Column en Blog
Blog Robert Logger Storm bij de Museumtramlijn
Rubriek: Column en Blog
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Robert Logger/B
De afgelopen paar weken trok een aantal stormen over Nederland. Gelukkig is het nu herfst waardoor de bomen niet in blad staan en de stormen betrekkelijk weinig schade hebben veroorzaakt.
Anders is het met stormen in de zomer. De bomen staan dan vol met blad, wat ze al topzwaar maakt en er dan weinig nodig is om ze om te laten vallen. Voor mij betekent een storm, net als veel andere medewerkers bij de Museumtramlijn, dat ik extra alert ben op berichten over omgevallen bomen. Vooral in de buurt van de bovenleiding, waar 600 volt opstaat, is alertheid geboden.
Een van de controlemiddelen is het voedingspunt, als deze afgeschakeld is, is het gegarandeerd dat de bovenleiding ergens naar beneden is gehaald. Hierbij is er een waarschuwing op zijn plaats, als de bovenleiding ergens omlaag ligt, ga er dan altijd van uit dat deze onder spanning staat.
Na de storm gaat er een ploeg de baan op om de schade op te nemen en om te zien wat voor werkzaamheden er moeten plaatsvinden. Dit gaat in overleg met de gemeenten en hulpdiensten. Zo kan het ook gebeuren dat de gemeente werkzaamheden uitvoert die de Museumtramlijn behoort uit te voeren, en dat de Museumtramlijn het omgekeerde doet.
Een voorbeeld is het wegzagen van afgebroken takken, de gemeente is daar meestal dan toch al mee bezig, en het verwijderen van bomen en takken uit het water, waar de museumtramlijn toch langs rijdt.
Daarna is het weer opbouwen om de lijn zo snel mogelijk te heropenen. Hoe groot de schade kan zijn tonen foto’s van vorig jaar, gemaakt tijdens en na storm Poly.