Gemeenteraadsverkiezing 2022
Marijn van Ballegooijen PVDA: 5000 extra woningen in 4 jaar daarvan 1500 sociaal
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
Vandaag de reactie van lijsttrekker Marijn van Ballegooijen van de PVDA.
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord
Jazeker, de vervoersbedrijven werken in opdracht van de gemeente. De gemeente is eindverantwoordelijk. De gemeente gaan geregeld in gesprek. De klachten worden dan eveneens besproken. Betreft specifieke problemen die kunnen ontstaan kan het betekenen dat de gemeente meer zal moeten bijdragen om dit mogelijk te maken. Dit gaat in overleg.
Het openbaar vervoer in Amstelveen beperkt zich tot een paar belangrijke lijnen waarop veel bussen en trams rijden, maar dat kan fijnmaziger om bewoners die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer beter te bedienen en het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Dat kan door haltes toe te voegen en door vanuit iedere wijk bussen, of andere vormen van openbaar vervoer, in te zetten met op z’n minst verbinding met het Stadshart, Oude Dorp en ziekenhuis, maar ook naar station Amsterdam Zuid. Ook willen we zorgen voor hoogwaardig openbaar vervoer (tram of snelbus) naar Schiphol en Amsterdam Bijlmer Arena vanaf een groter aantal haltes in Amstelveen. Op die manier is het voor iedereen gemakkelijk om op treinstations met bestemmingen buiten Amstelveen te komen. We ondersteunen goede vrijwilligersinitiatieven (zoals de ‘Wijkmobiel’ in Waardhuizen).
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
Meer politieke betrokkenheid is een van de speerpunten van de PvdA. De democratie werkt alleen op voorwaarde dat meer mensen zich kandideren; voor meer keuze, kwaliteit, diversiteit en nieuwe inzichten. Nieuwe aanwas dient te worden toegejuicht en wij willen meer investeren in contact en zichtbaarheid met de inwoners. Er is behoefte aan meer transparantie, aan vroegtijdige betrokkenheid van inwoners bij de besluitvorming en aan een open overlegcultuur. Het gemeentebestuur dient meer gebruik te maken van nieuwe vormen van democratie. Denk aan wijkgerichte conferenties, burgerraden en gesprekken met inwoners en bedrijven waarin de hoofdlijnen van het beleid op de belangrijkste terreinen worden besproken en om advies kan worden gevraagd.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
Het groen in Amstelveen is om meerdere redenen belangrijk - het verbetert het milieu, is goed voor de biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling en heeft een positief effect op ons welbevinden.
Wij vinden dat er binnen Amstelveen nog genoeg plek is om te bouwen, zo lang we maar de juiste (betaalbare) woningen bouwen.
4. Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. teverbeteren?
Antwoord
Jazeker. Deze punten hebben wij ook opgenomen in ons verkiezingsprogramma. We willen het mogelijk maken om de bibliotheek door te ontwikkelen tot sociale ontmoetingsplek en tot ondersteuningsplek voor inwoners die minder digitaal vaardig zijn en daarnaast het aanbod van de bibliotheek op peil te houden. We willen de drempel tot lezen verlagen en ook in de wijkcentra/ jeugdhonken voorzieningen bieden.
Voorlichting wordt doorgelicht op toegankelijkheid voor laaggeletterden, mensen in stresssituaties, anderstaligen en digibeten. Een DIGID is niet verplicht en daar dient de gemeente naar te handelen. Bij registratie zullen fysieke formulieren beschikbaar blijven en worden mensen die moeilijkheden ervaren met de computer en laaggeletterden begeleid. Waar nodig wordt de mogelijkheid om mondelinge toelichting te krijgen versterkt.
Antwoord
5. Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
Amstelveen is een stad waarin we willen dat iedereen thuis kan zijn en passende woonruimte kan vinden, ongeacht leeftijd, inkomen of achtergrond. Door de groei van het aantal inwoners en de stijging van de prijzen van zowel huur- als koopwoningen staat die doelstelling onder druk. Er zijn lange wachtlijsten. Jongeren, starters en mensen met een minder hoog inkomen vinden moeilijk een eigen woning. Voor senioren is het wegens gebrek aan passende woningen moeilijk om door te stromen. We willen daarom zo snel mogelijk zorgen voor meer sociale huur- en betaalbare koopwoningen en waar nodig alternatief onderdak. We kijken kritisch naar het huidige ruimtegebruik en gaan actief op zoek naar kansen voor nieuwbouw. Het streven is 5.000 extra woningen in vier jaar waarvan minstens 1.500 sociale huurwoningen; minimaal de helft daarvan betreft gezinswoningen met een oppervlakte van tenminste 70m2. Bij nieuwbouwprojecten hanteren we altijd een minimum van 30% sociale huur. We streven ook naar meer diversiteit, zoals de bouw van betaalbare (eengezins-) koopwoningen voor middeninkomens (o.a. jonge gezinnen en starters) en voor senioren die kleiner of collectief willen wonen.
6. Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
Jazeker. De PvdA vindt het belangrijk dat Amstelveen niet een gemeente is waarbij alle huizen zullen worden opgekocht en verhuurd door mensen van buitenaf. We willen betaalbaar en gevarieerd bouwen. We streven ook naar meer diversiteit, zoals de bouw van betaalbare (eengezins-) koopwoningen voor middeninkomens (o.a. jonge gezinnen en starters) en voor senioren die kleiner of collectief willen wonen. Een kwart van de nieuwbouwwoningen willen we reserveren voor Amstelveense jongeren.
7. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
Jazeker. De PvdA is begaan met de mensen die in eenzaam zijn, dit hebben we opgenomen in ons verkiezingsprogramma en er zijn diverse kandidaten op de lijst die zicht hiervoor hard willen maken in de gemeenteraad. Wij willen dan ook eenzaamheid bestrijden, voor jong en oud: voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of voor mensen met psychische problematiek, zoals een depressie, is het belangrijk om mee te blijven doen in de samenleving; om vrienden te ontmoeten, werk of vrijwilligerswerk te doen, te sporten. We willen hen ondersteunen om maatschappelijk en sociaal mee te blijven doen.
8. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
Amstelveen moet bijdragen aan de transitie naar een nieuwe, schone, circulaire economie. Iedereen kan meedoen, maar de rekening moet wel eerlijk worden gedeeld en de opbrengsten eerlijk verdeeld. Oude gewoonten moeten plaatsmaken voor nieuwe routines. De PvdA wil daarom inzetten op vergroting van het bewustzijn onder inwoners, bedrijven en instanties en iedereen activeren een bijdrage te leveren. We willen de bouw verduurzamen en subsidie en steun bieden voor goede initiatieven. Als we samen voor een duurzame toekomst kiezen, krijgen we verandering voor elkaar.
Zo hebben wij deze periode gevraagd om een informatiecentrum Duurzaamheid waar inwoners laagdrempelig en neutraal advies kunnen krijgen.
9. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
Organiseer ontmoeting: welzijn voorkomt eenzaamheid. In elke buurt hoort een plek te zijn waar Iedereen is waardevol en moet zichzelf durven en kunnen zijn, zich gewaardeerd voelen en gelijke kansen krijgen, en niet vanwege (een deel van) hun identiteit worden benadeeld en waar bewoners een koffieochtend en een buurtmaaltijd kunnen organiseren.
Hanteer inclusie als criterium bij subsidieregelingen: we nemen stelling tegen gemeenschappen of groepen die intolerant en discriminerend zijn. Dit doen we bijvoorbeeld door ons subsidiebeleid te richten op een inclusieve samenwerking.
Breng bewoners met elkaar in contact: in snel veranderende wijken kunnen inwoners vervreemding ervaren en het gevoel hebben verhuisd te zijn zonder van huis te zijn veranderd. Het is daarom belangrijk om ontmoetingen tussen bewoners – oud en nieuw – te organiseren, zoals ons initiatief ‘Kleurrijk ontmoeten’. We breiden de ondersteuning voor dit soort initiatieven uit.
10. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord
De PvdA wil inzetten op vergroting van het bewustzijn onder inwoners, bedrijven en instanties en iedereen activeren een bijdrage te leveren. We willen de bouw verduurzamen en subsidie en steun bieden voor goede initiatieven. Als we samen voor een duurzame toekomst kiezen, krijgen we verandering voor elkaar. Voor de PvdA is het belangrijk dat de subsidies voor verduurzaming niet alleen bij de inwoners terecht komen die verduurzaming kunnen betalen en dat de rekening van de verduurzaming niet alleen terechtkomt bij de mensen met een smalle(re) beurs.
Ons voorstel
1. Houd verduurzaming betaalbaar voor mensen met een laag inkomen: projecten voor energietransitie en collectieve oplossingen mogen niet leiden tot extra energiearmoede, tot verminderde kwaliteit of onzekerheid over warmtetoevoer. Om dit te voorkomen willen we inzetten op maatwerk, gerichte subsidies en integraal gemeentelijk beleid (zie ook het 10-puntenplan Aanpak Energietransitie).
2. Bevorder bewustzijn: veel inwoners, zelfstandigen, Verenigingen Van Eigenaren, instellingen, kleine en grote bedrijven zitten vol met vragen over verduurzaming: ‘waarom?’, ‘hoe?’, ‘zijn er subsidies beschikbaar?’, ‘wat kan ik nog meer doen?’. We willen dat de gemeente een initiërende, informerende, adviserende en (financieel) ondersteunende rol inneemt, bijvoorbeeld door een centraal bereikbaar informatie-/adviescentrum in te richten waar laagdrempelig informatie en advies kan worden ingewonnen of door inwoners te informeren via campagnes (over voedsel, vervoer, kleding, wonen, etc.) in de buurt en op scholen. Daarbij richten we ons op het bereiken van zo veel mogelijk verschillende doelgroepen.
3. Verduurzaam wonen: de gemeente heeft bewoners de afgelopen jaren met subsidie en advies gestimuleerd om hun woning te verduurzamen (isolatie en zonnepanelen). Dat willen we voortzetten en uitbreiden. We willen met de woningbouwcorporaties een masterplan maken om alle sociale huurwoningen versneld te isoleren. Bewoners worden aangemoedigd energie te besparen en hun woning en tuinen te verduurzamen (denk aan afvoer en opslag van regenwater, groene daken en gevels, bewuster gebruik van licht en water, verminderen van houtstook).
4. Bouw volgens circulaire principes: nieuwbouw moet voldoen aan de nieuwste eisen voor isolatie en energiegebruik en zo veel mogelijk worden gebouwd met hergebruikte of hernieuwbare materialen, zoals houtbouw of andere biologische materialen. In de toekomst kan Amstelveen te maken krijgen met gevolgen van het veranderende klimaat, zoals wateroverlast, een hoge grondwaterstand, hitte en droogte. Bij nieuwbouw, herontwikkeling en herinrichting van gebieden moet hier rekening mee worden gehouden.
5. Zet in op duurzame energie en prioriteer klimaatadaptatie: we willen zonnepanelen op zoveel mogelijk daken, maar ook op andere logische plekken, zoals geluidswallen. Bij het doen van investeringen willen we ook Verenigingen Van Eigenaren en huurbazen betrekken. We sluiten ons aan bij de plannen geopperd in de Regionale Energie Strategie (RES) en willen deze zo snel mogelijk verwezenlijken. Met meer oplaadpunten voor elektrisch vervoer, hopen we dit type vervoer te stimuleren. Afval kan meer worden hergebruikt.