Gemeenteraadsverkiezing 2022
Gemeenteraadsverkiezingen en dementiezorg: focuspunten gemeente
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Welzijn en Zorg
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Jeantien Brugma, secretaris
Op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De gemeentepolitiek speelt een cruciale rol in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie én mantelzorgers. Alzheimer Nederland, afd. Amstelland en Meerlanden brengt een aantal focus punten onder de aandacht.
Op dit moment zijn er 290.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt tot een half miljoen in 2040. Wat hebben mensen met dementie en hun mantelzorgers nodig? En wat kunnen de politieke partijen deze raadsperiode doen?
Alzheimer Nederland heeft een drietal focuspunten benoemd zodat de gemeente beter is voorbereid op het groeiende aantal mensen met dementie. Het doel is dat deze drie belangrijke aandachtspunten na de verkiezingen worden opgenomen in het coalitieakkoord, zodat lokaal de dementiezorg verbeterd wordt.
De gemeentepolitiek speelt een cruciale rol in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie én mantelzorgers: met een goed beleid kunnen mensen met dementie langer meedoen, wordt het aantal zorgarme jaren vergroot en worden hun mantelzorgers ontlast. Voor de komende raadsperiode betekent dat inzetten op passende woonvormen, investeren in voldoende dagactiviteiten voor mensen met dementie en een dementievriendelijk gemeente.
1. Wonen
Een passend woonaanbod ontbreekt voor mensen met dementie en hun naasten. Hierdoor blijven ze te lang in een ongeschikte woning wonen, met crisissituaties, hogere zorgkosten én een gebrek aan doorstroom op de woningmarkt tot gevolg. Er zijn nieuwe woonvormen nodig met goede ondersteuning en zorg op maat waar mensen met dementie tijdig naar toe willen verhuizen.
2. Dagactiviteiten
Sociale en fysieke activiteiten zijn goed voor de gezondheid, het geeft structuur aan de dag én het geeft de mantelzorger tijd om op adem te komen. Stel meer (financiële) middelen beschikbaar voor respijtzorg, ontmoetingsplekken en lotgenotencontact.
3. Dementievriendelijke gemeente
Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Inwoners kunnen mensen met dementie ondersteunen omdat ze kennis hebben over het herkennen van en omgaan met dementie. Stimuleer dementievriendelijke initiatieven vanuit de wijk, bij verenigingen, culturele instellingen en in winkels.
Over Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland zet zich in om het leven van mensen met dementie en hun naasten te verbeteren. Dit doen we landelijk én - dankzij ruim 3500 vrijwilligers en 48 regionale afdelingen - ook lokaal. Belangenbehartigers van Alzheimer Nederland overhandigen in hun gemeente de focusbrief ‘Wat gaat ú doen voor mensen met dementie in uw gemeente?’ aan (aankomend) raadsleden en wethouders zodat bovengenoemde onder de aandacht komt.