amstelveense jongeren die niet studeren ook een eigen plekje kunnen krijgen!
Voor de toekomst van de gemeente Amstelveen is behoud van jongeren binnen de gemeente belangrijk, zeker gezien de huidige vergrijzing.
Ook door het beschikbaar maken van huurwoningen voor ouderen in de sociale sector kunnen ouderen die te groot wonen doorschuiven waardoor er weer woningen voor (jonge) gezinnen vrijkomen.
7. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
Zeker bij 50PLUS is er naast de aandacht voor 50plussers aandacht voor jongeren en kwetsbare bewoners van Amstelveen. Veel eenzame mensen zijn geholpen met het verkrijgen van een sociaal netwerk. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om dit op te bouwen. Daar ligt een mooie taak voor buurcentra en sociaal- en maatschappelijk werkenden. Maar het is bekend dat juist die mensen die dit het hardst nodig hebben, het moeilijkst zijn te bereiken. Daar ligt niet alleen een taak van de gemeente, maar ook voor elke Amstelvener. Kijk eens wat vaker om naar een buurvrouw of buurman. Toon oprechte interesse in je medemens!
8. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden "harde" discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega's om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
Wij hebben gemerkt dat bij het vraagstuk duurzaamheid, de agenda van de politiek leidend is en dat de wens en de mening van de burgers hier ondergeschikt is. Dat moet anders. De politiek mag richting aangeven, maar mag niet tegen heug en meug van de bewoners zijn wil doordrijven.
Dat het niet bovenaan de agenda staat, komt ook omdat aan het directe welzijn van vele burgers voorbij wordt gegaan. Denk hierbij aan een regering die niet wil meewerken aan de verhoging van het minimumloon. Veel werkenden leven op of onder het bestaansminimum, de zogenaamde arme werkenden. Denk ook aan het blijvend koppelen van AOW aan het minimumloon. De huidige regering wil die ontkoppelen. Tenslotte het tegenwerken van het indexeren van de pensioenen door de regering. Het hemd is nu eenmaal nader dan de rok.
9. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
Deze problematiek is vooral ontstaan door de enorme bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. De regeringen van Rutte 1 t/m 4 heeft dit over de schutting gegooid en de verantwoordelijkheid ligt nu bij de gemeente, zonder dat daar voldoende financiële middelen werden meegegeven. De werkelijk oplossing ligt dus bij de rijksoverheid.
Wij zijn zeker voor het openstellen in het weekend als daar voldoende vraag voor is en voldoende vrijwilligers en medewerkers voor te vinden zijn. Ook zijn hier speciaal opgeleide begeleiders nodig en kan het niet alleen door goedwillende vrijwilligers worden gedaan. Eenzaamheid doorbreek je mede door een nuttige invulling voor de medemens en hoe leuk is het dan om dat voor en met elkaar zelf op te zetten. Wat ons betreft treedt de gemeente hierbij op als facilitator.
10. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord
Wij vinden deze stelling te eenzijdig. Zonder het aanbieden van goede alternatieven is het een loze kreet. Je kunt niet zeggen dat alle huizen van het gas af moeten zolang er geen goede alternatieven zijn.
Stadsverwarming is gebleken geen eerlijk alternatief te zijn. De bewoners worden dan gedwongen om dit via één vaste aanbieder af te nemen. Hierdoor ontstaat een oneigenlijke monopoliepositie. Warmtewisselaars zijn niet altijd overal toepasbaar. Waterstofgas is nog volop in ontwikkeling. We zien nu de energieprijzen exploderen. Dat zou o.b.v. deze stelling nog meer toenemen. Bovendien zou dit huiseigenaren op onnodige kosten jagen. Zonder goede onderbouwing en een haalbaar en betaalbaar alternatief kunnen wij hier nog niet zoveel mee.
Toch willen wij wel stappen zetten. Begin met het alleen afgeven van een vergunning van elektrisch vervoer van al die pakketdiensten. Maar hier ligt ook een taak voor de mensen zelf! En het verder stimuleren van energiezuinige maatregelen zoals zonnepanelen, isoleren van huizen, HR++ glas in alle huizen en daar waar mogelijk een warmte terugwin unit.
De gemeente zou ook winkels die zomers en s'winter hun toegangsdeuren open hebben staan moeten wijzen op de negatieve effecten daarvan op het klimaat. 's-winters vliegt de warmte van de op volle toeren draaiende verwarming door de open deuren naar buiten en zomers de koele lucht van de op volle toeren draaiende airconditioning weer naar binnen. Geven de winkels geen gehoor aan dit verzoek, dan moet er misschien in het uiterste geval vanuit de gemeente lichte dwang komen.
Kiescompas Amstelveen: https://50pluspartij.nl/amstel...