Gemeenteraadsverkiezing 2022
Lennart de Looze GroenLinks: voorstander van een gemeentelijk woningbedrijf en 30% huurwoningen
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: lennart de Looze
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft op 1 februari 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de reactie van Lennart de Looze, lijsttrekker van GroenLinks
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord
GroenLinks vindt het heel belangrijk om signalen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer snel op te pikken. Op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staat iemand met een visuele beperking, die zijn eigen ervaringen met veel energie vertaalt in verbeterpunten. Iedereen moet kunnen reizen, en zeker voor mensen die gebruik moeten maken van een rollator of een rolstoel moeten erop kunnen vertrouwen dat bus en tram ook voor hen beschikbaar zijn.
De gemeente laat natuurlijk zelf geen bussen en trams rijden. Wel moet de gemeente regelmatig spreken met de vervoersmaatschappijen om gesignaleerde knelpunten op te lossen. Ook moet de gemeente voortdurend de kwaliteit van het zogeheten wmo-vervoer (vervoer op maat) bewaken.
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
Onder het kopje Dienstbaar Bestuur besteedt GroenLinks in zijn verkiezingsprogramma veel aandacht aan burgerinitiatieven. We schrijven: het gemeentebestuur is samen met de burgers verantwoordelijk voor het beleid. De gemeente moet burgers laten meebeslissen, bijvoorbeeld over wijkbudgetten. Jongeren moeten kunnen meepraten over spelvoorzieningen in hun buurt. Er moeten stadsgesprekken komen over de toekomst van Amstelveen.
De gemeente beslist dus niet alles zelf, over de hoofden van de burgers heen. De gemeente moet loslaten. Dat vraagt moed. GroenLinks durft dat aan.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
Het groene gebied rondom Amstelveen moet groen blijven. Twee dingen.
Allereerst is de woningcrisis het grootste probleem voor Amstelveen en de Amstelveners. Heel veel jongeren, senioren, doorstromers, starters kunnen geen passende woonruimte vinden die betaalbaar is, terwijl projectontwikkelaars peperdure woningen uit de grond blijven stampen puur en alleen voor de winst. Dat kan zo niet doorgaan. De gemeente moet de regie gaan voeren over de woningmarkt. Meer bouwen, betaalbare woningen realiseren, passend voor oud en jong.
Twee: er kunnen nog voldoende woningen bijgebouwd worden binnen de bebouwde kom. Meer hoogbouw, meer ‘verdichting’: geen enorme percelen meer uitgeven voor dure villa’s, maar bouwen wat nodig is. Dat gaat niet vanzelf, maar het kan.
4.Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. te verbeteren?
Antwoord
GroenLinks schrijft in zijn verkiezingsprogramma duidelijk: de gemeente moet meer doen om senioren digivaardig te maken (cursussen, hulp bij apps en formulieren, etc.). En tegelijkertijd moet iedereen de gemeente gewoon te spreken kunnen krijgen. We willen dat er een bemenst informatieloket van de gemeente komt in het Stadshart.
5.Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
De gemeente heeft in de visie van GroenLinks zeker sturingsmiddelen: het is alleen nodig dat de gemeente weer zelf de regie neemt. Nu geeft de gemeente bouwgrond uit en wenst ze de ontwikkelaars veel succes. Dat moet vervangen worden door een bouwbeleid waarin de gemeente haar eigen prioriteiten stelt en haar eigen keuzes maakt. Die moeten vooral gericht zijn op groepen waar de nood het hoogste is: jongeren, starters, senioren, mensen die een aangepaste woning willen. Zo lang commerciële projectontwikkelaars de dienst uitmaken, komen er geen passende woningen en zullen die nooit betaalbaar worden.
En er moet gebouwd worden voor senioren. Er zijn in de afgelopen tien jaar 2800 mensen van 65+ in Amstelveen bijgekomen – en bijna geen woningen die geschikt zijn voor hen.
6.Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
GroenLinks gaat in de komende vier jaar voortdurend en met veel geluid aandacht vragen om de kern van de woningcrisis: de rol van commerciële partijen, en de afwezigheid van het algemeen belang. Dat doen we overigens al. We hebben bij elk afzonderlijk woningbouwproject gepleit voor meer betaalbare en passende woningen.
Er moet weer een gemeentelijk woningbedrijf komen. Minstens 30% van de woningen moeten sociale huurwoningen zijn – zonder dat Uilenstede in dat percentage meegeteld wordt. Huren moet weer bereikbaar worden voor mensen met een gewoon inkomen. En de gemeente moet ‘buy-to-let’ verbieden: het aankopen van huizen niet om er zelf in te wonen, maar om ze commercieel te verhuren. Als huurwoningen in het hogere segment lang leegstaan, moet de verhuurder verplicht worden de huur te verlagen.
7. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
GroenLinks wil de band tussen zorg en welzijn versterken. We juichen initiatieven voor gezamenlijke eettafels, culturele uitstapjes en sportieve activiteiten toe. We willen eenzaamheid voorkomen. We helpen bij vervoer voor die mensen die niet zelf naar de buurthuizen kunnen komen. En heel specifiek: we zorgen voor een sociale aanpak van de gevolgen van de coronacrisis.
Nu de gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdzorg, wil GroenLinks dat de gemeente haar taak ook echt oppakt. De beschikbare middelen moeten zo worden ingezet dat voor iedereen onder de 18 positief opvoeden en opgroeien mogelijk is. Als het thuis of elders even minder gaat krijgen zij en hun opvoeders tijdige passende steun. Eventuele specialistische hulp wordt bij voorkeur vroegtijdig ingezet. Behoefte aan psychische ondersteuning wordt tijdig gesignaleerd. Indien nodig worden, zeker in de periode na corona, aanvullende middelen ingezet.
GroenLinks vraagt om zorg voor de mantelzorger. De gemeente moet meer aandacht besteden aan ‘respijtzorg’. Respijtzorg is het tijdelijk overdragen van de zorgtaken aan een ander, zodat de mantelzorger even op adem kan komen.
8. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met Andre partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
Amstelveen is als welvarende gemeente verplicht haar steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst voor onze kinderen. Veel keuzes op het gebied van duurzaamheid kunnen op gemeenteniveau gemaakt worden.
Gemeenten moeten concrete invulling geven aan de Regionale Energie Strategieën. Daarbij moet het gaan om grootschalige duurzame energieopwekking. De gemeente Amstelveen wil dat alle gebouwen van het gas af zijn in 2040 en zijn aangesloten op een alternatieve warmtebron. Daar moeten we nú mee beginnen. En de gemeente speelt een centrale rol in afvalstromen: de gemeente regelt de afvalinzameling van inwoners en kan via de vergunningverlening reguleren hoe bedrijven omgaan met hun afval van bedrijven.
Mensen met een kleine portemonnee moeten kunnen meekomen in de energietransitie en profiteren van de voordelen. GroenLinks wil dat de gemeente subsidies geeft voor energiebesparende maatregelen. En ook hier geldt: de vraag van de inwoners van Amstelveen is leidend.
9. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
Wijkcentra en andere ontmoetingsplaatsen voorzien in een grote behoefte. Enkele zijn al open in het weekend. Samen met Participe zou de gemeente moeten kijken waar wijkbewoners behoefte aan hebben. Als verruiming van de openingstijden gewenst is én als daarvoor extra geld nodig is, moet de gemeente dat geld in haar zorgbegroting vinden.
10. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord
Voor GroenLinks staat vast: de tijd van praten over duurzaamheid is voorbij. We moeten nu gaan dóen.
Wat GroenLinks doet aan duurzaamheid? We dienden een motie in om ons als gemeente eerst te richten op zonne-energie voor sociale huurwoningen. We stelden voor om huurders binnen het duurzaamheidsbeleid dezelfde financiële voordelen te geven als woningeigenaren.
In de komende raadsperiode kan de energietransitie alleen slagen als we bewoners serieus nemen in hun wensen en toekomstverwachtingen. We vragen inwoners hoe we de leefbaarheid van hun wijk kunnen verbeteren en kijken hoe de energietransitie hierin past.
De gemeente helpt gericht met advies over en contracten voor effectieve maatregelen als isolatie, ventilatie, besparing op energiegebruik. De gemeente maakt aan alle inwoners duidelijk wat ze in de komende jaren kunnen verwachten en wat ze zelf al kunnen doen.
Inwoners met een kleine beurs worden koplopers in de energiebesparing. Gemeentelijke subsidies voor duurzaamheid richten zich op deze groep. De gemeente moet ambitieuze afspraken maken met woningbouwvereniging Eigen Haard.
We gaan minder afval weggooien, bijvoorbeeld door in te zetten op ‘diftar’ (differentiële tarieven): huishoudens die minder restafval aanbieden, betalen een lagere afvalstoffenheffing.
De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld. De gemeente investeert maximaal in verduurzaming van haar eigen bedrijfsvoering. Daarin krijgen ook alle leveranciers en onderaannemers een rol. De gemeente laat zich certificeren als duurzame organisatie.
Een stem op GroenLinks is de beste garantie voor een beter duurzaamheidsbeleid.
Foto Amstelveenweb.com