Duurzaamheid en Natuur
Hoe groen is jouw tuin?
Rubriek: Duurzaamheid en Natuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Provincie/H
Groen, groener, groenst. De groene tuin is terug van weggeweest. Tuinieren verlaagt stress en verlengt het leven. Daarnaast helpt een groene tuin de lokale effecten van de klimaatverandering op te vangen. Denk aan hoosbuien, droogte, extreme hitte en waterschaarste.
7 handige tips om je tuin groener te maken.
Tip 1: Vang regenwater op
15 minuten sproeien in de tuin kost zo’n 100 liter water. Regenwater opvangen in een regenton is een eenvoudige manier om drinkwater te besparen. Ben je van plan om je tuin opnieuw in te richten? Dan kun je zelfs kiezen voor een grotere wateropvang ondergronds. Denk aan een waterzak (past ook in de kruipruimte), een grindbak of een irrigatiesysteem. Deze zijn beter bestand tegen het vele water van een hoosbui dan een regenton.
Tip 2: Maak een groen dak
In veel gemeenten zijn momenteel acties om (schuur)daken te vergroenen. Een sedumdak kun je zelf aanleggen, maar het kan ook door een professional gelegd worden. Een groen dak heeft meerdere voordelen. Het koelt in de zomer en helpt in de winter de warmte vasthouden. Het dak slaat CO₂ op, trekt insecten aan en neemt water op. Bij hevige regen stroomt het water niet meer zomaar de tuin of het riool in.
Tip 3: Leg een Tuiny Forest aan
IVN Natuureducatie heeft een aantal pakketten om je tuin eenvoudig te vergroenen. Zo is er een bloeipakket (1,5 m²), een tuiny forest-pakket (6m²), een tuiny poel (2m²) en een tuiny haag. Met het pakket is het eenvoudig om zelf een bloemenzee, mini-bos, een poel van 2m² of een haag in de tuin te maken. In de pakketten zitten alleen inheemse plantensoorten en het stimuleert insecten en amfibieën (in het geval van de poel) een thuis in je tuin te vinden. De pakketten komen inclusief online cursus voor het aanleggen van je groene tuin.
Tip 4: Tuinier verticaal
Leuk, tuintips, maar niet iedereen heeft een tuin. Ook op het balkon zijn vergroeningsopties. Verticaal tuinieren wordt steeds makkelijker. Bij verticaal tuinieren bevestig je meerdere bakken of zakken aan een muur of balkon. Begin een kruidentuin aan de afscheiding met de buren. Of kies met meerdere (boven)buren voor klimplanten. De meeste tuincentra verkopen speciale zakken of constructies om mee te starten. Ook zijn er speciale irrigatiesystemen voor op het balkon om de plantjes water te geven.
Tip 5: Verander de stoep in een tuin
Voor wie een bloempot op de stoep onhandig vindt, is er de geveltuin. De meeste gemeenten staan het toe om 1 rij stoeptegels tegen de woning te verwijderen als je geen voortuin hebt. Check dit wel even bij de gemeente. In de 30 centimeter grond die zo wordt vrijgespeeld, kan een geveltuin geplant worden. Bloemen en grassen zijn hiervoor geschikt. Wie een grootser effect voor ogen heeft, kan met behulp van een gaasrek of pergola en klimplanten als kamperfoelie, passiebloem en jasmijn veel kleur aan de straat toevoegen. Voor fruitliefhebbers: bramen en druiven doen het ook goed op een rek of pergola. Let op dat je geen plant koopt die ‘zelfhechtend’ aan de gevel is, zoals de klimop. Die kan je gevel beschadigen.
Ga voor de overige 2 Tips naar de &Holland Magazine: https://magazine.noord-holland...
Foto MijnAmstelveen