Duurzaamheid en Natuur
De natuur
Rubrieken: Duurzaamheid en Natuur, Column en Blog, Conchita Willems
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Conchita
Sieglinde Schoen-Smith, de ontwerpster en kunstenares die Mother Earth and Her Children heeft gemaakt, verloor haar volwassen zoon in 2001 en besloot een quilt te maken om haar gedachten van zijn dood af te houden. Een quilt is een kunstwerk van aan elkaar genaaide of doorgestikte lapjes textiel. Toen zij in 2006 winnares werd van het Internationale Quilt Festival en nog steeds vol bitterzoete herinneringen was, vertelde ze: "Deze quilt was mijn psychiater. Na zijn dood kon ik quilten of mijn verstand verliezen." Ze koos het verhaal dat ze als kind altijd las en later zelf voorlas over de wortelkinderen; een Duits kinderboek uit 1908. De rest is geschiedenis! Blijkbaar waren de kopierechten van het verhaal vervallen en heeft ze het verhaal opnieuw uitgegeven met haar quilt als illustratie. Helemaal geappliqueerd en geborduurd. De aandacht voor detail is magnifiek! De quilt illustreert hoe de wortelkinderen tevoorschijn komen voor de lente en weer ondergronds gaan voor de winter. Het is echt een verbazingwekkende quilt.
Waar gaat het verhaal van de wortelkindertjes over? In de winter slapen de wortelkinderen onder de grond, en zodra de lente in aantocht is wekt Moeder Aarde de kinderen met een kaars. Ze moeten aan het werk om nieuwe kleertjes te maken. Ieder wortelkindje kiest een eigen kleur lapje, de boterbloem kiest voor een mooi geel lapje, het sneeuwklokje voor een wit lapje, een rood lapje voor de klaproos en het vergeet-mij-nietje kiest een mooie hemelsblauwe kleur. Als alle nieuwe kleertjes klaar zijn worden de andere dieren die ook onder de grond geslapen hebben wakker gemaakt. En als alles klaar is mogen de wortelkindertjes en dieren in optocht naar de aarde om daar samen te genieten van de lentezon. In de zomer dansen ze op hun blote voetjes heerlijk rond met alles wat bloeit en groeit. Zodra het in de herfst weer begint te waaien, keert iedereen weer terug naar de aarde.
Het verhaal, het thema, illustreert symbolisch de behoefte om het milieu te verzorgen en onze aarde goed te behandelen. En de kringloop van het jaar als een etherisch ademproces van de aarde te zien. De aarde ademt in de winter in en in de zomer uit. Bewust of onbewust neemt de mens aan de grote beweging van de jaargetijden deel. Zo doet de aarde zich kennen als een levend organisme, waarachter de zorg voor en door mensen schuilgaat. Hun lichamen zelf worden gevormd door de elementen van de natuur; haar lucht geeft ons adem en haar water schenkt ons leven en verkwikt ons. De verbinding met de natuur hangt nauw samen met de cultuur die vormgeeft aan de menselijke samenleving. Verbinding met de natuur roept op tot liefdevolle zorg vanuit ieders hoofd, hart en handen. Jong geleerd is oud gedaan …
Een wetenschappelijke benadering hiervan geeft Dr. Jan Diek van Mansvelt (1943), biosoof, die biologie studeerde in Amsterdam (UvA). Hij was van 1974 – 1985 directeur-docent op de Middelbare Landbouwschool ‘Warmonderhof’ (nu deel van Aeres, Dronten). In 1981 werd hij bijzonder hoogleraar ‘Alternatieve methoden in de land en tuinbouw’ aan de toenmalige Landbouw Hogeschool Wageningen (nu WUR). Daar zet hij met zijn collegiale stafleden en vele studenten de biologische, agro-ecologische en biodynamische landbouw op de kaart. Gedurende zijn hele werkzame leven bekleedde hij voorzitterschappen en bestuurslidmaatschappen in het nationale en internationale veld van biologische, ecologische en biodynamische landbouw. Daarnaast is hij auteur en spreker met als kernthema onze bewuste verhouding tot, en verantwoordelijkheid voor, de levende natuur: nabij en ver weg, nu en in de toekomst. In 2020 verscheen zijn boek ‘Wonderen van Ontwikkeling’, waarvan in augustus 2022 de Engelse vertaling uitkwam in een uitgebreidere versie. Het werk van deze mensen voor de natuur geeft goede hoop.
Hoop doet leven, zegt het spreekwoord. Wanneer je hoop hebt, zul je eerder doorzetten en vertrouwen hebben dat het gehoopte werkelijkheid wordt.
En zoals ik deze week meemaakte in de familie: als je kinderen over de vloer hebt, dan kun je in je eigen keuken, met de kinderen of kleinkinderen gezellig jam maken, of een taart bakken. Of je kunt een quilt maken, zo je hart je dat ingeeft: gewoon doen!
Wie meer wil weten over de natuurvisie van Van Mansvelt en zijn vrienden; zie via deze link: https://youtu.be/KdWIvjcNR2M?t=1
Bron afbeelding: Mama Spark - mamaspark.blogspot.com