Gemeenteraadsverkiezing 2022
Ruud Kootker lijsttrekker bbA: Investeer in aanpak eenzaamheid onder jongeren en ouderen
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Ruud Kootker
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft op 1 februari 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de reactie van Ruud Kootker, lijsttrekker Burgerbelangen Amstelveen.
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord:
Wij hebben samen de verantwoordelijkheid voor alle Amstelveners. Burgerbelangen Amstelveen sluit daarbij niemand uit en sluit iedereen in. Juist mensen met een beperking moeten kunnen rekenen op een fijnmazig, nabijgelegen, toegankelijk en betaalbaar openbaar vervoer.
Binnen de Vervoerregio moeten wij daarom deze problematiek telkens aankaarten; niet met grote abstracte beleidsnota’s maar met concrete ideeën en voorstellen. En als vanuit de Vervoerregio en alle daarbij betrokken vervoerders geen goede oplossingen komen, dan moeten we zelf het vervoer binnen Amstelveen met maatwerk gaan invullen. Bijvoorbeeld met wijkbusjes en met platformen als “Amstelveen ontmoet elkaar”, waar mensen met elkaar in contact kunnen komen om elkaar de helpende hand, ook met vervoer, te bieden.
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
In de eerste plaats even over de opkomst, die in 2018 58% was en daarmee 2,7 % hoger was dan in 2014. Een goede ontwikkeling want dat betekende dat er 2200 mensen meer hebben gestemd. Maar het is duidelijk dat er nog veel te winnen valt. Dat kan door ons als lokale politici veel meer te laten zien en horen bij onze inwoners zelf; wij zijn immers volksvertegenwoordigers en hebben tot taak intensief contact te houden met onze inwoners om te horen wat er leeft en welke ideeën inwoners zelf hebben. En dan niet alleen in verkiezingstijd maar gedurende de hele raadsperiode van 4 jaar. Zo hielden wij, naast heel veel andere contacten b.v. intensief contact met de buurtbewoners van het Alleman Kwartier, Groenhof, Keizer Karelpark en de Bovenkerkerweg, waar overal zorgen zijn en waren over grote bouwprojecten die op stapel staan en stonden.
In de tweede plaats het lage percentage leden van politieke partijen. Eerlijk gezegd vinden wijdat jammer, maar wij maken ons meer zorgen over de ongelijkheid die er bestaat nu landelijke politieke partijen vanuit de overheid fors worden gesubsidieerd en lokale partijen niets, maar dan ook helemaal niets krijgen. Hier ontbreekt een zogenaamd ”gelijk speelveld”zodat lokale partijen bij voorbaat al op achterstand staan. Het is goed dat er nu een wetsvoorstel ligt, dat de pijn enigszins wil verzachten, maar voordat die wet is ingevoerd zijnwe met een beetje pech al weer een paar jaar verder.
Dat desondanks steeds grotere groepen kiezers bereid zijn om op een lokale partij te stemmen, is een hele fijne ontwikkeling en geeft zeker voor Burgerbelangen Amstelveen veel voldoening omdat wij al bijna 30 jaar lang tegen alle stromen in op onze eigen wijze telkens raadszetels hebben weten te bemachtigen.
In de derde plaats vraagt u wat wij gaan doen aan herstel van het vertrouwen in de politiek. Laat ik daarover helder zijn. Het wantrouwen in de politiek is vooral ontstaan vanuit een falende centrale overheid en een onmachtige regering en Tweede Kamer. Bij uitstek de landelijke partijen hebben bijgedragen aan een klimaat van verharding en verruwing. Lokale partijen als Burgerbelangen Amstelveen kennen geen carrière politici, maar wel mensen die al jarenlang met hun beide voeten op de grond staan en actief zijn (geweest) in talloze maatschappelijke functies en eigen loopbanen. Met respect voor de ander en werkend vanuit het besef dat wij iets mogen doen voor ons mooie Amstelveen. Daar gaan we mee door, open, eerlijk, transparant, in verbinding met onszelf en met u. Een grotere bijdrage aan herstel van vertrouwen kunnen we niet leveren.
Kortom, de legitimiteit van het lokaal bestuur en de gemeenteraad hoeft niet langer onder druk te staan als meer partijen bereid zouden zijn op eenzelfde wijze te willen bijdragen aan de Amstelveense gemeenschap.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
De Amstelscheg en de Middelpolder vormen een belangrijke groene ader binnen de stedelijke omgevingen, waardoor wij worden omgeven. En dat is precies de reden dat zij hun groene, unieke karakter moet blijven behouden.
Plompverloren bouwen zal van kwaad tot erger gaan, van klein naar groot, van laag naar hoog, van vergroenen naar verstenen en zal tot slot een druk bevolkt woongebied opleveren.
De prijs die daarvoor betaald gaat worden in termen van minder leefbaarheid, veiligheid, gezondheid, biodiversiteit en ga zo maar door, is onaanvaardbaar hoog en leidt tot een situatie die nooit, maar dan nooit meer hersteld zal worden.
De woningnood is een geweldig groot probleem, dat ook Burgerbelangen Amstelveen wil aanpakken. Niet voor niets stemmen wij in met de bouw van 10.000 woningen in Kronenburg/Uilenstede, Nieuw Legmeer en de Scheg. Maar wij zijn ook eerlijk als we zeggen dat de stad tegen de grenzen van haar groei aanloopt als wij rond de 110.000 inwoners zullen hebben. Dus geen valse beloften van bbA, maar een realistische kijk op de toekomst van Amstelveen.
4. Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. te verbeteren?
Antwoord
Digitalisering voor ouderen is inderdaad een groot probleem. Niet alleen de digitale communicatie met de overheid, maar ook de steeds verdergaande digitalisering van de banken maakt het voor ouderen lastig hun weg te vinden.
Informatiepunten in bibliotheken en wijkcentra zijn voor wat Burgerbelangen Amstelveen betreft essentieel. Niet alleen om ouderen te helpen de toegang tot de overheid én de banken te vergemakkelijken, maar ook om te helpen om hun digitalisering “aan de achterkant” goed te organiseren. Veel ouderen hebben het namelijk ook moeilijk met updates en andere technische aspecten.
Wat vooral van groot belang is dat ouderen leren op een veilige manier te communiceren met de overheid en met de banken. Nu hebben ouderen te vaak het gevoel dat hun digitale communicatie onveilig is en dat maakt ouderen onzeker.
Burgerbelangen Amstelveen vindt dat niet alleen de bibliotheek, maar ook en vooral de wijkcentra een belangrijke rol daarbij kunnen vervullen met voorlichting en ondersteuning.Tegelijkertijd is het ook goed om te kijken hoe we ouderen die niet meer of minder mobiel zijn kunnen bereiken door b.v. digitale ondersteuning aan huis te organiseren.
5. Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
Meer geschikte woningen realiseren voor kwetsbare senioren, starters en voor mensen met een beperking is een enorme opgave. Nieuwbouw heeft bijvoorbeeld een enorme lange doorlooptijd en dat kan soms wel tot 10 jaar duren voordat nieuwbouw wordt gerealiseerd. De vraag is dus vooral hoe we in die tussentijd ook vanuit de bestaande woningvoorraad kansen creëren voor deze doelgroepen. Twee vragen spelen daarbij een rol. De eerste is hoe je de bestaande woningvoorraad kunt omzetten naar meer geschikte woningen voor de doelgroepen die we benoemd hebben. De tweede vraag is hoe we dat financieel zodanig voor elkaar brengen dat die doelgroepen daar ook betaalbaar kunnen gaan wonen.
Bij de bestaande woningvoorraad vindt bbA dat wij moeten kijken of we die zo kunnen inrichten dat woningdelen kan worden geoptimaliseerd. En misschien moet dan ook de kamergewijze verhuur opnieuw onder de loep worden genomen. Dus maatregelen om ervoor te zorgen dat in de fase waarin nieuwbouw nog niet gerealiseerd is, binnen de bestaande woningvoorraad mogelijkheden worden gecreëerd.
Wat de financiële aspecten betreft, hebben ESB-economen aangegeven dat gekeken moet worden of alleenstaande AOW'ers, die de wens hebben samen te gaan wonen, dat kunnen doen zonder hun AOW in te perken. Een mooi voorbeeld hoe dat de betaalbaarheid zou kunnen vergroten! Of ouders met inwonende kinderen van 21 jaar en ouder niet te korten op hun bijstandsuitkering, waardoor die jongeren langer thuis kunnen blijven wonen. Niet ideaal misschien allemaal, maar het is de keuze tussen iets of niets! Het laat overigens meteen zien dat je binnen de gemeente het maximale moet doen, maar dat voor dergelijke oplossingen je ook de hulp nodig hebt van de centrale overheid.
6. Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
Burgerbelangen Amstelveen ziet graag dat we ook betaalbare koop én huurwoningen bouwen voor geboren en getogen jonge Amstelveners. Maar we zeggen er tegelijkertijd ook bij dat exclusiviteit voor geboren en getogen jonge Amstelveners niet de beste oplossing is. En daar is ook een reden voor. Want als hier exclusiviteit gegeven wordt aan onze Amstelveners, dan betekent dit dat zij ook moeten accepteren dat er geen enkele ruimte meer zal zijn om buiten Amstelveen woonruimte te krijgen. En dat is een ontwikkeling waar wij tegen zijn.
Voor dit moment geldt dat we vooral de regie moeten nemen. Waar kantoorgebouwen nog getransformeerd kunnen worden, met name als het oude kantoorgebouwen betreft, naar jongeren appartementen vinden we dat een goede zaak! Hoewel we niet enthousiast zijn over tiny houses en tijdelijke woningbouw moeten we ook die mogelijkheden gaan uitwerken en benutten. Denk daarbij ook aan de mogelijkheid tijdelijke oplossingen te bouwen met behulp van 3D print technieken.
7. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
Het is overduidelijk dat de coronapandemie de eenzaamheid onder de jongeren en ouderen heeft versterkt. Daarom is het van belang dat langs de weg van welzijnswerk optimaal wordt ingezet om jongeren én ouderen weer te betrekken en te zorgen dat ze deel uit gaan maken van onze lokale gemeenschap waarin ontmoeten en verbinden centraal staat. Wat Burgerbelangen Amstelveen betreft blijven we daar de komende jaren flink op investeren. Ook al omdat niets doen betekent dat de maatschappelijke kosten op termijn een veelvoud zullen zijn. Maar voorop staat dat bbA niemand uitsluit en iedereen insluit en dat we alles moeten doen om dat elke dag waar te maken.
Op de kieslijst van Burgerbelangen Amstelveen staan meerdere ouderen waaronder een viertal ouder dan 80 jaar. Meer dan wie dan ook zijn we bekend met de problematiek van eenzaamheid, beperkingen en woonproblemen. Binnen de gemeenteraad heeft onze fractie zich sterk gemaakt om een woonzorgvisie te ontwikkelen. Juist om ervoor te zorgen dat mensen die ondersteuning en zorg nodig hebben, ook binnen Amstelveen een goede toekomst kunnen hebben. De komende jaren staan in het teken om die woonzorgvisie tot uitvoering te brengen en op die manier ouderen een fijne toekomst in Amstelveen te bieden.
8. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
Duurzaamheid staat al hoog op de agenda van de gemeenteraad en van de meeste van de partijen. De afgelopen jaren heeft Burgerbelangen Amstelveen het duurzaamheidsbeleid omarmt, zowel wat betreft de regionale uitgangspunten als de lokale uitgangspunten. Het gaat natuurlijk enerzijds over het grote plaatje, anderzijds heel concreet wat we zelf binnen onze gemeente kunnen doen. In en rondom ons eigen huis; in en rondom onze eigen buurt en wijk. Burgerbelangen Amstelveen vindt duurzaamheid een uiterst belangrijk onderwerp. En, we vinden ook dat we enerzijds moeten versnellen, maar tegelijkertijd ook moeten zorgen dat het haalbaar én betaalbaar blijft. Zodanig dat er ook draagvlak voor blijft ontstaan bij u als inwoner. Het vinden van die balans is een belangrijke opdracht van Burgerbelangen Amstelveen de komende jaren.
9. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
Burgerbelangen Amstelveen is al sinds jaar en dag een fervent voorstander van goed geoutilleerde wijkcentra. Wat ons betreft zijn dat wijkcentra met ruime openingstijden, goede bereikbaarheid en een volwaardige bezetting met professionele mensen die ervoor kunnen zorgen dat ontmoeting en verbinding centraal komt te staan. Wij zijn er ook voorstander van dat initiatieven vanaf de wijk zelf meer kansen krijgen, bijvoorbeeld als buurten en wijken zelf vinden dat ze de wijkcentra beter kunnen organiseren dan vanuit de gemeente. Het zogenaamde uitdaagrecht of Right to Challenge.
10. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord
Burgerbelangen Amstelveen onderschrijft het beleid dat de afgelopen jaren In de gemeenteraad op het gebied van duurzaamheidsdoelstellingen is vastgesteld. Tegelijkertijd zijn we ook kritisch. Om een voorbeeld te noemen: Als je in Amsterdam reparatiewerkzaamheden aan cruiseschepen verricht, draaien de motoren 24 uur per dag door. Wat gelijk staat aan een uitstoot van 20.000 auto's per dag die over de A 9 rijden.Kortom, we kunnen van onze eigen inwoners veel verwachten, maar tegelijkertijd moeten ook de grote vervuilers behoorlijk worden aangepakt. En wat de eigen inwoners betreft willen we een beleid dat haalbaar en betaalbaar is. Enerzijds draagvlak, anderzijds haalbaarheid en betaalbaarheid. Want alleen dan maken we een kans op termijn duurzaamheidsdoelstellingen te halen.