Conchita Willems
Kennis - 4e Historische Route door Amstelveen
Rubrieken: Conchita Willems, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: MijnAmstelveen, Conchita Willems
Stuur een mail
Amstelveen is een 4e historische route rijker. De route verhaalt over de ontstaansgeschiedenis van Groenelaan, Waardhuizen, de Bovenkerkerpolder en Nes aan de Amstel.
Langs de route staan op markante plekken acht informatiepanelen met historische informatie over de locatie. De geschiedenis en ontwikkeling van de buurten, polderlandschap en het dorp Nes zijn uitgelicht. Zo leren inwoners hun eigen buurt op een heel andere manier kennen. Door de panelen komt de geschiedenis tot leven en het vergroot het gevoel van verbondenheid met de leefomgeving. Iets om in de eigen buurt te onderzoeken en met elkaar over te praten! Een heerlijke fietstocht deze zomer beleven? De route beslaat totaal 13 kilometer en slingert zich door de wijken, het mooie polderlandschap en het dorp. Door het bestuderen van de panelen met eten/drinken mee op een zonnige dag is dat vast een aanlokkelijk kennis-avontuur! Het doel van kennis is weten van elkaar en de dingen. Dat verbindt en bouwt aan onze identiteit. Onderzoekt u mee?
De route en achterliggende informatie is opgesteld door Museum zonder Muren, onder leiding van Daniël Metz. Bewoners, wijkplatform Groenelaan, wijkplatform Waardhuizen en Middenhoven, Dorpsraad Nes aan de Amstel en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben input geleverd voor de routes, teksten en afbeeldingen. Via een QR-code op de informatiepanelen langs de routes is achterliggende informatie in het Nederlands en Engels op te vragen, evenals extra beeldmateriaal. Het heden wordt verbonden met het verleden, waardoor u zich bewust wordt deel uit te maken van een historisch interessante buurt.
Op donderdag 17 mei presenteerde Daniël aan betrokkenen die hadden meegewerkt aan deze historische route, met Power Points, het eindresultaat. Na een welkomstwoord van wethouder Herbert Raat toonde Daniël de acht panelen. Ieder paneel geeft helder weer hoe, waar, wat en wanneer bewoners lang geleden tot aan het nu in deze omgeving specifiek hebben bijgedragen. Tot in detail onderzocht, werden er karakteristieke gebeurtenissen in de geschiedenis gevonden en met highlights weergegeven. Bijvoorbeeld op de afbeelding hierboven een prijzen winnende rode koe in de Bovenkerkerpolder. Of het oude Nicolaas Tulp ziekenhuis, voorloper van ziekenhuis Amstelland. In de 60er jaren wilde Amstelveen een eigen ziekenhuis. Door de groei van de gemeente werd dit toch echt wel noodzakelijk. Voor de bouw was 8 miljoen gulden nodig. De stichting Nicolaas Tulp hield een inzamelingsactie om de benodigde 5% van de totale kosten bij elkaar te sprokkelen. Dit lukte niet en zodoende werd het comité Ons Eigen Ziekenhuis gevormd. De geldinzamelingsactie werd Actie Thermometer genoemd. Op Plein 1960 verrees een grote thermometer, die aangaf hoeveel geld er reeds ingezameld was. Toen de benodigde 400.000 gulden was behaald, kon in 1965 met de bouw van het ziekenhuis worden begonnen. Of de rooms-katholieke Urbanuskerk in Nes aan de Amstel. Het is een neogotische kruisbasiliek, met op de kruising een vierkante toren. Het is het eerste zelfstandige ontwerp van de architect Joseph Cuypers, de zoon van de bekende Pierre Cuypers, architect van het Rijksmuseum en ook van veel andere kerken in Amstelland. De heldere presentatie was een inspirerende afsluiting voor de mensen, die wezenlijk hadden bijgedragen aan de realisatie van de 4e historische route in Amstelveen.
Mooi, de Amstelveense focus op het goede, het bouwen aan de woonplaats op zo veel gebieden. Dit tonen door het verleden toekomstgericht te verbinden met het heden. Blikveld op wat gerealiseerd werd: fijn! Tussen 2019 en 2022 heeft Museum zonder Muren in opdracht van de gemeente de eerste drie historische routes door Amstelveen gerealiseerd. Elke route heeft zijn eigen herkenbare vormgeving en routekleur. De eerste 3 routes zijn nu al virtueel online te bewandelen via de website van Visit Amstelveen. De 4e fietsroute volgt binnenkort online: https://www.visitamstelveen.nl/nl/ontdek-amstelveen/historie/historische-routes-amstelveen