Activiteiten en Cultuur
Hartelijkheid in Westwijk
Rubrieken: Activiteiten en Cultuur, Welzijn en Zorg
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Conchita Willems
Stuur een mail
In het nieuwe nummer van AmstellandNieuws krijgt René Guezen uit Westwijk het woord in de rubriek Kijk op de Wijk.
René Guezen (55): “Niemand is intelligent genoeg om 100% van de tijd ongelijk te hebben.”
Tijdens het gesprek ontpopt zich vanuit dit citaat een man die mensen ziet om zich heen, zowel op het werk als in de wijk, áchter hun woorden en gedrag. Wie ben je? Laat je zelf kennen! Laat van je horen! Als loopbaancoach bij het AmsterdamUMC (u weet wel, het VUmc en het AMC samen als Universitair Medische Centra Amsterdam) en als actief lid van de Bewonersgroep Westwijk voelt hij zich sterk verbonden met mensen. Van jongs af aan zoekt René naar wat anderen beweegt om te doen wat ze doen, om te zeggen wat ze zeggen. Ook vraagt hij zich in het leven af hoe het komt dat het economische welvaartsplaatje geen garantie is voor sociaal welzijn, het je goed voelen in je directe omgeving. Met respect voor en van je familie, je vrienden, je collega's. Met vrouw en kinderen (die nu de prille jaren ontgroeid zijn) heeft hij deze wijk zien groeien, met de 3 basisscholen, het winkelcentrum, bibliotheek en wijkcentrum Westend op het Westwijkplein op zijn netvlies, ziet hij ontwikkeling.
“Een tijd geleden werkten de 26 buurtpreventie whats’apps als preventiemiddel in de strijd tegen misdaad. Hoe meer ogen en oren in de wijk hoe beter. Effectief dat buurtbewoners elkaar snel informeren over inbraken en verdachte situaties. De ANPR (Automatic Number Plate Recognition) als automatische kentekenplaatherkenning van de politie werkte ook prima voor lopend onderzoek.”
René geeft aan dat de zorg van de Bewonersgroep op dit moment juist meer gericht is om te faciliteren. Zoals met wethouder Rob Ellermeijer onlangs is bekeken hoe het plein beter te maken door verplaatsing van fietsenrekken naar de randen van het plein. Veel rustiger voor winkelende voetgangers. Of het in stand houden van jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals kinderbingo, volwassenen bingo, buurtborrel, “Eten bij Gerda”, en “Eten bij Dennis”, St. Maarten optocht, de Halloween, Sinterklaas en het Kerstdiner. Ook de balkonsessies van balkonbeweeguitvinder Mieke bij de ouderen van Dignahof is door de Bewonersgroep financieel ondersteund. Eten bij Gerda en Dennis is zo leuk. Zij koken voor mensen in het wijkcentrum en de maaltijden worden druk bezocht. Gerda heeft zelfs in de kersttijd thuis gekookt bij een groot gezin. Trouwens, de expats van Indiase, Japanse, Afrikaanse, Russische herkomst, in de wijk verbinden met Nederlandse Westwijkers is een mooie kans voor straatfeesten. Het blijkt dat zij het fijn vinden om een bijdrage voor de dis mee te nemen uit hun cultuur. Elkaar vragen staat vrij en gastvrijheid maakt de straten groot …
Aan de brugfunctie die taal heeft, wordt op de website van de Bewonersgroep tegemoetgekomen. Zowel in het Nederlands als Engels kan die worden geraadpleegd: https://www.westwijk.nl/ “Daar kunnen bewoners ook aanvragen indienen voor deze feesten of andere activiteiten, graag zelfs!”
René ziet Westwijk veranderen. Het inzicht dat individualisme eenzaam maakt en dat het gevoel van samen zijn richting geeft: dit komt eraan in een hartelijk Westwijk.
Foto: Kees Willems