Column en Blog
Jij bent het geheime ingrediënt voor een betere wereld
Rubrieken: Column en Blog, Conchita Willems
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Conchita
Op 23 januari schreven wij over Too Good To Go, die een creatieve oplossing biedt om het probleem van voedselverspilling aan te pakken. Met de Too Good To Go-app red je bij jou in de buurt onverkocht eten van een ongelukkig lot. Nog steeds red ik regelmatig voedsel bij de supermarkt om de hoek, en bij koffiecorners in de buurt, sta in de keuken om ermee een maaltijd te bereiden en help graag hen die ook geen voedsel willen verspillen. Het levensmotto van Kees was: Love is all you need. Jawel, daar hoort zeker het redden van voedsel bij! De vraag aan Moeder Teresa of ze niet een druppel op de gloeiende plaat is, werd krachtig beantwoord: “We hebben zelf het gevoel dat wat we doen slechts een druppel op een gloeiende plaat is. Maar de oceaan zou minder zijn vanwege die ontbrekende druppel.” Herkent u deze druppelmacht?
Het is bemoedigend dat er een trend te bespeuren valt bij meerdere branches om zich in te zetten hiervoor. Volgens de doelstelling van de Verenigde Naties moet in 2030 de voedselverspilling bij consumenten en de retail gehalveerd zijn ten opzichte van vijftien jaar eerder. Nederland heeft deze ambities opgeschroefd en wil een halvering van de verspilling in de hele voedselketen, van grond tot mond. Gepubliceerd wordt onder andere over het bedrijfsleven en veehouders, die nauw samen werken om plantaardige en dierlijke reststromen beter te benutten. De C02-footprint terugdringen wordt belangrijker in ons streven naar voedsel dat goed is voor mens, dier en planeet, gelukkig.
Contronics in het Brabantse Sint-Oedenrode verkocht 25 jaar geleden de eerste dry misting-apparaten voor toepassing op aardappelen, groenten en fruit. Vandaag de dag zijn er duizenden supermarkten wereldwijd die gebruikmaken van dry misting. De technologie wordt door experts gezien als veelbelovende oplossing tegen de hoge voedselverspillingsgraad in de wereld. - Verduurzamen is een 'hot item' voor Satori Holland. Enerzijds vanuit een stukje idealisme, maar ook omdat het volgens Satori pure noodzaak is. Zo'n 25 procent van het voedsel wereldwijd wordt verspild. Daar moeten we een halt toeroepen en daarin moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen, stelt dit bedrijf met vestigingen in Venlo en De Lier.
Bijna een kwart van de producten die de boeren telen voor hen, kan niet worden vermarkt, omdat deze qua maatvoering niet voldoen aan de eisen die afnemers stellen. Ook gaan er producten verloren tijdens het transport. Deze kunnen niet worden verhandeld en belanden dus op de afvalberg. Het GazpachGo-concept werd uitgewerkt. Dit concept was gebaseerd op gazpacho, een Spaanse koude soep op basis van tomaat. En werd opgewaardeerd tot een versie waarin zowel zoete aardappel als limoen en gember werden verwerkt. Ook voor de kneusjes is een markt.
De Gemeente Venlo betrok leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisschool via een onlinespel om te ontdekken, waar hun voedsel vandaan komt, en wat voedselverspilling betekent en hoe ze daarmee om kunnen gaan. De kracht van dit initiatief is dat kinderen hun ouders erbij betrekken. Ouders zien en leren via hun kinderen hoe belangrijk het thema van voedselverspilling is. Kinderen hebben wat dat aangaat meer invloed op het gedrag van ouders, zo blijkt.
Ik ben weer helemaal enthousiast geworden door dit positieve nieuws. Zelf informatie onderzoeken? Want, geloven in die betere wereld, stap voor stap, begint bij ons positief blikveld, toch?
Kijk op: https://www.nieuweoogst.nl/tags/voedselverspilling/ Meer initiatieven voor het onderwijs ontdek je op: https://samentegenvoedselverspilling.nl/?s=scholen