Gemeenteraadsverkiezing 2022
Yaron van Koningsveld BVNL Amstelveen: Verleid projectontwikkelaars om woningen van 600 tot 800 euro te bouwen
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de reactie van Yaron van Koningsveld Lijsttrekker BVNL Amstelveen.
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Mobiliteit. Inleiding
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Vragen
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord
BVNL luistert naar de signalen uit de samenleving en dit is een concreet voorbeeld van waar verbetering kan plaatsvinden. Wij zijn voorstander van een toegankelijke maatschappij waar iedereen aan kan deelnemen. Voor dit voorbeeld zal na inventarisatie van het probleem en de omvang, de gemeente met de desbetreffende vervoersmaatschappijen om de tafel te moeten gaan om dit zo snel mogelijk op te lossen. En als het niet op te lossen valt door de vervoersmaatschappijen dan gaan we naar een alternatieve oplossing kijken, bijvoorbeeld een andere specialistischere invulling van bijzonder vervoer.
2. Politiek. Inleiding
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk.
Vragen
Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord
Lokale politiek in Amstelveen dient er te zijn voor de belangen van Amstelveen, haarinwoners en ondernemers. BVNL is van mening dat de huidige partijen teveel bezig zijn landelijk beleid door te voeren en de belangen van de inwoners en ondernemers van Amstelveen daarbij niet voorop stellen.
Wij willen het vertrouwen in de lokale politiek herstellen. Onder andere door oplossingsgericht te handelen zonder politieke spelletjes, maar ook door middel van een transparantere bestuurscultuur en het vergoten van de participatie van de burgers middels bijvoorbeeld een correctief referendum. Als mensen het gevoel hebben dat ze echt vertegenwoordigd worden dan zullen ze vanzelf naar de stembus gaan. Een van onze motto’s is dan ook dat wij zeggen wat wij doen en wij doen wat we zeggen.
3. Groen versus woningbouw. Inleiding
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen.
Vragen
Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord
Wij pleiten voor een realistisch bouwbeleid. Idealiter binnen de grenzen van de bebouwde kom en als er in de polder gekeken moet worden dan wél in balans met de omgeving, al heeft dat niet onze voorkeur. In de Scheg (gebied tussen Westwijk en Uithoorn) kan echter wat ons betreft veel gebouwd worden, net als in Uilenstede. En als dat vanwege flauwe regeltjes niet mag: waar een wil is, is een weg en ‘wat gaat niet, bestaat niet’. Zomaar een paar van onze credo’s.
4. Digitalisering. Inleiding.
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)?
Vragen
Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken cq. te verbeteren?
Antwoord
Ja dit is bekend. BVNL is tegen de digitale centralisatie en begrijpt dat ouderen daar niet in mee kunnen komen. De dwang moet eraf om ouderen te digitaliseren. Ouderen moeten gewoon ‘ouderwetse methoden’ kunnen blijven gebruiken. Teveel digitalisering leidt tot dehumanisering.
Sociale woningbouw. Inleiding
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis.
Vragen
Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord
Dit is een zeer belangrijk punt. Doordat er in de markt bottlenecks ontstaan stroomt vrijwel niemand door zoals het in essentie zou moeten. De oplossing is om heel veel in het middeldure segment van E 600,-- tot E 800,-- te bouwen, zodat mensen die nu in sociale huurwoningen zitten worden verleid om hiernaartoe te verhuizen, dan ontstaat er vanzelf ruimte in de sociale huur. Hetzelfde geldt voor de doorstroom van ouderen naar woningen die aantrekkelijker voor hen zijn, dit kun je alleen stimuleren door financieel aantrekkelijkere woningen voor hen te creëren waardoor er weer grotere eengezinswoningen vrijkomen.
NB: om projectontwikkelaars te verleiden tot deze prijsklasse, dient dat wel gecompenseerd te worden met duurdere woningen, anders kunnen zij niet uit de kosten komen. Het is niet anders.
5. Woningbouw. Inleiding
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op.
Vragen
Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord
Als er ruimte vrijkomt in de sociale huur moet er voorrang worden gegeven aan de jeugdige Amstelveners. Hetzelfde geldt voor de middeldure huur- en koophuizen die we bespreken bij punt 4. De crux zit hem in het wegnemen van de bottlenecks.
6. Welzijn. Inleiding
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst?
Vragen
In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord
BNVL is de in 2021 nieuw opgerichte partij die de klassiek liberale waarden vertegenwoordigt: vrijheid van handelen, vrijheid van ondernemerschap en vrijheid van meningsuiting. Wij zijn de ondernemerspartij bij uitstek en maken ons met name hard voor het MKB, het Midden-en Kleinbedrijf, een sector waar 64% van de Nederlanders werkt. Het MKB is de kurk waar onze samenleving op drijft en vormt de basis voor de meeste belastinginkomsten van de overheid. Zonder het MKB is er ook geen geld voor ambtenaren, voor de gezondheidszorg of voor de ouderenzorg. Wij pleiten voor verbinding tussen iedereen: rijk, arm, jong, oud, mensen met kleur, mensen zonder kleur, met beperking of zonder beperking Ongeacht religie of seksuele voorkeur. Iedereen moet in dit land en in Amstelveen goed kunnen gedijen. En met name de verbinding tussen alle leeftijdsgroepen staat bij ons bovenaan, zeker na de laatste twee jaren die voor jong én oud uiterst moeilijk waren.
7. Duurzaamheid. Inleiding
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda.
Vragen
Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord
De gemeente kan een belangrijke rol spelen door actief bij te dragen aan – en het stimuleren van – een duurzame maatschappij. Wel moet dit gebeuren op basis van haalbare en realistische plannen en niet ’ten koste van alles’. Al helemaal niet als dit leidt tot belastingverhogingen. ‘Duurzaamheid die rekent’ is ons streven. Het moet ‘onder de streep’ ook daadwerkelijk wat opleveren.
Onze punten:
• Zonnepanelen op al het gemeentelijk onroerend goed en sociale woningbouw.• Bij nieuwbouw en renovatie van woningen en kantoren de uitvoerende partijen stimuleren dit op een zo duurzaam mogelijke manier te realiseren.• Behouden van de gasaansluitingen en bijbehorende infrastructuur, deze kan daarnaast later een belangrijke rol spelen bij de distributie van waterstofgas.• Geen zonneweides en geen windmolens.
8. Welzijn. Inleiding
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra.
Vragen
Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord
BVNL Amstelveen is voor een open en vrije samenleving waarin iedereen kan participeren. Zet de deuren open van de wijkcentra en promoot deze in de buurt. Maak de toegangsdrempel letterlijk en figuurlijk zo laag mogelijk. Denk hierbij aan alle benodigde fysieke aanpassingen en sluit niemand uit, ook niet met QR-voorwaarden. Vergroot de sociale cohesie en wees er voor met elkaar voor elkaar.
9. Duurzaamheid. Inleiding
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden.
Vragen
Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren
Antwoord
Enkel voor realistische, meetbare en haalbare doelstellingen die daadwerkelijk rendement opleveren, ‘Duurzaamheid die rekent’ is ons streven. Het moet ‘onder de streep’ ook daadwerkelijk wat opleveren.
Onze punten:
• Zonnepanelen op al het gemeentelijk onroerend goed en sociale woningbouw.
• Bij nieuwbouw en renovatie van woningen en kantoren de uitvoerende partijen stimuleren dit op een zo duurzaam mogelijke manier te realiseren
. Behouden van de gasaansluitingen en bijbehorende infrastructuur, deze kan daarnaast later een belangrijke rol spelen bij de distributie van waterstofgas
.• Geen zonneweides en geen windmolens.